Paryžiaus olimpiados atidaryme dalyvavusi artistė dėl grasinimų kreipėsi į teisėsaugą

Pasipiktinimo audra dėl Paryžiaus olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos, įskaitant piktus Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) komentarus, antradienį įgavo teisinį aspektą: vienos iš šventėje pasirodžiusių artisčių advokatė pareiškė, kad kreipėsi į teisėsaugą dėl grasinimų ir kitų įžeidimų internete, kurių sulaukė jos klientė.

LGBTIQ ikona laikomos Barbaros Butch (Barbaros Buč) advokatė Audrey Msellati (Odri Mselati) naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad ji pateikė oficialų teisinį skundą dėl kibernetinio priekabiavimo, grasinimų mirtimi ir įžeidinėjimų. Skunde neįvardijamas joks konkretus įtariamų nusikaltimų kaltininkas ar kaltininkai.

A. Msellati sakė, kad skundas pateiktas Paryžiaus prokuratūrai, kuri turi nuspręsti, ar dėl jo reikia pradėti oficialų policijos tyrimą.

Ji apibūdino B. Butch kaip „kovingos dvasios“ moterį, trokštančią apginti save ir savo pasirinkimą ir vis dar labai besididžiuojančią savo dalyvavimu.

„Ji nesigaili net ir dabar“, – sakė teisininkė.

Ankstesniame pareiškime advokatė taip pat sakė, kad teisiniai skundai bus teikiami nepriklausomai nuo to, „ar tai padarė Prancūzijos piliečiai, ar užsieniečiai, ir ketinama patraukti baudžiamojon atsakomybėn visus, kurie ateityje bandys ją įbauginti“.

Nors Paryžiaus olimpiados atidarymo ceremonijos meno vadovas Thomas Jolly (Tomas Žoli) ne kartą sakė, kad jo neįkvėpė Leonardo Da Vinci (Leonardo da Vinčio) paveikslas, kuriame pavaizduotas Jėzus Kristus ir jo apaštalai, „Paskutinė vakarienė“, kritikai pasirodymo dalį, kurioje dalyvavo B. Butch, interpretavo kaip pasityčiojimą iš religijos.

Netgi respublikonų kandidatas D. Trumpas Jungtinėse Valstijose pirmadienį pareiškė manantis, kad tai buvo gėdinga.

„Esu labai atviras, – sakė buvęs prezidentas ir dabartinis respublikonų kandidatas „Fox News“ laidos vedėjai Laurai Ingraham, kuri konkrečiai paklausė jo apie palyginimus su „Paskutine vakariene“. – Visgi manau, kad tai, ką jie padarė, buvo gėdinga.“

B. Butch, save vadinanti „meilės aktyviste“, olimpiados atidarymo ceremonijos metu dėvėjo sidabrinį galvos apdangalą, kuris atrodė kaip aureolė. Iš abiejų pusių ją supo drag artistai, šokėjai ir kiti pasirodymo – vakarėlio – dalyviai.

Prancūzijos katalikų vyskupai ir kiti asmenys tvirtino, kad krikščionys buvo dėl tokių vaizdų įskaudinti ir įžeisti.

Paryžiaus olimpinių žaidynių organizatoriai teigė, kad „niekada nebuvo siekiama parodyti nepagarbos kuriai nors religinei grupei“ ir kad buvo siekiama „švęsti bendruomenės toleranciją“.

Th. Jolly teigė, kad šią akimirką matė kaip įvairovės šventę, o stalą, ant kurio didžėjė B. Butch sukiojo plokšteles, – duoklę puotai ir prancūzų gastronomijai.

„Nenorėjau (...) tyčiotis ar šokiruoti, – kalbėjo Th. Jolly. – Labiausiai norėjau pasiųsti meilės, įtraukumo žinutę.“

Atlikėjas Philippe'as Katerine'as (Filipas Katerinas), kitoje scenoje pasirodęs mėlynai nudažyta oda ir beveik nuogas, taip pagerbiant senovės graikų derlingumo, augalijos, stichinių gamtos jėgų dievą Dionisą, taip pat sakė laikraščiui „Le Monde“, kad ruošiantis ceremonijai „Paskutinė vakarienė“ nė nebuvo minima.

Savo pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle „Instagram“, B. Butch sakė: „Kad ir ką kai kas sakytų, aš egzistuoju. Niekada nesigėdijau to, kas esu, ir prisiimu atsakomybę už viską – taip pat ir už savo meninius pasirinkimus. Visą gyvenimą atsisakiau būti auka: aš neužsičiaupsiu.“

Ji sakė, kad jai buvo didžiulė garbė pasirodyti penktadienio ceremonijoje.

„Mano širdis vis dar pilna džiaugsmo“, – nurodė ji.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių