Prie Šventosios upės vyks tradicinė naktigonė: bus maudomi arkliai, vyks naktiniai šokiai

  • Teksto dydis:

Anykščių regioniniame parke ketvirtadienio vakarą prasidės tradicinė tryliktą kartą rengiama naktigonė, kurioje Šventosios upėje bus maudomi arkliai, vyks naktiniai šokiai ir kiti užsiėmimai.

Anot organizatorių, į renginį atvyks žirginio sporto klubų „Vilartas“, „Mikadoras“ ir „Origonas“ atstovai su ristūnais, Arklio muziejaus darbuotojai žada vaikus išmokyti smagių senovinių piemenų žaidimų.

Tuo metu Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos regioninių parkų grupių specialistai rengs įvairias edukacijas, bus mokoma kaip išdrožti šaukštą, kaustyti arklius, giedoti sutartines, taip pat bus organizuojami naktiniai šokiai.

„Daug kam kyla klausimas – kodėl arkliai vieni negalėdavo ganytis? Kadangi Anykščiuose yra daug miškų, kaimo vyrai saugodavo arklius nuo vilkų ir nuo... arkliavagių. Tam, kad sargai neužmigtų, piemenys prisigalvodavo įvairių užsiėmimų – gamindavo rankdarbius, žaisdavo, prie laužo pasakodavo istorijas“, – rašoma pranešime.

„Dabar naktigonė yra šventė, į kurią anykštėnai ir rajono svečiai atvyksta šeimomis, su draugais, neretai ir su augintiniais“, – teigia šventės organizatoriai.

Anot jų, anksčiau jaunesni kaimo vyrai su piemenimis arklius po sunkių darbų – šienapjūtės, rugiapjūtės – jog jie gerai pailsėtų, naktimis ganydavo, o kad suprakaitavusių gyvūnų negeltų gyliai, vakare arklius išmaudydavo.

Naktigonės paprotys išnyko sovietmečiu, kai žemė pradėta dirbti traktoriais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Ir čia sovietai kalti, pasirodo....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių