Skaitymas – kaip tikroji meilė sau

  • Teksto dydis:

Garsiojo skaitymo iššūkio „Vasara su knyga“ tęsinys – projektas „Metai su knyga“ – praėjusiais metais ne tik organizavo skaitymo veiklas visoje Lietuvoje, bet ir subūrė didžiulę knygų mylėtojų bendruomenę, kuri metams baigiantis pristatė Skaitymo manifestą.

Vaikai – tikros individualybės

Lietuvos apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos organizuoto projekto metu skaitymo ambasadorės – dailininkė, leidėja Sigutė Ach, rašytoja Ilona Ežerinytė ir dainininkė, aktorė, rašytoja Jurga Šeduikytė interneto svetainėje http://www.vasarasuknyga.lt/ ir socialinių tinklų „Vasaros su knyga“ paskyrose siūlė skaityti joms pačioms asmeniškai svarbias knygas, o paskui, susitikusios su skirtingų amžiaus grupių skaitytojais, leidosi į įkvepiančius pokalbius.

Įvairių miestų ir miestelių bibliotekose įvyko aštuoniolika susitikimų. Paklausta, kuo jai įsiminė šie susitikimai, S. Ach dalijosi: „Jau daugiau kaip 20 metų su edukacijomis važinėju po bibliotekas ir mokyklas, tačiau šių metų susitikimai buvo išskirtiniai tuo, kad susirinkdavo itin gausios būtent skaitančių vaikų bendruomenės.“

Dailininkė prisipažino, kad kartais jaudinosi dėl to, ar vaikai įsitrauks į pokalbį apie knygas ir skaitymą. „Siekdama didesnio vizualumo, ant galvos užsivožiu skrybėlę, kad vaikai nesupainiotų manęs su savo mokytoja ar bibliotekininke, – pasakojo S. Ach. – Tačiau „Metų su knyga“ renginiuose jaučiau labai didelį bibliotekų indėlį – vaikai būdavo pasiruošę, aktyviai dalyvaudavo. Tie šiuolaikiniai vaikai – tikros individualybės!“

Jungtis: aktorė E. Latėnaitė savo edukacijose padėjo suaugusiems dalyviams prisiliesti ne tik prie literatūros, bet ir prie teatro, aktorystės meno. / Organizatorių nuotr.

Prasminga ambasadorių misija

Smalsaujantys vaikai džiugino Sigutę Ach, o kaipgi I. Ežerinytei sekėsi bendrauti su sunkiausia skaitytojų grupe – paaugliais?

„Kai ateini į paauglių auditoriją, gali visko sulaukti, – neslėpė rašytoja. – Man pasitaikė dviejų tipų auditorijos: tie paaugliai, kurie žinojo, kur atėjo, ir tie, kurie nežinojo, kas ta teta ir kodėl dabar jiems reikės klausytis ir kalbėtis apie skaitymą.“

Jeigu neturėtume knygų, negalėtume pažvelgti į kito žmogaus vidų, – ne tik į gerų, bet ir blogų personažų.

Pasak skaitymo ambasadorės, ji atrasdavo būdą bendrauti su šia amžiaus grupe net ir tada, kai mokiniai ateidavo neperskaitę rekomenduotų knygų. „Man atrodo, mes pernelyg nuvertiname paauglius, sakydami jiems: tu tik skaityk, kad ir menkavertę lektūrą. Mūsų, kaip ambasadorių, tikslas buvo nebūtinai dauginti skaitytojų skaičių, bet tapti vedliais – pateikti knygą, kuri yra sunkiau įkandama, ir padėti ją suprasti. Ne skatinti skaityti kuo daugiau, o sudominti gilesnėmis knygomis“, – įvardijo savo misiją rašytoja.

Suaugusiųjų skaitymo ambasadorė J. Šeduikytė „Metų su knyga“ susitikimus su Lietuvos žmonėmis pavadino terapiniais. „Kalbėdavome ir apie sodus, ir apie daržus, ne tik apie knygas. Tai, ką mes įvardijame kaip nenorą skaityti ar šiais laikais sunkiai suvaldomą dėmesį, būdinga ir suaugusiesiems. Mano tikslas buvo padėti žmogui, skaitytojui atpažinti save mūsų aptarinėjamose temose. Labiausiai džiugindavo, kai matydavau, kad žmonės suklūsta ir sužiūra, o dar geriau – kai jų akys sužimba. Vadinasi, kažką pavyko užkabinti. Kalbėdamiesi apie knygas, neišvengiamai kalbėdavomės apie žmogiškumą“, – pasakojo J. Šeduikytė.

Pasak jos, skaitytojo indėlis knygos poveikiui yra ne mažesnis nei rašytojo, nes abiejų fantazija dirba panašiai, todėl skaitymas – tikrasis komfortas, tikroji meilė sau. „Filmai, kuriuose daug veiksmo, – lyg greitasis maistas mūsų gyvenime. Knygai reikia erdvės ir laiko“, – mano žinoma dainininkė ir muzikos kūrėja.

Aktyviai: „Mano, kaip vaikų rašytojo, darbo dalis – kelionės, susitikimai su vaikais“, – sako edukacijose su vaikais muzikavęs, šokęs, piešęs, rašęs, diskutavęs V. Šidlauskas. / Organizatorių nuotr.

Kodėl svarbu skaityti

Kitą projekto veiklų dalį sudarė edukacijos, susijusios su skaitymu, – jų „Metų su knyga“ edukatoriai rašytojas, muzikantas Virgis Šidlauskas, rašytoja, pedagogė Rebeka Una ir aktorė, muzikantė, dėstytoja E. Latėnaitė visoje Lietuvoje surengė net 36-ias.

V. Šidlauskas, kuris savo edukacijoje su vaikais muzikuodavo, šokdavo, piešdavo, rašydavo, diskutuodavo, sakė: „Mano, kaip vaikų rašytojo, darbo dalis – kelionės, susitikimai su vaikais. Kai kurie vaikai prisipažįsta, kad knygos jiems nepatinka, bet, man atrodo, šis nuoširdumas yra gerai. Tada diskutuoju su vaikais, kad galbūt jie tiesiog dar nespėjo atrasti sau patinkančios knygos. Juk būtent tada prasideda kelionė į knygų pasaulį.“

Kodėl svarbu skaityti? „Jeigu neturėtume knygų, negalėtume pažvelgti į kito žmogaus vidų – ne tik į gerų, bet ir blogų personažų, – mano rašytojas. – Skaitydami apie juos galime suprasti, kodėl jie taip elgiasi, kas atsitiko jų gyvenimuose, kodėl jie tokie tapo. Tas kitas požiūris, kita perspektyva leidžia mums geriau pažinti kitus žmones, ir tai labai svarbu, nes galime pamatyti, kad ne taip jau visi ir skiriamės“, – mano V. Šidlauskas.

Sudomino: rašytoja I. Ežerinytė atrasdavo būdą bendrauti su sunkiausia amžiaus grupe – paauglių auditorija – net ir tada, kai mokiniai ateidavo neperskaitę rekomenduotų knygų. / Organizatorių nuotr.

Keisti pasaulį – keisti save

„Metų su knyga“ edukatorė R. Una džiaugėsi, kad pavyko prakalbinti paauglius.

„Paaugliai – man pati įdomiausia amžiaus grupė, manau, dauguma suaugusiųjų taip pat dar neišaugę iš paauglystės. Per savo edukacijas sakiau mokiniams, kad tai jūs esate burtininkai ir kūrėjai, tad dabar susikurkite savo ateities pasaulius, galbūt ne tokius liūdnus kaip aš savo knygose. Nes ką gi reiškia keisti pasaulį? Iš tiesų tai reiškia keisti save“, – dalijasi R. Una.

Aktorė E. Latėnaitė prisipažino knygas skaitanti kaip aktorė, todėl savo edukacijose ji padėjo suaugusiems dalyviams prisiliesti ne tik prie literatūros, bet ir prie teatro, aktorystės meno.

„Visada ieškau knygose personažų ir iškart mėginu juos atgaivinti. Buvo nuostabi patirtis tuo dalytis su Lietuvos skaitytojais, – džiaugiasi aktorė. – Nuostabu, kokie talentingi, drąsūs ir laisvi yra Lietuvos žmonės, kai leidžia sau tokiems būti. Jaučiuosi gavusi didžiulę dovaną. Viename mieste po mano edukacijos dalyviai netgi nutarė įkurti teatrą!“

Rezultatas: kontaktiniuose ir nuotoliniuose susitikimuose vaikai, paaugliai ir suaugusieji dalijosi mintimis ir patirtimi, kas jiems yra skaitymas. Taip gimė Skaitymo manifestas. / Organizatorių nuotr.

Prasmingas rezultatas

Visuose kontaktiniuose ir nuotoliniuose susitikimuose vaikai, paaugliai ir suaugusieji dalijosi mintimis ir patirtimi, kas jiems yra skaitymas. Taip gimė pirmasis ir vienintelis Lietuvoje Skaitymo manifestas „Skaityti gera, nes...“ Skaityti gera, nes „tai poilsis nuo telefono“; „skaitymas ramina“; „padeda išgyventi sunkias gyvenimo akimirkas“ – tai tik kelios manifesto akimirkos.

Projekto „Metai su knyga“ ir Kauno apskrities viešosios bibliotekos Skaitymo skatinimo grupės vadovė Laura Lukoševičiūtė, džiaugdamasi sėkmingu projektu, pabrėžė, kad visus metus vykę susitikimai subūrė didžiulę knygų mylėtojų bendruomenę, o visų drauge sukurtas Skaitymo manifestas parodė, kad priežasčių skaityti visada galima rasti begalę, nes skaityti tikrai gera. „Laukite tęsinio!“ – lyg kalbėdama apie įdomią knygą intrigavo L. Lukoševičiūtė.

Socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Instagram“ projekto „Metų su knyga“ įrašai pasiekė daugiau kaip 0,5 mln. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių