Susitikime dailininko A. Žmuidzinavičiaus namuose

Vėlyviausias parodoje yra Kazio Varnelio (1917–2010) tapytas generolo Mykolo Velykio portretas (1942). K.Varnelis nuo jaunystės domėjosi istorija, kolekcionavimu. Paveikslo sukūrimo metu vadovavo Bažnytinio meno muziejui. Studijavo Vienoje, Vaizduojamojo meno akademijoje. 1949 m. persikėlė į JAV ir apsigyveno Čikagoje. Vieno iš žinomiausių pasaulyje "op arto" kūrėjų sukurtame portrete juntama naujojo daiktiškumo stilistika. Reprezentatyvus žanras derinamas su drąsiomis kūrybinėmis paieškomis.

Paveikslas Nr.133

Antroje parodos dalyje kviečiame lankytojus į išskirtinį susitikimą. Pirmą kartą A.Žmuidzinavičiaus namuose eksponuojamas vienas iš garsiausių A.Žmuidzinavičiaus peizažų – "Dzūkų bajorų kaimelis II" (1910). Ilgus metus šio paveikslo istorija nebuvo žinoma. Paveikslas, kuriam A.Žmuidzinavičius paveikslų registre davęs Nr.133, buvo eksponuotas ketvirtoje Lietuvių dailės parodoje. Šią parodą perkėlus į Rygą parduotas rašytojui Pranui Mašiotui.

Švęsdamas savo 60 metų ir 35 metų kūrybos jubiliejus dailininkas apibendrino: "Įžymesniais savo kūriniais esu linkęs laikyti: Susigriežimą (Carnegi Muziejuj, Pittsburgh, Pa. U.S.A., o antras jo variantas – V. D. muziejui), Rytmečio giesmė (Šv. Kazimiero Moterų Vienuolyne, Chicago, III.), savo žmonos portretą, Sužeistą šaulių vadą, Žemaičių kapines, Dzūkų bajorų kaimelį...ʺ

Paveikslo istorija atgijo 2013 m., kai XXVIII Vilniaus aukcione šis darbas tapo brangiausiai parduotu kūriniu Lietuvos meno rinkos istorijoje. Unikalus paveikslo istorijos kelias ir vėl žinomas Lietuvos kultūriniame lauke. Tai yra reta ir unikali galimybė išvysti Kurciniškių kaimą autentiškoje XX a. pradž. aplinkoje.

Žvelgiant į darbą, kiek ironiškai skamba pavadinime esantis žodis bajorų. Švelniai rausvo dangaus fone ant kalvos glaudžiasi šiaudiniais stogais trobesiai. Svarbus sodybas akcentas – puošnus kryžius ir vieniša pušis. Graudžiai artimas kuklus Dzūkijos kaimo vaizdas. Jautrus, tikras, nepagražintas. Žvelgi į jį iš tolo, lyg stengdamasis nesutrukdyti tos idiliškos ramybės ir tylos, kuri sklinda iš kūrinio. 1906 m. sukurtas paveikslas "Dzūkų bajorų kaimelis I" yra Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus nuosavybė ir eksponuojamas kartu su išgarsėjusiu vėlyvesnio laikotarpio pakartojimu.

A.Žmuidzinavičiaus peizažams būdinga tyla, ji būdinga daugeliui kūrinių. 1937 m. sukurtas peizažas "Vištyčio ežeras" atskleidžia A.Žmuidzinavičiaus peizažo kūrimo principus. Pirmame plane medžiai: eglės, pušys, o antrame – vanduo, kuris horizonte susilieja su dangumi. Paveikslo koloritas sodrus, tonai niuansuoti, ramūs, potėpis lengvas, etiudinis.

A.Žmuidzinavičius – aistringas keliautojas, besąlygiškai mylintis Lietuvos žemę. Keliautojas ir tapytojas, panašaus charakterio  į 1943 m. darbe "Dailininkas kopose" įamžintą kitą garsų lietuvį dailininką marinistą Česlovą Janušą.

A.Žmuidzinavičius peizažuose meistriškai perteikė lyrines gamtos nuotaikas, erdvės įspūdį, šviesos niuansus, faktūrų žaismą. Tapytojo kūriniuose vyrauja realistinis požiūris į gamtą, tačiau juntama aplinkos idealizacija, lyriškumas, romantiškas žvilgsnis į aplinką. A.Žmuidzinavičius yra vienas žinomiausių Lietuvos peizažo meistrų, Lietuvos menotyroje įvardijamas kaip išskirtinis lietuviškų ežerų ir lietuviško dangaus dainius.

A.Žmuidzinavičius sukūrė apie 2 tūkst. darbų, daugiausia aliejinės tapybos. Dirbo ir grafikos srityje. Šiandien A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje yra saugoma 900 autoriaus darbų. Parodoje "Susitikimai" taip pat eksponuojami muziejuje saugomi kūriniai, galima aplankyti A. Žmuidzinavičiaus namus ir autentišką dirbtuvę.


Kas? Paroda "Susitikimai".

Kur? A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje.

Kada? Veikia iki rugsėjo 6 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių