Tenoras R. Karpis ir pianistas D. Mažintas pradėjo tarptautinį žydų kultūros festivalį Kopenhagoje

  • Teksto dydis:

Kopenhagos Didžiojoje sinagogoje surengtas dešimtasis Tarptautinio žydų kultūros festivalio „Jodiske Kulturfestival“ atidarymo koncertas, kuriame pasirodė operos solistas Rafailas Karpis ir pianistas Darius Mažintas. Atlikėjai pristatė jidiš dainų programą „Laiškai iš praeities“, o koncerto pabaigoje nuskambėjo Anatolijaus Šenderovo dainų ciklas „Puslapiai iš užmirštos knygos“.

„Džiaugiuosi, kad Danijoje vėl vyksta masiniai kultūros renginiai. Nepaprastai smagu matyti vėl pilnas sales žiūrovų. Didžiojoje sinagogoje, kurioje telpa 360 žiūrovų, Rafailo Karpio ir Dariaus Mažinto koncerte tuščių vietų neliko. Atrodo, kad pandemijos kaip nebūta. Vėl visu pajėgumu Danijoje sukasi intensyvus kultūrinis gyvenimas. Iš danų publikos reakcijų ir dėmesio lietuvių atlikėjams buvo aiškiai matyti, kad visi yra išsiilgę kokybiškos gyvos muzikos. Jautri ir spalvinga programa „Laiškai iš praeities“ Didžiojoje sinagogoje nepaliko abejingų, o koncertą lydėjo audringos ovacijos“, – teigia kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokytė-Jonsson.

Koncerto programoje „Laiškai iš praeities“ skambėjo Lenkijos ir Lietuvos žydų kompozitorių kūriniai, atskleidžiantys savo žydų bendruomenių kultūrinį bei socialinį palikimą. Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas A. Šenderovas kūrinyje „Puslapiai iš užmirštos knygos“ panaudojo senąsias Vilniaus krašto žydų dainas, atrastas 1927 m. išleistoje knygoje „Muzykalisher pinkos“ (muzikos užrašai, melodijų rinkinys iš žydų paveldo lobyno). Naujai interpretuodamas istorinį bei kultūrinį paveldą kompozitorius siekė atskleisti Vilniaus įvairialypiškumą ir multikultūriškumą.

„Lietuvių atlikėjų koncertas – tai ilgam įsimintina nuostabi patirtis. Koks galingas balsas, kiek spalvų ir emocijų. Tiek daug gyvenimo telpa jame. Rafailas Karpis sukūrė fantastišką atmosferą. Savo jautriais, kupinais humoro ir dramatizmo muzikiniais pasakojimais jis pakerėjo publiką, nepaleisdamas jų nė akimirkai iš savo įstabaus pasaulio. Rafailas Karpis sukūrė tokią intymią ir įtraukią aplinką, kad jautėmės tarsi patys būtume individualių istorijų dalyviai tuose laiškuose iš praeities. O Darius Mažintas akompanuodamas lydėjo pasakojimus taip, tarsi jo paties gyvenimas būtų pavojuje. Kadišas buvo ypač emociškai stiprus. Šis koncertas palietė kiekvieną iš mūsų, jautėmės pakylėti“, – mintimis po koncerto dalijosi tarptautinio žydų kultūros festivalio direktorius ir meno vadovas Jacobas Zylber.

Koncertą organizavo Tarptautinis žydų kultūros festivalis, bendradarbiaudamas su Lietuvos Respublikos ambasada Danijos Karalystėje ir kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje. Koncertą parėmė Lietuvos kultūros institutas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių