J. Page'as iš „Led Zeppelin“ tikina negirdėjęs dainos, kurią, esą, pavogė

  • Teksto dydis:

„Led Zeppelin“ gitaristas Jimmy Page'as (Džimis Peidžas) trečiadienį teismui sakė, kad dar prieš kelerius metus nebuvo girdėjęs dainos, kurios nuplagijavimu yra kaltinamas.

J. Page'as ir Robertas Plantas yra kaltinami savo garsiosios baladės „Stairway to Heaven“ įžangos nuplagijavimu nuo seniai nebeegzistuojančios psichodelinės Los Andželo roko grupės „Spirit“ instrumentinio kūrinio „Taurus“.

72 metų J. Page'as, kuris buvo juodu kostiumu ir į uodegą surištais žilais plaukais, antrą teismo proceso dieną sakė, kad turėjo tris „Spirit“ albumus maždaug 10 000 vinilinių ir kompaktinių plokštelių kolekcijoje.

Tačiau jis tvirtino, kad pirmąjį „Spirit“ įrašą suprato turintis tik tada, kai jo specialiai ieškojo žentui parodžius interneto puslapį, kuriame buvo lyginami abu kūriniai.

„Žinojau, kad niekada jo nebuvau girdėjęs“, – sakė J. Page'as ir pridūrė, kad tų dviejų kūrinių lyginimo koncepcija jam buvo tiesiog visiškai svetima.

„Spirit“, kuri turėjo savo nišą ir sekėjus, bet niekada nesulaukė tokios šlovės kaip „Led Zeppelin“, tvirtina, kad melancholiški gitaros garsai, kuriais prasideda „Stairway to Heaven“, yra paimti iš jų 1967 metų instrumentinio kūrinio „Taurus“.

„Spirit“ gitaristas Randy Wolfe'as (Rendis Volfas), kuris turėjo pravardę Randy California (Rendis Kalifornija), niekada nesiėmė jokių teisinių veiksmų, o 1997 metais Havajuose nuskendo, tačiau bylą iškėlė jo patikėtinis ir draugas Michaelas Skidmore'as (Maiklas Skidmoras).

„Led Zeppelin“ įrodinėja, kad „Stairway to Heaven“ įžanga – daugiausia la minorinė (a-moll) krintanti sekvencija – muzikoje buvo vartojama šimtmečius ir kad ieškinyje ignoruojama likusi jų dainos dalis.

„Led Zeppelin“ turėjo galimybę susipažinti su „Spirit“ kūryba, kai britų rokeriai – R.Plantas, J.Page'as, Johnas Paulas Jonesas (Džonas Polas Džounsas) ir jau miręs Johnas Bonhamas (Džonas Bonhamas) – 1968 metų gruodžio 26 dieną Denveryje debiutavo JAV scenoje.

Tačiau likę gyvi „Led Zeppelin“ nariai liudijo, kad niekada neturėjo jokios reikšmingos sąveikos su „Spirit“ ir nesiklausė šios grupės muzikos prieš tai, kai 1970 metų gruodį ir 1971 metų sausį Londone įrašė „Stairway to Heaven“.

J. Page'as teismui sakė negalintis prisiminti, kad kada nors būtų matęs „Spirit“ koncertą ar susitikęs su kuriais nors tos grupės nariais užkulisiuose.

Ieškinyje išvardijami ir ginčai dėl 16 kitų „Led Zeppelin“ dainų, kurie dažnai būdavo išsprendžiami suteikiant ieškovui nuopelnų pripažinimą ir autorinį honorarą. Tarp tų dainų yra klasika tapusios „Whole Lotta Love“ ir „Babe I'm Gonna Leave You“.

Teismo procesas turėtų trukti maždaug penkias dienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių