Lenkija plojo kauniečių lagaminams

"Ačiū kauniečiams, aukojusiems lagaminus menui. Be jų nebūčiau galėjęs sukurti tai, ką buvau sugalvojęs", – dėkojo vitražų, objektų ir instaliacijų kūrėjas Eimutis Markūnas, neseniai grįžęs iš Lenkijos Bydgoščiaus miesto.

Šiame mieste vykusiam teatro festivaliui emigracijos tema menininkas iš Kauno sukūrė instaliaciją, kurioje buvo panaudota per 60 kauniečių lagaminų.

"Žmonės labai aktyviai reagavo "Kauno dienai" paskelbus, kad instaliacijai reikia lagaminų – sunešė per tris dienas", – prisiminė E.Markūnas. Jis pastebėjo, kad lenkai panašioje akcijoje dalyvavo daug pasyviau – instaliacijoje buvo panaudota dešimt Bydgoščiaus gyventojų kelionių palydovų.

"Gatvės žaliojoje juostoje sukabinau ir sudėjau per 70 didelių ir mažų, naujų ir daug keliavusių, aptriušusių lagaminų, o apačioje padėjau vieną didelį atvertą lagaminą, iš kurio virto baltos ir raudonos spalvų – kaip Lenkijos vėliavos – daiktai. Savo kūriniu bandžiau priversti jaunus žmones susimąstyti, ar verta emigruoti." Į E.Markūno instaliaciją atkreipė dėmesį lenkų žiniasklaida, apie ją rašė ir įtakingas dienraštis "Gazeta Wyborcza".

Dabar E.Markūnas laukia iš kaimyninės šalies parkeliaujančių lagaminų. Menininkas tikisi, kad pasienyje šis krovinys neužklius, nors, vykstant į Lenkiją, buvo kitaip: "Ir lietuvių, ir lenkų pasienio pareigūnams turėjau aiškintis, ką vežu tuose lagaminuose. Padėjo su savimi turėtos iš anksto pasirodžiusios publikacijos Lenkijos spaudoje. Jas pateikus pareigūnams, daugiau klausimų nekilo."

Panašią instaliaciją, tik su lietuviškais akcentais, menininkas žada sukurti ir Kaune. "Svarstau, kuri vieta tam būtų tinkamiausia. Gal Laisvės alėjoje prie savivaldybės? Juk ne tik Vyriausybė – ir vietos valdžia nesiima jokių priemonių, kad jauni žmonės neemigruotų", – tvirtino menininkas.

Instaliacijos autorius pastebėjo, kad visi lagaminai turi savo istorijas. Du lagaminus, keliavusius į pasaulinius sportinių šokių konkursus, atnešė Jūratė ir Česlovas Norvaišos, septynis ištikimus kelionių palydovus dovanojo daug pasaulio matęs akademinio pasaulio atstovas, o vienas lagaminas kartu su savo šeimininku išmaišė Sibirą, Baikalo regioną.

"Beveik visų lagaminus dovanojusių žmonių kontaktus turiu. Tikiuosi juos susirasti ir daiktų istorijas papildyti žmonių istorijomis – nufilmuoti pasakojimus, kur žmonės keliavo, ką kelionėse patyrė. Tai galėtų tapti rimtu konceptualiu projektu", – sumanymus atskleidė menininkas.


Šiame straipsnyje: lagaminai

NAUJAUSI KOMENTARAI

www

www portretas
saunuolis puiki ideja

rimas

rimas portretas
Nesamone, bet verta demesio...

mori

mori portretas
LAbai gera idėja, o jos tęsinys tikrai verta sdėmesio, sėkmės
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių