- LNK inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Valgyti restorano maistą, jį fotografuoti ir savo įspūdžius tiesiog aprašyti internete – tokį darbą siūlo viena įmonė Lietuvoje. Kviečiama drąsiai imtis šio darbo ir sakoma, kad būti maisto kritiku gali kiekvienas. Bet ar tikrai?
Maisto kritikas, rašytojas, Andrius Užkalnis papasakojo ar kiekvienas gali būti maisto kritiku ir ar iš tokios veiklos galima pragyventi.
– Ar kiekvienas galėtų būti maisto kritiku?
– Tikriausiai kiekvienas, tam reikia pakankamai daug patirties, tam reikia labai daug visko išbandyti ir tuo domėtis. Tai atsakant į klausimą dar kartą, taip, gali kiekvienas, bet ne iš karto. Tai yra profesija, kuri reikalauja pasiruošimo. O kiekvienas gali būti todėl, kad mes visi valgome. Nėra nei vieno, kuris galėtų pasakyti, aš niekada nevalgau.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Kokių savybių reikia maisto kritikui? Labai mėgti maistą, domėtis juo?
– Labiausiai reikia domėjimosi ir smalsumo. Yra dviejų tipų žmonės. Vieni – eina į tuos pačius restoranus, kur jiems jau patiko, kur jiems jauku, kur jiems gerai, ir užsakinėja tuos patiekalus, kurie jų nenuvylė. O kiti – susiranda meniu pačius keisčiausius dalykus arba nori išbandyti kažką tokio labai įdomaus. Ir vienų, ir kitų reikia. Aš nesakau, kad vieni yra kvaili, o kiti protingi. Lygiai kaip ir kino kritikas. Jis savo darbo eigoje turi būti pasiruošęs peržiūrėt labai daug filmų ir nebūtinai tų, kurie jam labiausiai patinka pagal žanrą. Gal jam pagal žanrą labiausiai patinka romantinės komedijos arba veiksmo filmai, bet jis turi pasižiūrėti visko labai daug. Jis turi gilintis į filmus kažkokių šalių, kur net nežinome, kad yra kinematografas ir panašiai. Tai lygiai taip pat su maistu. Teko gyvenime nemažai keliauti. Vieną kartą suregistravau, buvau aplinkęs lygiai 50 šalių ir kiekvienoje iš tų šalių valgiau. Ir kadangi daugelis kelionių buvo darbinės, tai tekdavo nueiti ir į ištaigingesnius restoranus ir į paprastesnius, ir į visokius. Dešimtmetis intensyvaus keliavimo po pasaulį valgant, ne tik pridėjo nepageidautino svorio prie figūros, bet davė patirties ir tam tikrų žinių.
– Ar įmanoma iš maisto kritikos profesijos, vertinant maistą Lietuvoje, uždirbti? Brangus malonumas eiti į restoraną, pačiam susimokėti maistą, rašyti apžvalgas.
– Uždirbti įmanoma. Ar galėčiau vien iš to gyventi Lietuvoje? Tikrai ne. Todėl, kad mechanika yra tokia, kad aš rašau apžvalgas, tai yra, kuriu turinį. Tą turinį iš manęs kažkas turi pirkti, kad aš iš to uždirbčiau. Šiuo metu mano apžvalgos jau nuo 2015 metų pasirodo „Delfyje“. Man „Delfis“ moka honorarus ir tokiu būdu aš turiu iš to pajamas. Kažkaip kitaip padaryti legaliai arba etiškai, nelabai įsivaizduoju. Vakaruose yra šiek tiek kitokia situacija, todėl, kad ten yra daugiau pirkėjų, yra didieji laikraščiai, vis dar egzistuojantys kur nors Italijoje arba Britanijoje. Ir jie visi turi savo maisto kritikus, daugiausia šeštadienio arba sekmadienio priedams. Jie žino, kad skaitytojai tikisi restoranų apžvalgų. Arba kur nors Amerikoje – Los Andžele, Niujorke, Čikagoje – yra pakankamai leidinių arba portalų, kurie turi didžiulį skaitomumą ir gali sau leisti išlaikyti maisto kritikus, kurie vien tiktai tuo ir užsiima.
– Kokia yra blogoji šio darbo pusė? Įdomu tai, kad kalbindama jus norėjau pakalbinti ir porą restoranų, kad jie pasakytų, kiek jie atsižvelgia, kiek jiems svarbu maisto kritiko nuomonė? Daugelis pabijojo, atvirai sakė, kad bijo.
– Liūdna girdėti, bet nesistebiu, nes žmonės gyvena ne faktuose, o savo įsivaizdavimuose apie aplinką. Labai liūdna suvokti, kad didesnė pusė Lietuvos žmonių galvoja, kad aš arba valgau restoranuose nemokamai, arba išsimušinėju kyšius už geras apžvalgas ir panašiai. Arba prašau, kad man sumokėtų ir tada aš gražiai parašysiu. Šito tikrai nėra, bet žmonėms to įrodyti neįmanoma ir yra tam tikra neviltis. Lygiai taip, kaip ir su restoranais, kurie manęs bijo. Aš jau rašau daugiau negu 15 metų. Esu parašęs tarp 7 ir 800 restoranų apžvalgų per savo karjeros laiką. Žmonės galėtų lengvai įsitikinti statistika, kad yra maždaug septynios geros apžvalgos ir viena neigiama.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šaltinis: Prancūzijos policija iškvietė G. Depardieu dėl įtariamo lytinio smurto
Prancūzijos policija pirmadienį apklausai sulaikė kino legendą Gerard'ą Depardieu (Žerarą Depardjė) dėl dviejų įtariamų lytinio smurto incidentų, pranešė su byla susijęs šaltinis. ...
-
Vilniuje – ekstravagantiškieji islandai „GusGus“ su nauja programa
Gera žinia visiems islandų grupės „GusGus“ gerbėjams! Po pertraukos ekscentriška trijulė sugrįžta į sostinę ir jau liepos 12 d. (penktadienį) surengs savo vienintelį šiemet pasirodymą Lietuvoje. Vilniuje grupė pristatys s...
-
„Kaunas Jazz“: „Vikonda grupė“ išdalino apdovanojimus5
Šis savaitgalis sutraukė visus džiazo, gyvo garso, šokio, autentiškų garsų mėgėjus į laikinąją sostinę. Visas miestas prisipildė muzikos, o net trijose Kauno centro vietose vyko ir „Vikonda grupės“ palaikomi muzikan...
-
Paaiškėjo, kas nugalėjo dvyliktajame „Muzikinės kaukės“ sezone2
Šeštadienio vakarą finišo tiesiąją pasiekė dvyliktasis „Muzikinės kaukės“ sezonas. Finale susigrūmė aktorius Šarūnas Januškevičius, grupės „Queens of Roses“ narė Monika Mėčiūtė, aktoriu...
-
I. Stonkuvienė nusivylusi švietimo sistema: traumuoti ir mokytojai, ir moksleiviai15
Artėjant eilinei brandos egzaminų sesijai ir prasidėjus bandomiesiems moksleivių patikrinimams, netyla kalbos apie tai, kad vaikai tampa eksperimentiniais švietimo sistemos triušiais. Apie moksleivių patiriamą spaudimą laidoje „KK2 p...
-
E. Jennings apie mirusį kolegą: buvo fantastiškas žmogus3
Ketvirtadienį Vilniuje įvyko tragedija – mirė muzikantas, bosistas Paulius Jaskūnas. Per ilgą karjerą jis grojo su būriu garsiausių Lietuvos muzikantų. Vieni jų – Erica Jennings ir grupė „Skamp“. ...
-
Bakingamo rūmai įvardijo, kada karalius sugrįš į darbus3
Britų karalius Charlesas III (Karolis III) po trijų mėnesių pertraukos, kai gydėsi vėžį, nuo kitos savaitės vėl imsis kai kurių viešų pareigų, penktadienį paskelbė Bakingamo rūmai. ...
-
D. Meškauskas – apie tradiciją su mylimąja: tas, kas laimi, gauna masažą
„Kadangi čia nė karto nesu buvęs, šiltą ir jaukų šeštadienio vakarą mes su drauge įsijungiame šį žaidimą ir maloniai žaidžiame jį iš labai gero prizo. Tai – masažas“, – sako šokėj...
-
Šeši gajūs mitai apie senjorų keliones – ekspertai siūlo nustoti jais vadovautis4
Turbūt sunkiai rastume žmogų, kuriam nepatiktų keliauti. Ne išimtis – senjorai, kurie vis dažniau leidžiasi svetur pažinti užsienio kultūras. Vis tik kelionių organizatoriai pastebi, kad dar nemaža dalis vyresnio amžiaus žmonių kelia...
-
Nustebins ne vieną: L. Somovas atskleidė ritualą, be kurio neprasideda jo diena1
Vienas garsiausių šalies elektroninės muzikos atstovų Leonas Somovas daugiausiai kalba apie savo kūrybinį kelią. Tačiau šį kartą atskleidė dar daugiau niekuomet negirdėtų faktų apie save. Palietė tvarumo temą. ...