Apie ES teismui pateiktą ieškinį: Vyriausybė šitaip dangsto savo darbo broką?

Ginčas tarp Vilniaus ir Briuselio. Lietuva pateikė ieškinį Europos Sąjungos (ES) teismui dėl neišmokėtų 9 mln. eurų. Nesutarimai kilo dėl skirtingo suvokimo, ką reiškia mokesčių lengvatų peržiūrėjimas. Buvęs eurokomisaras sako, kad Vyriausybė šitaip dangsto savo darbo broką – žlugusią mokesčių reformą.

Mokestinėmis lengvatomis pernai valstybė gausiausiai apipylė nepasiturinčius – skyrė per milijardą eurų, kad kiltų pajamos į rankas.  

Dėl visų mokesčių lengvatų pernai valstybės biudžetas ištuštėjo daugiau nei 3,5 mlrd. eurų. Valdžia rėmė ne tik gyventojus, bet ir kavines, kitus verslus, kompensavo vaistus, šildymą.  

Mainais į piniginę paramą iš Briuselio, Lietuvos valdžia įsipareigojo dalį tokių dovanėlių panaikinti. Bet, panašu, kad skirtingai suprato kiek ir kokių.

Taip yra pridengiamas neveiklumas, negebėjimas priimti reikalingas reformas.

„Jeigu kažkam atrodo, kad parašyta, jog visų lengvatų turime atsisakyti, tai mes niekada taip nesitarėme. Nes tai yra elementariai nelogiška“, – teigė ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė. 

Ginčas tarp Vilniaus ir Briuselio toliau tęsis teisme.Europos Komisijai (EK) įšaldžius 9 mln. eurų paramos, Lietuva pateikė ieškinį ES Bendrajam Teismui. 

„Antradienį oficialiai buvo pateikti dokumentai. Dabar per du mėnesius EK gali pateikti savo atsiliepimą“, – aiškino teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Įšaldytus pinigus padalinus Lietuvos gyventojams išeitų vos po 3 Eur ir 10 centų. Bet premjerė nemano, kad dėl menkos paramos įsivels į nemenkus barnius su Briuseliu.  

„Taip yra pridengiamas neveiklumas, negebėjimas priimti reikalingas reformas“, – savo nuomone dalijosi europarlamentaras Virginijus Sinkevičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

 

Kurios mokesčių lengvatos užkliuvo, Briuselis nenurodo. Mokesčių reformos paketą Vyriausybė pristatė prieš metus, tačiau nesulaukė paramos Seime.

„Pasižiūrėkime, kaip atrodo kitų valstybių paraiškos. Kai kurios valstybės išvis nei vienos paraiškos nepateikusios“, – sakė premjerė. 

Iki šiol EK yra išmokėjusi trečdalį Lietuvai skirtų lėšų – kiek daugiau nei milijardą. Panašu, kad likusių pinigų teks kaulyti jau naujai Vyriausybei. Ji turės užbaigti mokesčių reformą. 

„Man atrodo, kaip tik šis klausimas – išsiaiškinant plano aprėptį, yra pagalba ateinančiai Vyriausybei, kokia ji bebūtų, žinant, kokius įsipareigojimus Lietuva yra prisiėmusi“, – kalbėjo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Ekonomistas mano, kad atsisakius dalies lengvatų, bet gavus ES paramą, gyventojai nebūtinai iš to išloš.  

„Jeigu Vyriausybė nuspręstų panaikinti visas lengvatas, kad gautų europinius pinigus, piliečiai greitai pajustų. Tuo tarpu liekant lengvatoms ir netekus milijonų iš EK, didžioji dalis net nesupras, kas čia įvyko“, – aiškino ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytojas Marius Kušlys.

Antras mokėjimo prašymas liks sustabdytas, kol Seimas nepriims mokesčių reformos ir nepanaikins dalies lengvatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

....../

....../ portretas
Turtuoliai ir vargdieniai . Tarp jų yra toks didelis tarpas , kad ES tyrimai nustatė , kad LIETUVOS vargdieniai yra ES bedugnėje....----------- Ten TS-LKD ir LSDP mus sulandino , nes jie tipo mums tarnavo . ... . Ne be reikalo bijo užsienio agentų įstatymo. Kad ir kokiomis baisiomis spalvomis piešiama RUSIJA , bet priėmė įstatymą -- progresyvinį mokestį.... Kuo turtingesnis ,tuo daugiau moki , o kai kam nereikia mokėti , nes nepasiturinčiai gyvena.... . Man atrodo ,kad neteisingomis spalvomis RUSIJA spalvinama...... .

Na

Na portretas
Pinigai skirti ekonomikos " gaivinimui", tai ir mokesčius tegul moka tie, kurie gauna tuos gaivinimo milijonus, prie ko čia žmonės? Gudriai sugalvota- žmonėms mokesčius pakelt, net gyvenamus būstus apmokestint, o milijonus padalint gaivinamam verslui? Ūkininkams moka išmokas už žemę, bet tie pinigai neapmokestinami? Kodėl?

eto

eto portretas
evroparazitsojuz krovju pomazan okupirovan rotsildamskymi evrejami satanystami kak i berlyn s kuplenom solcom na svete okolo 30000 sinagog delaite vybor p???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių