Ar A. Anušauskas dar gali eiti pareigas?

  • Teksto dydis:

Į krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską skrieja kritikos strėlės dėl ribotos informacijos apie tankus viešinimo. Pats ministras teigia, kad neskelbė slaptumo grifus turinčios informacijos. Jeigu visgi buvo atskleista slapta informacija, tuomet A. Anušauskas pažeidė įstatymą. Ar po prezidento pasisakymų ministras vis dar gali eiti pareigas? Apie tai plačiau – LNK reportaže.

Apie tai pasisakė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narė Dovilė Šakalienė.

„Šito klausimo formuluotė atspindi visos diskusijos esmę. Temperatūra yra labai užkaitinta. Ši situacija nėra maloni, bet drama gal šiek tiek yra per didelė. Kai mes kalbame apie mums labai svarbios ginkluotės įsigijimą, turbūt svarbiausias yra karinis patarimas. Remiantis tuo, ką ministras pasakė, karinis patarimas, kuriuo remiantis buvo priimtas preliminarus sprendimas. Eina kalba apie tai, kas patogiausia mūsų kariuomenei, kokia technika būtų labiausiai atitinkanti kriterijus“, – sakė politikė.

– Tai bus brangiausias pirkinys Lietuvos istorijoje. Ar politikas neturėtų suprasti, kada tą kalbėti, o kada nekalbėti? Staiga ateina prezidentas, kuris yra kariuomenės vadas, ir sako, kad ministras pasakė tai, ko jis buvo paprašytas nesakyti.

– Prezidentas yra vyriausias ginkluotų pajėgų vadas, o kariuomenės vadas davė tam tikrą patarimą ministrui dėl šio įsigijimo. Tiesioginė vadovė ministrui yra premjerė, todėl būtent ji šioje vietoje turėtų įvertinti, ar jai yra tinkamas toks ministro elgesys. Ta tradicija, kuomet aukščiausi pareigūnai atsakingi už valstybės saugumą, komunikuoja šiek tiek skirtingai, tęsiasi. Būtų gerai tarpusavyje susitarti ir laikytis susitarimų.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Manote, kad ten sėdėdami politikai ne iki galo susitarė, ką sakyti ir ko nesakyti ir niekas dabar nėra kaltas? A. Anušauskas mano, kad viską daro gerai, G. Nausėda mano, kad sakė nesakyti.

– Nemėgstu aptarinėti konfliktų. Svarbiausia, kad mes įsigytume tinkamą karinę įrangą. Manau, kad svarbu transliuoti vieningą žinutę. Kiek su tuo susijęs gebėjimas atrinkti, kuri informacija yra vieša, o kuri ne vieša, tai mūsų prezidentas pasakė labai aiškiai.

–  Šis brangiausias pirkinys Lietuvos istorijoje jau prasideda politiniu skandalu ir nesutarimu. Ar neturėtų būti platesnių diskusijų, kodėl būtent vokiški tankai turėtų būti perkami? Dabar atrodo, kad jau viskas nuspręsta.

– Ne pirmą kartą turime tokią situaciją, kai Nacionalinio saugumo gynybos komiteto nariai apie tam tikrus sprendimus sužino iš viešosios erdvės. Mes posėdyje išsakėme, kad norėtume išgirsti, kas buvo pusę metų vertinama ir koks buvo duotas karinis patarimas. Buvo sutarta, kad bandysime artimiausiu metu turėti apie tai posėdį.

– Nesijaučiate kaip Seimo narė palikta už nugaros? 

– Komunikacijos kultūra tarp skirtingų valstybės institucijų, dirbančių gynybos srityje, turėtų būti tobulinama.

– Ar diskusijos dėl tankų pirkimo turėtų būti labiau viešos?

– Ne viskas turi būti vieša. Informacija, kuri patenka į viešąją erdvę, yra panaudojama ne tik mūsų, ne tik mūsų draugų, bet ir mūsų priešų. Todėl reikia atskirti, kokias detales reikia viešai diskutuoti, o kurių nereikia. Galutiniai sprendimai ir jų pagrindimas turi būti pristatyti ir visuomenei. Turi būti laikomasi eiliškumo. Seimo nariai turėjo pirmiau turėti šią informaciją, nei viešosios erdvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai rodo kaip konservat KGB-tų GAUJA į s i t v i r t i n o

 tai rodo  kaip konservat KGB-tų GAUJA į s i t v i r t i n o portretas
Lietuvoje ir nebaudžiami - s ą m o n i n g a i griauna NEPRIKLAUSOMOS Lietuvos saugumą , su aiškiu tikslu--Lietuvą s u g r ą ž i n t i į RUSIJOS glėbį -- tai KGB-tų esančių Lietuvoje ,aukščiausio lygio n u s i k a l t i m a s, kuris ypatingai išryškėjo-- UKRAINOS k a r o fone

Vytas

Vytas portretas
Visi landberginiu ministrai tikras anekdotas. Buki, nekompetentingas. Visa vyriausybė, kaip iš Adamsu. Nu nupezpes, bukas senis, tas Anušauskas. Ir tai karo metu...

nepamirškite,

nepamirškite, portretas
jog kontora lubiankoje dirba 365 dienas per metus ir 24 valandas per parą, ir taip jau daugiau negu 100 metų.
VISI KOMENTARAI 85

Galerijos

Daugiau straipsnių