A. Bilotaitė sveikina ES pakte įtrauktas atsako priemones į migracijos instrumentalizavimą

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad svarbiausias Lietuvai pasiekimas Europos Parlamento priimtame Migracijos ir prieglobsčio pakte yra jame įtrauktos atsako priemonės į migracijos instrumentalizavimą.

Pasak jos, Lietuva, 2021 metais patyrusi „Lukašenkos režimo organizuotą neteisėtų migrantų antplūdį“ iki šiol sustiprintai saugo išorinę ES ir Šengeno sieną, o ši patirtis parodė, kad „patvari, efektyvi, piktnaudžiavimui atspari migracijos valdymo sistema yra būtina, norint efektyviau tvarkytis su galimomis krizėmis ateityje“.

„Mūsų svarbiausias pasiekimas – ES teisėje įtvirtintas aiškus instrumentalizavimo apibrėžimas ir pasiektas sutarimas dėl ES lygmens atsako priemonių“, – ketvirtadienį išplatintame ministerijos pranešime teigė A. Bilotaitė.

Anot Vidaus reikalų ministerijos, pakte įtvirtinta, jog esant instrumentalizavimui, visi neteisėtai atvykę asmenys galės būti nukreipti į pasienio prieglobsčio procedūrą ir kol ji vykdoma bus laikomi neįleistais į šalį.

Vertinant, ar yra instrumentalizavimo situacija, Europos Komisija turės atsižvelgti ne tik į neteisėtų migrantų kiekį, bet ir neteisėtų kirtimų pobūdį, pavyzdžiui, paskatintą ir palengvintą priešiško režimo.

Pakte įtvirtintas ir naujas solidarumo mechanizmas. Solidarumo priemonės bus trejopos – perkėlimai, finansiniai įnašai ir kitos solidarumo priemonės, pavyzdžiui, ekspertinė operatyvinė pagalba.

„Šios priemonės bus laisvai pasirenkamos valstybių narių ir galės būti derinamos tarpusavyje. Siūlymus dėl solidarumo formų ir dydžio teiks Komisija, atsižvelgdama į reglamente nustatytus minimalius dydžius ir įvertinusi esamą migracinę padėtį. Galutinį sprendimą dėl solidarumo apimties ir dydžių priims Taryba“, – teigiama ministerijos pranešime.

Minimalus nustatytas ES metinis perkėlimų skaičius – 30 tūkst. asmenų, o minimalus finansinis įnašas – 600  mln. eurų. Kiekvienos valstybės narės solidarumo dalis apskaičiuojama atsižvelgiant į gyventojų skaičių ir BVP dydį.

Anot ministerijos, Lietuvai tenkanti dalis būtų 158 perkeliami asmenys arba 3,16 mln. eurų, taip pat esant poreikiui galėtų būti teikiama ekspertinės pagalba migracijos spaudimą patiriančioms šalims.

Ministerijos teigimu, dabar prasideda 2 metų laikotarpis, per kurį valstybės narės, Komisija, ES agentūros turi pasiruošti Pakto įgyvendinimui.

Europos Vadovų Taryba Pakto įgyvendinimui skyrė 2 mlrd. eurų.


Šiame straipsnyje: Agnė Bilotaitėmigrantai

NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kas tau belieka , panele, tik nuleidus galvelę pritarti briukseliui, kad ir kokius nutarimus priimtu, juk to išmokė maskoliai

Diletantų gauja

Diletantų gauja portretas
Kokie po paraliais dar instrumentalizavimai? Kada išvysite 250 000 rusakalbių imigrantų iš Lietuvos? Ar ne per daug užsižaidėt su klastingu priešu?

manau viena is pagrindiniu lietuvos naikintoju

manau viena is pagrindiniu lietuvos naikintoju portretas
tai yra bilotaite , grybauskaite ir migracijos tarnyba su ,,, pasienieciais,,,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių