Lietuvos europarlamentarai sulaukė kritikos: remia Ukrainą, tačiau nebalsuoja už rezoliucijas

  • Teksto dydis:

Štai kaip atrodo durys tų parlamentarų, kurie praeitą savaitę nesutiko pripažinti Rusijos terorizmą remiančia valstybe. Matote plakatus su Rusijos prezidento Vladimiro Putino kruvinu veidu ir užrašu „Balsuodamas remiu teroristą“, pasakojama LNK reportaže. 

Iš Lietuvos europarlamentarų balsuojant susilaikė „valstiečių“ deleguotas Stasys Jakeliūnas. Už rezoliuciją nebalsavo, nors Europos Parlamente buvo, Viktoras Uspaskichas.

„Aš balsuoju už dokumentus, kurie neš naudos, o rezoliucija tai – ne dokumentas. Tai yra deklaracija, kuri nekeičia jokių teisės aktų, todėl, kad ji neturi galios“, – sakė žurnalistams V. Uspaskichas.

Suskaičiavome dar bent šešis atvejus, kai per balsavimus, susijusius su Ukraina, V. Uspaskichas arba susilaiko, arba balsavime nedalyvauja, nors kitais klausimais tą dieną balsuoja. Pavyzdžiui, spalio 16 d. balsavime, raginančiame gerokai didinti karinę paramą Ukrainai, V. Uspaskichas nebalsavo, nors kituose balsavimuose dalyvavo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Nu, nebalsavau, reikia pažiūrėti, kokia bendra buvo rezoliucija arba dokumentas, o ne ištraukiant iš konteksto kažkokių dalykų“, – aiškino V. Uspaskichas.

Arba, kai rugsėjį buvo prašoma skubinti balsavimą dėl 5 mlrd. eurų paskolos Ukrainai, V. Uspaskichas susilaikė. Pats sako, kad netyčia.

Balsavime gal tada buvo kokie 200 ar 300 kartų mygtukų paspaudimų, tai gal galėjau sumaišyti.

 

„Balsavime gal tada buvo kokie 200 ar 300 kartų mygtukų paspaudimų, tai gal galėjau sumaišyti. Bet tą pačią dieną pateikiau prašymą, kad būtų pakeistas balsavimas „už“, ir balsavimas užskaitytas „už“. Ir aš turiu biuletenį, kad balsavau būtent „už“, – komentavo puolamas politikas.   

Tiesa, prasidėjus karui, rezoliuciją, smerkiančią Rusijos agresiją prieš Ukrainą, V. Uspaskichas palaikė. Taip pat balsavo ir už 3,5 mlrd. eurų paramą pabėgėlius iš Ukrainos priimančioms valstybėms. Vis dėlto kolegos europarlamentarai V. Uspaskicho argumentus, kad jis remia Ukrainą, tačiau nebalsuoja už rezoliucijas, nes jos neturi galios, vadina juokingais.

„Išsisukinėjimas. Aišku, jisai negali kitaip balsuoti dėl savo santykių su Rusija, dėl to, kad jis į verslą atėjo – Kremlius jam leido prekiauti dujomis, ne kiekvienam leidžia“, – neslėpė savo nuomonės europarlamentarė Rasa Juknevičienė. 

R. Juknevičienė tikina, kad Europos Parlamente nuo kolegų savo pažiūrų V. Uspaskichas nė neslepia.

„Kai skridome kartu, pasišaipė kai kurie kolegos iš jo nebalsavimo, o jis atsakė tuomet: „Tai toks mano požiūris yra, aš nieko nekeisiu“.

Mano supratimu, rezoliucijos yra labai svarbus politinis instrumentas. Viktoras gal kitaip galvoja.

Mano supratimu, rezoliucijos yra labai svarbus politinis instrumentas. Viktoras gal kitaip galvoja.

Kad rezoliucijos ne šiaip pašnekėjimai, kalba ir kiti Lietuvos deleguoti europarlamentarai.

„Aišku, rezoliucija nėra dokumentas, kuris įsigaliotų ir paskui reikėtų keisti teisės aktus ir t. t., bet tas balsavimas ar nebalsavimas yra savotiška europarlamentaro pozicija“, – kalbėjo europarlamentaras Bronis Ropė.

„Jos turi politinę galią. Taip, tai nėra direktyva, tai yra suprantama, bet tai yra išreiškiama Europos Parlamento politinė valia, kur aiškus Ukrainos palaikymas“, – komentavo europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

Tačiau kodėl kolega V. Uspaskichas balsuoja kitaip, V. Blinkevičiūtė vertinti nesiima.

„Kiekvienas gi mes esame politikas, turime savo argumentus. Ir, mano supratimu, rezoliucijos yra labai svarbus politinis instrumentas. Viktoras gal kitaip galvoja“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

Į Europos Sąjungos teroristų sąrašą dalis europarlamentarų prašo įtraukti „Vagnerio grupę“, „Kadyrovo karius“ ir kitas Rusijos ginkluotas grupuotes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių