Lietuva Ukrainai dovanoja elektrinę: kiek ji gali padėti?

  • Teksto dydis:

Lietuva Ukrainai perduoda visą jau uždarytos Vilniaus trečiosios termofikacinės elektrinės įrangą. Dujomis kūrenama elektrinė, kol veikė, apšildė pusę Vilniaus. Kodėl šios elektrinės nebereikia Lietuvai ir kiek ji gali padėti Ukrainai? Tai aiškinosi LNK žurnalistai.

Rusija jau kuris laikas tikslingai atakuoja Ukrainos elektrines ir kitus energetikos objektus. Dėl to Ukrainoje sumažėjo elektros gamyba ir ėmė labai trūkti elektros.

„Aš ten turiu daug pažįstamų žmonių ir matau, kad elektra geriausiu atveju būna pusę paros, apie trečdalį laiko“ – sakė „Mėlyna ir geltona“ vadovas Jonas Ohmanas. 

Vilniaus elektrinė neveikia nuo 2015-ųjų. Ją eksploatuoti tapo tiesiog per brangu. Tačiau jos įrenginiai – puikios būklės.  Todėl nuspręsta šią elektrinę perduoti Ukrainai. Jai ji kur kas reikalingesnė.

„Mes siunčiame penkis generatorius. Juos reikės išardyti ir išvežti“, – detalizavo energetikos ministras Dainius Kreivys.

Ukrainai šiuo metu trūksta 1 600 megavatų (MW) elektros energijos, o šios Vilniaus termofikacinės elektrinės šilumos ir elektros galia siekė beveik 1 tūkst. MW.

„Panašaus dydžio miestui kaip Vilnius – pakaktų. Tokių miestų, kuriems trūksta elektros energijos ir šilumos gamybos, ir kurių šiluminės elektrinės buvo subombarduotos, Ukrainoje tikrai daug. Tad jie tikrai ras, kur ją panaudoti“, – komentavo energetikos ekspertas Martynas Nagevičius.

Tai bus beveik 50 mln. eurų dydžio paketas. Paskaičiavome, reikia beveik 100 vilkikų, kad išgabentume visą įrangą, kurią turime“, – atskleidė D. Kreivys.

Lietuva Ukrainai siunčia ir dar daugiau įrangos, kuri gamins elektrą. „Važiuoja ne tik Trečiosios termofikacinės elektrinės įranga, važiuoja ir 200 transformatorių, 7 tūkst. saulės modulių, įvairių movų ir kitų dalykų, tad ta pagalba tikrai labai didelė ir tikimės, kad viskas bus nuvežta iki naujųjų metų“, – teigė energetikos ministras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

 

 

Kyla abejonių, ar tiek daug sudėtingų įrenginių pavyks greitai Ukrainoje sumontuoti. Labai svarbu tai padaryti iki šildymo sezono, mat šie įrenginiai gamina ir elektrą, ir šilumą.

„Taikos sąlygomis drąsiai sakyčiau, kad tikrai neįmanoma, bet vyksta karas ir kartais matome, kad Ukrainos energetikai padaro neįtikėtinų dalykų“, – sakė M. Nagevičius.

Tačiau, nors šilumos šiuo metu nereikia, elektros trūkumas vasarą – taip pat blogai.

„Ypač dabar, kai karščio banga svyruoja Ukrainoje net dar labiau, vakar (liepos 15 d., – „Kauno diena“) vienoje vietoje sakė, atrodo, buvo net 44 °C, tada turi vėdinti, o jei nėra elektros, reikia sugalvoti kažką kitą“, – pasakojo J. Ohmanas.

Skaičiuojama, kad Rusijos atakos Ukrainos energetikai padarė 11 mlrd. eurų nuostolį.

Plačiau apie Vilniaus trečiosios termofikacinės elektrinės perdavimą LNK žurnalistas pasikalbėjo su  bendrovės „Ignitis gamyba“ vadove Asta Sungailiene.

– Kiek laiko ši elektrinė tarnavo Vilniuje?

– Šiai elektrinei jau 30 metų. Tačiau pastaruosius devynerius ji neveikia. Dėl to ir kalbame jau apie visai kitokią jos ateitį.

– Kokią Vilniaus dalį aptarnaudavo ši elektrinė?

– Kone pusę Vilniaus.

– Tai ji labai galinga?

– Tikrai taip.

– Devynerius metus ji neveikia. Atrodo, tai nemažas laiko tarpas. Ar po devynerių metų pavyks ją vėl iš naujo paleisti?

– Elektrinė buvo budėjimo režime, dėl to ji yra tinkama tolesnei veiklai. Jos detalės tikrai tinkamai pergabentos, integruotos į naują sistemą, jos yra veiksmingos.

– Kodėl prieš devynerius metus nustota naudoti šią elektrinę? Kas nutiko?

– Pačiai elektrinei nenutiko nieko. Vilniaus miesto poreikiai pradėti tenkinti kitais būdais ir atsirado naujų elektrinių, kurios galėjo Vilnių aprūpinti šiluma.

Todėl paruošiamuosius darbus jau esame atlikę ir dabar iš principo visa tai, ką reikia išmontuoti ir pervežti, yra paruošta.

– Ar mums jos daugiau neprireiks?

– Iš tiesų mes dabar turime didelių pajėgumų. Turime Vilniaus kongeneracinę elektrinę, kuri gali patenkinti 40 proc. poreikio žymiai aplinkai draugiškesniu būdu.

– Iš tikrųjų labai geras žingsnis Ukrainai perduoti elektrinę. Kaip labai Ukrainai reikia šios elektrinės?

– Na, turbūt atsakymas savaime aiškus. Naikinant Ukrainos elektrines, apskritai jų energetinę sistemą, poreikis yra milžiniškas ir mūsų indėlis nėra gal toks didelis, tačiau tikiuosi, tikrai prasmingas ir reikalingas.

– Ar tai pirmasis „Ignitis“ indėlis į pagalbą Ukrainai?

– Ne, prasidėjus karui jau buvo tam tikrų, žinoma, mažesnių iniciatyvų, ir įrangos, kuri nebebuvo aktuali „Ignitis“ grupių įmonės, buvo perduota ir anksčiau, tačiau tai buvo daroma žymiai mažesne apimtimi.

– Žymiai mažesnė apimtis buvo dėl tam tikrų įstatymų ribojimų, kurie pasikeitė pernai gruodžio mėnesį. Kaip įstatymų pataisos atrišo rankas teikti Ukrainai pagalbą?

– Na, įstatyminė aplinka, be abejo, daro didelę įtaką. Pakeitimai sudarė galimybių tokios reikšmingos įrangos ir reikšmingų komponentų, kuriuos tiekė „Ignitis gamyba“ ir kitos energetikos gamybos sistemos įmonės, perduoti Ukrainai.

– Ar planuojama ateityje dar didesnių perdavimų?

– Dėl dydžio tikrai negaliu komentuoti, tačiau visą laiką vertiname, kuo galime prisidėti. Jei tik bus galimybių ir tebesitęs poreikis, esame pasiruošę.

– Grįžkime prie Vilniaus trečiosios termofikacinės elektrinės. Kada ir kaip ji iškeliaus į Ukrainą?

– Tiksliai šių dalykų negaliu komentuoti, nes yra saugumo klausimų. Yra numatyta, kad prioritetinė, t. y. ta, kuri yra aktualiausia, įranga keliaus pirmiau, o vėliau atitinkamai ir smuklesnioji. Tai vyks tam tikrais etapais.

– Akivaizdu, kad termofikacinė elektrinė Ukrainai bus labai reikalinga rudenį, kai atvės orai. Ar suspėsite iki atvės orai tą elektrinę nugabenti į Ukrainą ir ją paleisti?

– Tai ir yra mūsų prioritetas, būtent – laikas. Todėl paruošiamuosius darbus jau esame atlikę ir dabar iš principo visa tai, ką reikia išmontuoti ir pervežti, yra paruošta. Tai yra susikaupimo ir sutelkto darbo vaisius. Siekiamybė yra kad iki to sezono pagrindinė, kritinė įranga jau iškeliautų.

– Termofikacinės elektrinės įrangos išgabenimo laikas yra apipintas paslaptimis. Kodėl?

– Tai nėra paslaptys, tiesiog saugumo tikslais ši informacija nenurodoma viešai. Ši parama yra susijusi  su kariniais veiksmais Ukrainos teritorijoje, tad yra labai svarbu išlaikyti konfidencialią informaciją, kad ji nebūtų panaudota blogais tikslais. 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeLietuvadovanoja elektrinęIgnitis gamybaLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių