G. Nausėda apie galimus pokyčius Vyriausybėje: niekas neturi teisės prezidentui teikti ultimatumų

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pareiškė, kad pokyčiai Vyriausybėje iki kadencijos pabaigos yra reikalingi ir jis po įgaliojimų grąžinimo procedūros nebus tik formalus Ministrų kabineto tvirtintojas.

Taip prezidentas kalbėjo prieš susitikimą su ministre pirmininke Ingrida Šimonyte, per kurį šalies vadovai turėtų aptarti būsimojo Ministrų kabineto sudėtį.

„Manau, kad pasikeitimų šioje Vyriausybėje turi būti. Jie neturi būti masiniai ir turi būti padaryti tam, kad būtų galima pasiruošti 2025 metų biudžeto svarstymui, nuraminti įsiaudrinusias bendruomenes ir tiesiog geriau dirbti savo darbą“, – žurnalistams Vilniuje sakė G. Nausėda.

Jis tvirtino neatmetantis, kad kitą savaitę tvirtins nepilną Ministrų kabinetą, jeigu su I. Šimonyte nepavyks susitarti dėl visų ministerijų vadovų.

„Noriu išnaudoti visas man Konstitucijos suteiktas galias“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Niekas neturi teisės prezidentui teikti ultimatumų ir tikėtis, kad prezidentas kaip koks notaras pasirašinės po kiekviena pavarde“, – pridūrė jis.

Vyriausybė iš naujo skiriama, nes Konstitucija įpareigoja ministrą pirmininką atsistatydinti per prezidento inauguraciją. Gegužę perrinktas antrai kadencijai, G. Nausėda prisiekė anksčiau liepą.

Niekas neturi teisės prezidentui teikti ultimatumų ir tikėtis, kad prezidentas kaip koks notaras pasirašinės po kiekviena pavarde.

Prezidentas paskyrė I. Šimonytę premjere liepos 22 dieną ir pagal įstatymus pavedė jai per 15 dienų sudaryti Ministrų kabinetą, taigi, šis terminas sueina kitos savaitės pradžioje.

G. Nausėda dar prezidento rinkimų kampanijos metu sakė norintis pokyčių Ministrų kabineto sudėtyje. Daugiausia šalies vadovo ir jo komandos kritikos pastaruoju metu sulaukė sveikatos apsaugos ir žemės ūkio ministrai – Arūnas Dulkys bei Kęstutis Navickas.

Derybos dėl Vyriausybės sudėties vyksta Lietuvai taip pat renkantis, ką deleguoti dirbti į naująją Europos Komisiją.

Antrai kadencijai paskirta Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) praėjusią savaitę kreipėsi į šalis nares, prašydama pateikti po du kandidatus užimti eurokomisaro pareigas – vyrą ir moterį.

G. Nausėda tvirtino, kad „atsiveria galimybės kalbėtis su Europos Komisijos prezidente dėl ekonominių portfelių“.

„Jų yra ne vienas, visi jie yra įdomūs, patrauklūs, kiekvienas savaip“, – sakė prezidentas.

Taip jis kalbėjo konservatoriams sakant, kad geriausias kandidatas į Europos Komisiją yra užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, labiau sietas su užsienio politikos portfeliu.

Pats G. Landsbergis savo galimybių dirbti komisijoje nekomentuoja.

Tuo metu G. Nausėda sako, kad jam atsibodo svarstymai apie G. Landsbergio darbą Briuselyje.

„Atrodytų, kad Lietuvoje gyvena beveik trys milijonai žmonių, o kai reikia kalbėti apie eurokomisarą, visi kažkur išsislapsto, dingsta“, – teigė šalies vadovas.

„Man čia panašiau į norą katapultuoti žmogų iš vidaus politikos“, – pridūrė jis.

I. Šimonytė sako praėjusią savaitę su U. von der Leyen aptarusi eurokomisaro nominavimo procesą, tačiau detaliau nekomentavo, ar jos dėl ko nors susitarė.

Tai neturėtų būti daroma vien dėl to, kad pavyko šiuo metu užkelti temperatūrą. Reikia žiūrėti praktiškai.

G. Landsbergis sako, kad Vyriausybė gali baigti darbą dabartinės sudėties

Valdančiųjų konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras G. Landsbergis sako, kad dabartinė Vyriausybė gali baigti darbą nekeičiant jos sudėties iki kadencijos pabaigos.

„Aš manau, kad šita Vyriausybė šita sudėtimi gali savo darbą pabaigti“, – žurnalistams Vilniuje sakė G. Landsbergis.

Pasak jo, vertinti, kurie ministrai nepateisino lūkesčių, būtų galima po kadencijos pabaigos.

„Turint galvoje, kiek neilgai šitai Vyriausybei yra likę dirbti, bet kurio ministro keitimas turėtų būti labai aiškiai argumentuotas“, – teigė G. Landsbergis.

„Tai neturėtų būti daroma vien dėl to, kad pavyko šiuo metu užkelti temperatūrą. Reikia žiūrėti praktiškai“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
„Aš manau, kad šita Vyriausybė šita sudėtimi gali savo darbą pabaigti“, – žurnalistams Vilniuje sakė G. Landsbergis. Tai gal ir pabaikit jau... šiandien pat.

Tautai kantrybe jau baigiasi

Tautai kantrybe jau baigiasi portretas
Nepi.s.k proto Teslagalvi. Tauta turi TEISE tave isvyti net is Lietuvos nes tu isgama dirbi uzsienio valstybem BET NE LIETUVOS ZMONEM. Uzsiciaupk snuki ir nezdinkis pas seimininkus is Washingtono.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių