G. Nausėda: Lietuva ir Ispanija vienodai mato saugumo grėsmes

  • Teksto dydis:

Su Ispanijos karaliumi Pilypu VI susitikęs prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuva ir Ispanija yra patikimos sąjungininkės, turinčios bendrą požiūrį į saugumo padėtį Europoje.

„Mus sieja tvirtos vertybės ir principai, vienodai žiūrime į bendras saugumo grėsmes ir iššūkius“, – pirmadienį išplatintame Prezidentūros pranešime sakė G. Nausėda.

Prezidentas pirmadienio susitikime su Pilypu VI aptarė Lietuvos ir Ispanijos dvišalius santykius, regiono saugumo, gynybos klausimus bei paramą Ukrainai.

„Prezidentas padėkojo Ispanijos karaliui Pilypui VI už jo asmeninę ir visos Ispanijos tvirtą paramą Ukrainai, akcentavo Ukrainos pergalės būtinybę, siekiant grąžinti taiką ir stabilumą Europoje“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

G. Nausėdos teigimu, stiprinant saugumą turi būti toliau įgyvendinami Madrido ir Vilniaus NATO viršūnių susitikimo sprendimai, pirmiausia pajėgumų priskyrimas regioniniams gynybos planams, oro gynybos klausimai ir gynybos išlaidų didinimas.

Šalių vadovai taip pat aptarė dvišalius santykius, platesnes tarptautines aktualijas, Lietuvos ir Ispanijos ekonominio bendradarbiavimo potencialą mokslo, turizmo srityse, taip pat verslo, švietimo ir kultūros bendruomenių bendradarbiavimą, skelbė Prezidentūra.

Prezidentas pasveikino Ispanijos Karalių Pilypą VI su jo valdymo 10 metų jubiliejumi. 56-erių Ispanijos karalius Pilypas VI soste yra nuo 2014 metų, pasitraukus 38 metus valdžiusiam jo tėvui Jonui Karoliui.

Pasiūlė Ispanijai prisidėti prie rotacinės oro gynybos modelio įgyvendinimo

Prezidentas G. Nausėda pasiūlė Ispanijos karaliui Pilypui VI prisidėti prie NATO rotacinės oro gynybos įgyvendinimo Lietuvoje, praneša Prezidentūra.

„Įgyvendinant NATO priimtus sprendimus ir stiprinant oro gynybą mūsų regione, valstybės vadovas pateikė pasiūlymą apsvarstyti galimybę (Ispanijai – BNS) prisidėti prie praktinio NATO rotacinio oro gynybos modelio įgyvendinimo Lietuvoje dislokuojant oro gynybos pajėgumus“, – teigiama pirmadienio vakarą išplatintame pranešime.

Tokį pasiūlymą Ispanijos monarchui pirmadienį taip pat pateikė ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Į Lietuvą oficialaus vizito atvykęs Ispanijos karalius pirmadienį su G.Nausėda Lietuvos kariuomenės Zoknių aviacijos bazėje aplankė Baltijos oro policijos misiją vykdančius Ispanijos kontingento karius. Prieš tai jis su prezidentu buvo susitikęs Prezidentūroje, taip pat aplankė V. Čmilytės-Nielsen vadovaujamą parlamentarų delegaciją.

Pasak Prezidentūros, Zokniuose G. Nausėda padėkojo monarchui už Ispanijos indėlį į Baltijos regiono saugumą, aktyvų dalyvavimą NATO priešakinėse pajėgose ir vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų NASAMS dislokavimą Latvijoje.

Šalių vadovai taip pat susipažino su Baltijos oro policijos misija, kurią Ispanijos kariai vykdo vienuoliktą kartą.

Šiuo metu misiją dar vykdo ir Portugalijos naikintuvai ir kariai.

NATO oro policijos misija Lietuvoje vykdoma nuo 2004 metų kovą, jos tikslas  – saugoti Baltijos šalių oro erdvę, taip užtikrinant NATO Europos oro erdvės vientisumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kokia nesąmonė pavadinime

kokia nesąmonė pavadinime portretas
Nuo kada saugumas yra grėsmė? Gal grėsmes saugumui? Ar jau mokyklose visai lietuvių kalbos nebemoko?

Įdomu, kodėl veidai tokie nepatenkinti

Įdomu, kodėl veidai tokie nepatenkinti  portretas
Nesutapo nuomonės dėl saugumo grėsmės ?

Ar kur nors pro plyšį neišniro Šimonytė

Ar kur nors pro plyšį neišniro Šimonytė portretas
Zirzdama: „Aš noriu ir aš noriu, nes todėl, kad aš noriu būti svarbiausia Lietuvoje!“
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių