G. Nausėda ragina Rusiją nedelsiant paleisti visus neteisėtai suimtus Ukrainos piliečius

  • Teksto dydis:

Ukrainoje viešintis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ragina Rusiją nedelsiant paleisti visus neteisėtai suimtus ir įkalintus Ukrainos piliečius.

Taip jis trečiadienį kalbėjo dalyvaudamas Tarptautinės Krymo platformos viršūnių susitikime Kyjive.

Šalies vadovas teigė, kad Kremlius privalo paleisti visus neteisėtai kalinamus žmogaus teisių gynėjus, žurnalistus, pilietinius aktyvistus, taip pat Krymo totorius.

„Kiekvieną dieną ir kiekviena proga Rusijai reikia priminti, kad „Krymas yra Ukraina!“. Rusijos teroro valdžia Kryme ir kitose okupuotose Ukrainos teritorijose turi kuo greičiau baigtis“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda.

Pasak Lietuvos vadovo, Rusija jau dešimt metų Kryme vykdo brutalią kolonijinę politiką, šiurkščiai varžydama vietos gyventojų teises.

Anot jo, Rusija ir jos bendrininkai turi atsakyti ir už karo nusikaltimus, ir už patį agresijos nusikaltimą, todėl Lietuva nuosekliai palaiko idėją įsteigti Specialųjį tarptautinį tribunolą.

„Kiekvienas naujas Rusijos įvykdytas žiaurumas prieš Ukrainos žmones – kiekvienas raketų smūgis į civilinę infrastruktūrą, kiekvienas nekaltas žmogus, sulaikytas ir kankinamas okupuotose teritorijose – yra dalis tragiško pasakojimo, kuris prasidėjo Kryme. Ši istorija taip pat turi baigtis Kryme“, – teigė G. Nausėda.

Pasak jo, Lietuva pasiryžusi ir toliau remti Ukrainos nepriklausomybę, suverenitetą ir teritorinį vientisumą.

Prezidentas atskirai padėkojo Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biurui už reikšmingą darbą stebint ir pranešant apie žmogaus teisių pažeidimus Kryme ir paragino kitas tarptautines organizacijas atviriau kalbėti apie neteisėtą Rusijos vykdomą okupaciją ir žmogaus teisių pažeidimus Kryme.

2021-aisiais Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio iniciatyva įkurtos Tarptautinės Krymo platformos viršūnių susitikimas vyksta ketvirtą kartą.

Šiais metais jame, be Ukrainos ir Lietuvos prezidentų, dalyvauja Latvijos ir Kroatijos premjerai, į susitikimo dalyvius nuotoliu kreipėsi ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Leyen).

Parengtame bendrame susitikimo pareiškime griežtai smerkiami neteisėti Rusijos veiksmai okupuotoje teritorijoje ir išsakoma parama Ukrainos nepriklausomybei, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, taip pat pabrėžiamas Ukrainos indėlis užtikrinant Europos ir tarptautinį saugumą.

Krymą Rusija aneksavo 2014 metais.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeGitanas NausėdaRusijaUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių