G. Paluckas įvertino G. Landsbergio kvietimą tartis: žmonės turi turėti pasirinkimą

Po rinkimų vienu iš galimų premjerų įvardijamas Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narys Gintautas Paluckas nedemokratišku vadina konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio raginimą politinėms jėgoms tartis, kad po rudenį vyksiančių Seimo rinkimų į valdžią neateitų radikalios partijos. Pasak jo, žmonės turi turėti galimybę pasirinkti tokią valdančiąją koaliciją, kurioje konservatorių nebūtų. O ir G. Landsbergio įspėjimai apie stiprėjančias radikalias jėgas politiko neįtikina.

„Aš tokius pareiškimus vertinu kaip labai nedemokratiškus, nes G. Landsbergis siūlo Lietuvos žmonėms nepalikti jokio pasirinkimo. Tai yra, ką jūs berinksite vis tiek išrinksite konservatorius – toks jo pasiūlymas“, – Eltai teigė G. Paluckas.

„Tai, aš manau, kad tokios kalbos ir nedemokratiškos, ir nepagarbios, ir, galų gale, nepraktiškos. Nes žmonės aiškiai demonstruoja, kad jie nori pasikeitimų, nori, kad konservatorių Vyriausybė paliktų rūmus. (...) Tai atimti iš žmonių tokį pasirinkimą būtent ir yra nedemokratiška“, – akcentavo jis.

Politiką taip pat papiktino G. Landsbergio pareiškimai, kad Lietuvoje telkiasi radikalios jėgos. G. Paluckas tikina nei Remigijaus Žemaitaičio vadovaujamos „Nemuno aušros“, nei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos programose radikalių idėjų nematąs.

„O kalbant apie radikalumą arba provakarietiškumą, neprovakarietiškumą, tai reikia kalbėti labai konkrečiais dalykais – kas yra programose parašyta, kokia bus vyriausybės programa, priemonių planas. Tikrai aš nustebintas šiek tiek Gabrieliaus pareiškimų, bet ne pirmą kartą jis turi tokių samprotavimų, kurie kelia nuostabą“, – sakė G. Paluckas.

„Jeigu jau mes kalbėsime apie radikalumą, tai pradėkime skaityti programas ir pasiūlymus. Kalbant tiek apie Žemaitaitį, tiek apie Karbauskį arba visus kitus, tai tos pirminės programinės nuostatos, kurios yra pateiktos – aš ten kažko radikalaus nematau. Kas ten yra radikalaus? Aš suprantu, kad rinkiminės kampanijos metu visi čia hiperbolizuoja ir išpučia visokius pasisakymus ir pareiškimus, bet kol kas, man atrodo, pokyčių, idėjų arba siūlymų prasme radikaliausia yra socialdemokratų programa, kur yra aibė siūlymų, kaip reikia keisti aibę dalykų, kurie neveikia kaip juos reikia reformuoti ir panašiai. Tai nežinau, kas čia didesni radikalai“, – pridūrė jis.

Nes žmonės aiškiai demonstruoja, kad jie nori pasikeitimų, nori, kad konservatorių Vyriausybė paliktų rūmus.

Todėl politikas tikina, kad socialdemokratai ir toliau neatsitraukia nuo anksčiau išsakytos pozicijos – derybų su konservatoriais dėl koalicijos nebus.

„Aš suprantu tuos strategavimus, bet žmonės labai aiškiai rodo, kad jie nori, jog konservatorių Vyriausybė būtų pakeista. Tai dabar mėginti dėlioti išlikimo strategijas tikrai labiau yra mėginimas atimti iš žmonių teisę į pasirinkimą. Jeigu dabar už ką bebalsuosi, vis tiek konservatoriai liks valdžioje, tai kas čia per demokratija“, – pasipiktinimo neslėpė socialdemokratas.

Panašios pozicijos laikėsi ir LSDP lyderė Vilija Blinkevičiūtė. Europarlamentarės apskritai neįtikino užsienio reikalų ministro išsakyta mintis, kad Lietuvos vakarietiškam kursui pavojų ima kelti nedemokratinių jėgų stiprėjimas. Pasak V. Blinkevičiūtės, ne į kraštutinumus linkusių partijų aktyvumas, apie ką kalba G. Landsbergis, bet konservatorių politika yra tai, dėl ko sunerimo šalies gyventojai.

Konservatorių lyderis G. Landsbergis Eltai šią savaitę teigė matąs pavojų keliantį nedemokratinių jėgų stiprėjimą Lietuvoje. Dėl to, politiko teigimu, centro kairėje ir dešinėje esančios partijos galėtų tartis ir taip po rudenį vyksiančių rinkimų užkirsti kelią radikalioms jėgoms pateikti į valdžią.

„Jei, visgi, būtų formuojama centro kairės koalicija, stebėčiausi, kad ponia Blinkevičiūtė galėtų išvengti tų radikalių jėgų atėjimo į Seimą. Todėl man atrodo, kad yra išmintinga turėti sutarimus, kaip buvo Europos Parlamente tarp pagrindinių centrinių jėgų, ir dėti maksimalias pastangas, kad radikalai valstybėje neužimtų pozicijos“, – telefonu Eltai sakė užsienio ministras.

Savo ruožtu praėjusią savaitę socialdemokratų lyderė V. Blinkevičiūtė užsiminė, kad jos vadovaujama partija valdančiąją koaliciją galėtų formuoti su daugeliu šiuo metu veikiančių politinių jėgų. Kaip „Žinių radijui“ teigė europarlamentarė, ne išimtis yra ir Remigijaus Žemaitaičio vedama politinė jėga „Nemuno aušra“.

„Rasti bendrų sąlyčio taškų įmanoma su ne viena opozicine partija. (...) Reikia pasižiūrėti, kaip jiems seksis ir kalbėtis, ir derinti programinės nuostatas“, – „Žinių radijui“ teigė V. Blinkevičiūtė, klausiama, ar pergalės Seimo rinkimuose atveju socialdemokratai matytų galimybių į valdančiąją koaliciją kviestis naujai įsikūrusią politinę jėgą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
ir pats turėjai pasirinkimą: padaryti socdemų partiją tikra politine jėga, ar perduoti tetai iš Briuselio. Atsitiko kaip atsitiko. O stiprios socdeminės jėgos neturime, tik populizmą: rūpestį paprastu žmogumi. Gal man kas paaiškins, kas yra paprastas žmogus. Gydytojas, mokytojas, specialistas statybininkas, PC samdomas vadovas gal jau kažkokie buožėmis. O gal tie, kur tik laukia pašalpų, algų vokeliuose ir viską už juos turi padaryti valdžia???

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Socialdemokratai siūlo po rinkimų kartu su Žemaitaičiu eiti "mušti žydukų".

Po šimts

Po šimts portretas
Kažkoks nerimtas Palucko pasiteisinimas, bandant viską suversti konservatoriams.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių