Į ambasadorės pareigas PAR siūloma R. Jankauskaitė pagrindiniu darbu mato bevizį režimą

Į Lietuvos ambasadorės pareigas Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) siūloma skirti Rasa Jankauskaitė sako, kad pagrindiniu darbu matytų bevizio režimo su šia šalimi Lietuvos piliečiams įgyvendinimą.

„Mano viena svarbiausių užduočių bus pasiekti, kad Lietuvos piliečiams būtų taikomas pilnai bevizis įvažiavimas į Pietų Afrikos Respubliką“, – trečiadienį Vyriausybės posėdyje sakė diplomatė.

Trečiadienį Ministrų kabinetui pritarus šiai kandidatūrai, ją dar turės patvirtinti prezidentas Gitanas Nausėda.

Diplomatė naujas pareigas tuomet pradėtų eiti rugsėjo 1 d.

„Kolegė R. Jankauskaitė yra kaip niekas kitas pasirengusi atstovauti Lietuvai Pietų Afrikos Respublikoje, kur yra ir svarbūs ekonominiai interesai ir didelė išeivių iš Lietuvos litvakų bendruomenė, ir iš tos šalies mes dengiame daugiau pietinės Afrikos žemyno dalies valstybių“, – posėdyje kalbėjo užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.

„Tai iš tikrųjų labai svarbus postas“, – sakė jis.

R. Jankauskaitė teigė, kad Pietų Afrikos Respublikos svarba auga viso pasaulio mastu.

Diplomatė atkreipė dėmesį, jog ši šalis „istoriškai palaiko gana glaudžius ryšius su Rusija“ ir dėl karo Ukrainoje atžvilgiu Pietų Afrikos Respubliką „labai sunku būtų pavadinti bendraminte“.

Dėl to, pasak R. Jankauskaitės, svarbu „kiek įmanoma gilinti politinį dialogą su šia valstybe“, siekiant paveikti Pietų Afrikos Respublikos poziciją dėl karo Ukrainoje ir paneigti Rusijos skleidžiamą dezinformaciją.

Mano viena svarbiausių užduočių bus pasiekti, kad Lietuvos piliečiams būtų taikomas pilnai bevizis įvažiavimas į Pietų Afrikos Respubliką.

Pietų Afrikos Respublikoje neseniai kilo nesutarimų dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino, kuris yra pakviestas į kitą mėnesį Johanesburge vyksiantį besivystančių šalių ekonominio bloko BRICS aukščiausiojo lygio susitikimą, sulaikymo.

Rusijos prezidentas į renginį pakviestas nepaisant Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) arešto orderio, kurį Pretorija, kaip TBT narė, turėtų vykdyti, jei jis atvyktų.

Pietų Afrika ragina padaryti išimtį iš TBT taisyklių, remdamasi tuo, kad arešto įteisinimas gali kelti grėsmę valstybės saugumui, taikai ir tvarkai.

R. Jankauskaitė taip pat atkreipė dėmesį, jog PAR yra vienintelė Afrikos valstybė, kuriai Europos Sąjunga yra suteikusi strateginės partnerės statusą.

„Ekonominio bendradarbiavimo aspektu tai yra labai svarbi Europos Sąjungos partnerė“, – kalbėjo diplomatė.

Ji pabrėžė, jog Lietuva čia taip pat turi ekonominių interesų, nes turėtų, ką pasiūlyti Pietų Afrikos Respublikai aukštųjų technologijų, biotechnologijų, gyvybės mokslų, skaitmeninimo, žaliosios energetikos srityse.

Siūloma ambasadorė teigia, jog jai būtų svarbu toliau telkti gausią Pietų Afrikos Respublikos litvakų bendruomenę, taip pat ir plėtojant ekonominius ryšius.

Jos duomenimis, per 3 tūkst. Pietų Afrikos Respublikos litvakų iki šiol yra pasinaudoję galimybe atkurti Lietuvos pilietybę, todėl diplomatė sako matanti galimybę juos labiau įtraukti į veiklą, įgyvendinant Lietuvos interesus.

R. Jankauskaitė pastebėjo, jog Lietuvos įdirbis Afrikoje nėra didelis ir, lyginant su kitomis valstybėmis, ji vėluoja megzti glaudesnius ryšius su šiuo žemynu.

Kultūros ministrui Simonui Kairiui paminėjus litvakiškų šaknų turinčio kūrėjo iš Pietų Afrikos Williamo Kentridge'o (Viljamo Kentridžo) parodos sėkmę Kauno – Europos kultūros sostinės metu, R. Jankauskaitė pastebėjo, jog kitais metais Lietuvoje laukiama „kitos didelės žvaigždės“ iš šios šalies – fotografo Davido Goldblatto (Deivido Goldblato) parodos.

Lietuvos Vyriausybė trečiadienį taip pat pasiūlė ambasadoriumi Filipinams skirti Ričardą Šlepavičių, einantį Lietuvos ambasadoriaus Pietų Korėjoje ir Mongolijai pareigas.

Naujas pareigas diplomatas pradėtų rugpjūčio 21 d.

Ambasadorius skiria ir atleidžia prezidentas Vyriausybės teikimu ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Idijote,

Idijote,  portretas
Bevizis? Kam? Manau kad nuo 1995 visa parlamenta lietuvoje, teismu sistema , seima ir vyriausybe galime istremti i Somali ramia sazine

ai

ai portretas
nelabai suprantu kam ta ambasada par isvis reikalinga. nebent svogeriam idarbint
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių