I. Šimonytė: Rusijos karas Ukrainoje dar labiau atskleidė laisvės trapumą

Rusijos invazija į Ukrainą dar labiau atskleidė laisvės trapumą, paaštrino jausmus, kurie apima minint Sausio 13-ąją, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Aš visą laiką Sausio 13-ąją, atrodo, pasitinku su tais pačiais jausmais, tik tiek, kad pastarieji porą metų tuos jausmus daug stipriau paaštrina. Tiesiog daug labiau supranti laisvės trapumą ir tą tiesą, kad už laisvę reikia kovoti kiekvieną dieną“, – šeštadienį per Laisvės gynėjimų dienos minėjimą Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovė.

„Anksčiau irgi taip sakydavome, ir atrodydavo, kad tuo tikime ir tą žinome, bet gal iki galo neįsisąmoniname“, – pridūrė ji.

Pasak premjerės, matant kaip kariauja Ukraina, labiau galima suprasti ir Lietuvos nepriklausomybės kovų dalyvius.

„Dabar, kai žinome, kad už kelių šimtų kilometrų kiekvieną dieną žmonės – civiliai, kariai, net vaikai – savimi įrodo, kad nėra per didelės kainos už laisvę ir žmogaus orumą. Tą tiesiog daug aštriau jauti ,ir dar didesnė, nežinau, ar tai įmanoma, pagarba, amžinas dėkingumas tiems žmonės, kurie tą kainą sumokėjo čia sausio 13-ąją ir taip pat kitiems mūsų nepriklausomybės kovų dalyviams“, – tvirtino I. Šimonytė.

Šeštadienį Lietuvoje minima Laisvės gynėjų diena, ja pagerbiami žuvusieji 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės agresiją Vilniuje.

Tuomet Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių, apie tūkstantis buvo sužeista.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeIngrida ŠimonytėlaisvėLaisvės gynėjų diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių