J. Olekas: mano atsistatydinimas būtų klaida

„Likdamas poste ir sakydamas tiesą aš kaip tik apsaugosiu krašto apsaugos sistemą nuo visokių burbulų, rinkiminės kampanijos triukų“, –  teigia auksinių šakučių skandale atsidūręs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Nepaisant užgriuvusios kritikos ir raginimų atsistatydinti, ministras teigia padaręs gerą darbą, nes išsiaiškino tiesą. Apie skandalą, atsakomybę ir kitus nuostabą keliančius viešuosius pirkimus iš bendrovės „Nota bene“ – pokalbis su J. Oleku.

– Pone Olekai, kodėl jūs nesitraukiate iš posto? Nuimtumėte įtampą ir nuo kariuomenės, ir nuo partijos prieš rinkimus?

Tokių planų neturiu. Vienas jums pažįstamas mano kolega yra sakęs, jog atsistatydintų, jei jaustų kaltę. Aš jaučiu premjero, kolegų palaikymą. Taip pat jaučiu, kad padarėme gerą darbą užkardydami tuos, kurie bando šildytis rankas ant krašto apsaugos sistemos lėšų. Manau, kad įrodysime savo tiesą. Džiaugiuosi, jog prokuratūra vėl atnaujino tyrimą. Turėsime tikrus kaltininkus ir bus geras pavyzdys, kad krašto apsauga skaidriai ir efektyviai naudoja pinigus.

– Tačiau jau akivaizdu, kad pinigai buvo naudojami neefektyviai. Pačioje pradžioje skandalas tilpo į kelias kartonines dėžes – kalbėjome apie samčius, šaukštus, šakutes. O dabar atsiranda ir kiti dalykai – palapinės, pirštinės, antklodės kariuomenei ir panašiai. Apstu viešųjų pirkimų, kuriuose yra procedūrinių pažeidimų, panašu, kad išpūstos kainos, neaišku, kaip atmetami „Nota bene“ konkurentai iš konkursų. Kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių?

Nesutinku. Yra daug besiskundžiančiųjų, nes konkursuose paprastai dalyvauja keli tiekėjai. Tie, kurie nelaimi, skundžiasi. Pati sistema yra pakankamai skaidri, tiekėjai gali pareikšti pretenzijas. Mes kalbame apie įvykį 2014 metais. Mes jį išsiaiškinome, suradome žmones, kurie bandė panaudoti lėšas ne tam, kam jos buvo skirtos. Po to mes ėmėmės ir kitų papildomų priemonių stiprindami vidaus kontrolę, įsteigdami departamentą, vykdydami mokymus.

– Tačiau nepaisant to, ką išsiaiškinote, bendrovė „Nota bene“ ir toliau laimėdavo viešuosius konkursus. Pasak Viešųjų pirkimų tarnybos vadovės, įvertinus tuos konkursus, lenda įvairios spragos?

Rimtų spragų kol kas nematome. Mes kelis kartus kreipėmės ir į Viešųjų pirkimų tarnybą, ir į teismus. Paprastai tiesa būna mūsų pusėje. Esu girdėjęs visokių skaičių, kurie nėra teisingi.

– Pone Olekai, jūs turite labai didelę patirtį politikoje. Buvote pirmosios vyriausybės ministras, prieš tai – Sąjūdžio delegatas. 20 metų dirbote Seime. Jus atsistatydinti ragino net jūsų partiečiai, koalicijos partneriai, prezidentė, jau nekalbant apie Seimo opoziciją. Turėdamas tokią politinę patirtį, tikriausiai suprantate, kad, jums atsistatydinus, skandalas baigtųsi. Kariuomenė ir krašto apsaugos sistema vėl funkcionuotų kaip anksčiau. Ar ne?

Esame priešrinkiminio etapo gale, tai irgi labai svarbu. Mes esame padarę teisingus sprendimus, todėl mano atsistatydinimas būtų klaida. Pagavus vagį ir atidavus jį teisėsaugai būti apvagintam nėra sąžininga. Taigi ir mano atsistatydinimas nebūtų sąžiningas prieš rinkėjus ir prieš visus Lietuvos žmones.

– Kol jūs vadovavote Krašto apsaugos ministerijai 2012–2016 metais, bendrovė „Nota bene“ laimėjo daugiausiai viešųjų pirkimų konkursų per visą istoriją. Kodėl?

Netiesa. „Nota bene“ šioje kadencijoje laimėjo daugiau konkursų, nes mes vykdėme daugiau pirkimų. Kaip beskaičiuotume, „Nota bene“ pardavimai krašto apsaugos sistemai tesudaro 5–7 procentus.

– Bet tai daug?

„Nota bene“ nėra didžiausias mūsų pardavėjas. Yra specializuotos kompanijos, kurios tiekia tam tikras prekes. Pavyzdžiui, vienas didesnių pirkinių –  avalynė. Padidinome karių skaičių, juos aprengėme, apavėme.

– Tačiau perkant kariškus kastuvėlius, dviejų bendrovių siūlymas buvo atmestas, o pasirinkta „Nota bene“, nors ji pasiūlė 180 tūkst. eurų didesnę kainą nei buvo numatyta. Ta pati situacija ir su antklodžių pirkimu. Su „Nota bene“ pasirašyta beveik 127 tūkst. eurų preliminari sutartis, o dvigubai mažesnę kainą pasiūliusio tiekėjo siūlymas atmestas. Stebuklų krašto apsaugos sistemoje nebūna, gal čia kokie nors interesai?

Savo pirkiniams mes taikome labai aiškius reikalavimus. Jie skelbiami prieš konkursą, visi norintys gali pamatyti, ką ruošiamės pirkti. Jei kompanijos mato, kad reikalavimai neteisingi, gali juos skųsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Valstiečių partija skamba šioje auksinių šaukštų istorijoje nevalstietiškai, o kaip konservatorių aidas: Jie kartoja konservatorių propagandą, suokia apie mirtį vardan Tėvynės. Ko ponai laukia? Gal Karbauskis ir Skvernelis jau dabar gali paaukoti gyvybes už Tėvynės laisvę, nelaukdami Seimo rinkimų? Vėl nori atiduoti valdžią konservatoriams, kaip tai neseniai padarė Muzikantų ir juokdarių partija? Vėl karpysim algas ir pensijas, skambant juokui iš televizoriaus? Daugiau apie tai, guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

Tai kad

Tai kad portretas
visi jūs ten prie lovio pripuolę esat viena didelė klaida... mamos ir tėčio... nu dar kartais gal ir rinkėjų, bet rinkėjų tai nelabai, nes konkurentams net kandidatuoti neleidžiama, tenka balsuot už tuos pačius ir tuos pačius - arba visai nebalsuot...

fk

fk portretas
Jusu atsistatydinimas "draugas Olekai" butu didziule dovana LT kariuomenei nes ira daug profesonalesniu zmoniu kurie galetu uzimti sias pareigas.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių