A. Januška: kodėl sankcijų nebuvo anksčiau? Jų naikinanti jėga V. Putinui būtų pasirodžiusi juokinga

  • Teksto dydis:

Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Albinas Januška socialiniame tinkle „Facebook“ išdėstė nuomonę, kodėl Vladimiro Putino negąsdina JAS ir ES skelbiamos sankcijos. Pasak diplomato, sankcijos įvedamos per vėlai ir jos per silpnos.

Putinas gali tik pasijuokti

„Visos sankcijos paskelbtos. JAV sankcijos neliečia SWIFT, nes su tuo nesutinka ES. Bet sakoma, kad kitos sankcijos Rusijos bankams bus ne mažesnės nei pašalinimas iš SWIFT. Britai atakavo kelis pagrindinius oligarchus, bet daugiau kaip 1500 jų lieka be sankcijų“, – dėstė signataras.

„Mūsų Prezidentas su kitais ES šalių premjerais labai greitai, be rimtos kovos pritarė sankcijoms, kurias pateikė Komisija. SWIFT nėra, sankcijų Putinui irgi nėra. Ukrainą skubiau į ES? Bet iki to laiko reikia išsaugoti Ukrainą, kad ji nevirstų Baltarusija. Nesiplėšė marškinių mūsų vadovas“, – apie neryžtingus valdžios sprendimus toliau nuomonę išsakė A.Januška.

Jo nuomone, aiškėja, kodėl sankcijų nebuvo anksčiau – tų naikinančių, kurios turėjo atgrasinti V.Putiną. Pasak diplomato, pats Rusijos vadovas apie sankcijas žinojo, tik mūsų visuomenė ne.

„Jų nebuvo anksčiau todėl, kad jų naikinanti jėga būtų pasirodžiusi kiek juokinga. Putinas būtų pasijuokęs ir neišsigandęs. Be to, buvo tikimasi, kad sankcijų neprireiks, nes beveik niekas netikėjo JAV žvalgybos informacija. Dabar atėjo laikas tas sankcijas parodyti, o ten nieko ypatingo nėra, kas artimiausiu metu galėtų sustabdyti karą. Tai ilgalaikės sankcijos, kuriuos ilguoju periodu turės esminės įtakos Rusijos ekonomikai. Vėliau“, – apie tai, kad esminių sankcijų, kurios veiktų čia ir dabar, nebuvimą toliau kalbėjo A.Januška.

Putinas būtų pasijuokęs ir neišsigandęs.

Neįgyvendintos sankcijos

Signataras stebėjosi, kodėl kai kurios sankcijos, paskelbtos po Krymo aneksijos, iki šiol neįgyvendintos.

„Ką, pavyzdžiui, reiškia sankcijos dėl dvigubos paskirties prekių, kurios turėtų ateityje sustabdyti Rusijos kariuomenės modernizavimą? Pasirodo, kad mes, Vakarai, iki šiol padėjome jos modernizavimui. Va taip. Sankcijos pristabdys Rusijos ekonomiką, smogs per oligarchų kišenes. Jau po karo. Taigi esame prieš nuogą realybę – šovėme su sankcijomis, kurios, anot Bideno, ir negali šiandien sustabdyti agresijos“, – kritikos negailėjo pašnekovas.

Rusija toliau gauna naudą

Anot jo, naftos kainos pakilo, o Rusija toliau lieka antra naftos ir pirma dujų eksportuotoja, todėl Vokietija ir kitos šalys esą toliau apmokės agresiją.

„Ką mes galime pasakyti savo draugams ukrainiečiams?“ – nuskambėjo apmaudo pilnas klausimas.

„Sunku nesijausti apgautu tų veidmainiškų ir bejėgiškų pažadų. Pikta, bet realu. Šiandien pamatėm tiek, kiek ir ką mes – ES ir Vakarų pasaulis – gali kaip vieninga sistema iš savęs išspausti. Todėl, kad esame priklausomi nuo tokių autokratijų kaip Rusija ir Kinija, ir planavome ar planuojame toliau nuo jų priklausyti. Bet visada ateina laikas už pigumą brangiai mokėti. Mums patiems arba kitiems. Šiuo metu – ukrainiečiams. Dabar tampa aišku, kad padėti Ukrainai galima tik ginklais, kuriuos dabar jau sunku ir pristatyti, nes, atrodo, kad Ukrainos oro gynybos sistema sunaikinta“, – apie tai, kad realiai taip ir nepadėjome Ukrainai, kalbėjo A.Januška.

Jis pasidžiaugė tik vienu dalyku – lietuvių pilietine jėga, tačiau valdžia, pasak signataro, toliau ramiai gurkšnoja vyną, kol Ukrainos žmonės priversti palikti namus.

„Dėl ko ne gėda, tai dėl Lietuvos pilietinės sąmonės aktyvumo, iniciatyvų, pasiūlymų.

Ukraina kraustosi miegoti į metro, Kijevas ruošiasi gal lemiamam mūšiui, o mūsų lyderiai toliau diskutuoja Briuselyje prie taurės vyno“, – kalbėjo Nepriklausomybės akto signataras.


Šiame straipsnyje: Vladimiras Putinassankcijoskaras UkrainojeAlbinas Januška

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių