Lietuva reiškia solidarumą su Baltarusijos žmonėmis ir smerkia A. Lukašenkos režimą

  • Teksto dydis:

Minint ketvirtąsias baltarusių protestų prieš Vakarų suklastotais laikomus Baltarusijos prezidento rinkimus metines, Lietuva reiškia solidarumą su Baltarusijos žmonėmis ir smerkia Aliaksandro Lukašenkos režimą.

Kaip teigiama Užsienio reikalų ministerijos (URM) penktadienį išplatintame pranešime, Lietuvos pozicija A. Lukašenkos režimo atžvilgiu yra „griežtai bekompromisė“.

„Nepripažįstame A. Lukašenkos kaip prezidento, jo režimą laikome neteisėtu ir siekiame visapusiško jo tarptautinio izoliavimo, sankcionavimo ir baudžiamosios atsakomybės už represijas Baltarusijoje bei paramą Rusijai kare prieš Ukrainą“, – nurodo URM.

Ministerija pažymi, kad įgyvendindamas Kremliaus interesus A. Lukašenkos režimas tęsia agresyvią imperialistinę rusifikacijos politiką, vykdo Baltarusijos ekonominį, karinį ir kultūrinį šalies pajungimą Maskvai, bendrininkauja Rusijos karinėje agresijoje prieš Ukrainą.

Pasak URM, Baltarusiją su Lietuva sieja istoriniai ryšiai, bendra kova prieš Rusijos dominavimą ir europietiškas kultūros paveldas. Todėl Lietuva tvirtai remia baltarusių siekius, kad jų šalis ir tautinė tapatybė liktų Europos politinės, kultūrinės ir ekonominės erdvės dalimi.

Po 2020-ųjų rugpjūčio 9-osios rinkimų A. Lukašenkai paskelbus, kad jis buvo išrinktas šeštai kadencijai iš eilės, Baltarusijoje kilo beprecedenčiai protestai, o valdžia pradėjo didelio masto represijas prieš kitaminčius, žurnalistus ir aktyvistus.

Su A. Lukašenka rinkimuose konkuravusi opozicijos lyderė Svetlana Cichanouskaja buvo priversta palikti šalį, savo politinę veiklą ji tęsia iš Vilniaus. Rugpjūčio pradžioje čia posėdžiavę Baltarusijos pilietinės bendruomenės, opozicijos atstovai patvirtino S. Cichanouskają savo lydere, kol jų šalyje bus surengti demokratiniai rinkimai.

Minint ketvirtąsias protestų metines, penktadienį opozicija Vilniaus centre rengia Lietuvos baltarusių mitingą prieš A. Lukašenkos režimą. Jame planuoja dalyvauti keli šimtai žmonių.

Baltarusijos opozicija ir Vakarų valstybės nelaiko A. Lukašenkos teisėtai išrinktu šalies vadovu, Minsko režimui yra paskelbtos sankcijos.

Anot opozicijos, per ketverius metus režimas Baltarusijoje dėl politinių priežasčių represavo mažiausiai 50 tūkst. žmonių ir iš šalies išvarė šimtus tūkstančių demokratiškai nusiteikusių baltarusių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na tep

na tep portretas
sako kad Kasčėjus dabar statydams nuo Kaliningrado pusės sustiprintus blindažus, iš kitos LR pusės ruošiasi profilaktikos tikslais šturmuot Baltarusiją. Na taip ..biški pašturmuot..o paskui pareit namo. Pavalgyt ir užsiimt namų darbais..Čia tas pašturmavimas kaip šnekama, bus kad paauklėt Batka ir atgrasint kad jis, jeigu ka net nežiūrėtų į Lietuvos pusę :D) Matant kaip kitataučiai kaimynai kuriuos Lukašenka išvijo von iš šalies, šiandien Vilniuj smerkia Baltarusijos prezidento režimą ,nelabai eina suprast ką tas veiksmas duoda..? Bet kažką tikrai duoda ba bulbašas už dyka tikrai nieko nedarys /:D)

Lietuvė

Lietuvė portretas
Panašu bus lietuva ,bet be lietuvių. Kur eini ruskiai balbatuoja.

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuvą valdanti ŠAIKA tai ne Lietuva
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių