NATO renginį prisiminus: politikų pasisveikinimai tarpusavyje išduoda daug detalių

  • Teksto dydis:

NATO buvęs renginys Vilniuje atgaivino kalbas, kiek sau gali leisti valstybės vadovai viešai demonstruoti savo emocijas. Kas spaudė rankas, kas glėbesčiavosi, buvo ir gėlių, ir pakštelėjimų į skruostus. Ką apie tai sako protokolas?

Plačiau LNK reportaže dalijosi komunikacijos fakulteto dėstytoja Beata Grebliauskienė.

„Protokole, koks jis bebūtų griežtas, visada dar lieka daug vietos visuomenėje priimtoms normoms, etiketo normoms. Dabar, kaip sveikinasi, čia jau yra, iš vienos pusės, kaip ir atspindys visuomenėje priimtų taisyklių, iš kitos pusės, tai yra pakankamai aiški žinutė apie tai, kaip tas žmogus jaučiasi, kokias nuostatas turi kitų atžvilgiu, renginio atžvilgiu ir panašiai. Žvelgiant į Ursulą von der Leyen, matome du pasisveikinimus, ji Dianai Nausėdienei paspaudžia ranką, o su mūsų prezidentu apsikabina. Kodėl taip skirtingai? Protokolinis pasisveikinimas yra rankos paspaudimas. Tačiau pastaruoju metu matome, kad tiek valstybių vadovai, tiek aukšto rango politikai susitikimuose dalyvauja dažnai. Jie mato vienas kitą ne kartą per metus, dažnai net ne kartą per mėnesį. Ir būtent tų visų ritualų, galbūt, darosi mažiau, ir bendravimas paprastėja“, – komentavo pašnekovė.

Protokole, koks jis bebūtų griežtas, visada dar lieka daug vietos visuomenėje priimtoms normoms, etiketo normoms.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis priėmime prezidentūroje dalyvavo su pirmąją pone Olena Zelenska. Priėmimo metu jie vaikščiojo susikabinę rankomis.

„Mes įpratę, kad įvairiuose protokoliniuose renginiuose, kai pasirodo oficialus asmuo su lydinčiu asmeniu, jie tarsi eina šalia ir lydintis asmuo netrukdo oficialiajam dalyvauti visuose ritualuose. Ir čia vėlgi neformalioji dalis: skirtingi svečiai skirtingai ateina. Vienur tarsi lydintis asmuo eina šalia, o šiuo atveju Zelenskiai, mes matome, susikabinę rankomis. Bet jeigu mes įdėmiau pažvelgsime į tai, kaip jie laiko vienas kitą už rankų, tai tas susikabinimas yra ne romantika, o stiprus vienas kito emocinis palaikymas. Žinome, kad visai Ukrainos delegacijai, šiuo atveju, ir Ukrainos vadovui, yra sunkios dienos, yra įtemptos dienos, didžiulė emocinė įtampa. Galime matyti, kaip jie vienas kitą palaiko“, – kalbėjo B. Grebliauskienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Priėmime dalyvavę Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas su pirmąja ponia Emine Erdogan su G. Nausėda ir D. Nausėdiene paspaudžia rankomis. D. Nausėdienė Turkijos prezidento sutuoktinę dar ir pabučiuoja. Tai yra islamo kultūra, ar protokolas leidžia bučiuoti Turkijos prezidento sutuoktinę?

„Atmeskime tokį stereotipą, kad moterys islamiškoje kultūroje tarsi žemesnę vietą užimantis žmogus, o vyrai dominuoja. Jeigu mes pažvelgsime į Turkijos visuomenėje priimtą etiketą, taip, jie nevaikščioja oficialioje aplinkoje susikabinę, jie nedemonstruoja savo ryšio ir jausmų. Tai yra natūralu, kad jo žmona eina tik šalia, vos, vos iš paskos. Turkijos kultūroje yra priimta apsikabinti ir netgi susiliesti skruostais – tarsi pabučiavimas. Moterys taip dažnai sveikinasi su moterimis, būna vyrai su vyrais. Pirmosios ponios maloniai, šiltai pasisveikina, kaip ir priimta Turkijos visuomenėje“, – dalijosi pašnekovė.

Priėmime dalyvavęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas linkteli prie D. Nausėdienės – tarsi siekia pabučiuoti ranką, bet nepabučiuoja.

„Šiuo atveju, ko gero, jis priėmė sprendimą, kad Lietuvoje sveikinamasi kaip ir Lenkijoje. Žinome, kad Lenkijoje iki šiol garbingoms moterims tarsi bučiuojama ranka – ranka iš tikrųjų nėra bučiuojama, yra tik pasilenkiama iki rankos. Ir, beje, kai E. Macronas ateina su ponia Brigitte Macron, jie elegantiškai susikibę už parankės. Jis neslepia svarbaus B. Macron vaidmens jo darbe, jo gyvenime, jo kasdienybėje“, – teigė B. Grebliauskienė.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda su pirmąja ponia Agata Kornhauser-Duda į priėmimą atėjo su gėlių puokšte, kurią prezidentas įteikė D. Nausėdienei. Jis buvo vienintelis iš visų svečių, atnešęs gėlių.

„Protokolas neįpareigoja, bet leidžia svečiui, ateinant pas šeimininką, atnešti dovaną. Dovana dažniausiai būna gėlių puokštė, kuri įteikiama, šiuo atveju, renginio šeimininkei. Kaip matom, tik vienintelis A. Duda atnešė gėlių.  Tai rodo dėmesį ir demonstruoja santykių artimumą, šiltumą. Gėlių puokštė vėlgi yra tam tikra sąmoninga ar nesąmoninga žinutė aplinkiniams apie labai gerus, ypatingai šiltus dabar esančius santykius būtent tarp Lietuvos ir Lenkijos vadovų“, – pasakojo pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

EILINĖ DIENOS PORTALO "DEMOKRATIJA" IR ŽODŽIO "LAISVĖ"...

EILINĖ DIENOS PORTALO "DEMOKRATIJA" IR ŽODŽIO "LAISVĖ"... portretas
Visus pasisakymus šiandien portalas vertina -14....Tikra landsberginės šutvės "demokratija"...

Fantazuotojui

Fantazuotojui portretas
masturbuokis nekomentuodamas ,šarik.

PAFANTAZUOKIME....

PAFANTAZUOKIME.... portretas
Vietoje Zelenskos žanduko - Baideno šiknukas...
VISI KOMENTARAI 61

Galerijos

Daugiau straipsnių