Pasaulio lyderiai sveikina antrajai kadencijai perrinktą Lietuvos prezidentą G. Nausėdą

Pasaulio lyderiai sveikina perrinktą Lietuvos prezidentą Gitaną Nausėdą ir linki bendradarbiavimo tęstinumo, lyderystės telkiant paramą Ukrainai.

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, už dabartinį šalies vadovą antrajame ture balsavo per 74 proc. rinkėjų, už konservatorių keltą Vyriausybės vadovę Ingridą Šimonytę – 24 procentai.

Naujai penkerių metų kadencijai G. Nausėda prisieks liepą.

Europos Sąjunga (ES)

„Sveikinu su perrinkimu. Tikiuosi, tolimesnės jūsų lyderystės reaguojant į Rusijos agresijos karą prieš Ukrainą“, – socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“) pirmadienį rašė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Layen).

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) teigė besitikintis toliau glaudžiai bendradarbiauti.

„Kartu siekiame, kad ES taptų stipresnė, suverenesnė ir įtakingesnė. Žinau, kad taip pat galime tikėtis jūsų nepalaužiamos paramos Ukrainos žmonėms“, –  „X“ teigė jis.

Prezidentą pasveikino ir Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola.

Ukraina

Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis sekmadienio naktį teigė esąs įsitikinęs, kad „dirbdami kartu užtikrinsime laisvę, taiką ir saugumą Ukrainoje, Baltijos šalyse ir visoje mūsų Europoje“.

„Visus šiuos sunkiausius metus kiekvieną dieną ir naktį buvote šalia mūsų. Vertinu visą jūsų nuoširdžią paramą Ukrainai“, – sveikindamas su perrinkimu socialiniame tinkle „X“ rašė jis.

Pirmadienio popietę G. Nausėda su V. Zelenskiu pasikalbėjo ir telefonu. Pasak Prezidentūros, Ukrainos prezidentas skambino pasveikinti G. Nausėdą su pergale rinkimuose.

Šalių vadovai skambučio metu aptarė Rusijos karą Ukrainoje, karinės paramos poreikį. Pranešime nurodoma, jog G. Nausėda pabrėžė Lietuvos aktyvų palaikymą Ukrainai, siekį telkti paramą kuo greitesnei pergalei užtikrinti, išreiškė paramą kuo sklandesnei ir greitesnei Ukrainos eurointegracijai, taip pat būtinybę „siekti pažangos dėl Ukrainos ir NATO tolesnio suartėjimo“.

„Lietuva buvo ir išliks viena labiausiai Ukrainą remiančių šalių. Ir toliau eidamas prezidento pareigas užtikrinsiu šios paramos tęstinumą ir aktyvų Lietuvos palaikymą Ukrainai tarptautinėje erdvėje. Tai – mūsų visų saugumo ir gerovės klausimas. Ukrainos pergalė reikalinga visai Europai“, – cituojamas G. Nausėda.

G. Nausėdą pasveikino ir Ukrainos eksprezidentas Petro Porošenka.

„Jūsų lyderystė ir įsipareigojimas Europos saugumui, ES ir NATO darbotvarkei yra svarbūs šiais sudėtingais laikais. Dėkojame, kad palaikote Ukrainą kovoje su agresoriumi ir skatinate mūsų bendrą Europos ir euroatlantinę ateitį“, – „X“ teigė P. Porošenka.

Lenkija

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) sveikinime džiaugėsi, jog galės „tęsti puikų bendradarbiavimą“.

Baltijos šalys

Panašų lūkestį išsakė ir kaimyninės Latvijos vadovas.

„Tikiuosi, kad ir toliau tęsime puikų ir draugišką bendradarbiavimą, skatinantį dvišalius santykius, bendrus interesus ES ir NATO bei paramą Ukrainai“, – sekmadienio naktį išplatintame sveikinime rašė Edgaras Rinkevičius.

Estijos prezidentas Alaras Karis į „X“ įkėlęs į krepšį pataikiusio G. Nausėdos nuotrauką sakė, jog tikisi tęsti tvirtą šalių partnerystę bei bendradarbiavimą.

Sakartvelas

„Tikiuosi, kad gilinsime mūsų ryšius, kartu dirbsime priartindami Sakartvelą prie ES ir kursime stipresnę bei saugesnę Europos ateitį“, – pirmadienį socialiniame tinkle „X“ rašė Sakartvelo prezidentė Salome Zurabišvili.

Moldova

„Nuoširdūs sveikinimai G. Nausėdai, perrinkus Lietuvos prezidentu! Tikimės tolesnės tvirtos partnerystės ir bendradarbiavimo, ypač skatinant Moldovos stojimą į ES“, – teigė Moldovos prezidentė Maia Sandu (Maja Sandu).

Kiti sveikinimai

Socialiniame tinkle „X“ prezidentą taip pat sveikino Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas (Ulfas Kristersonas), Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas (Klausas Johanisas), Kosovo prezidentė Vjosa Osmani (Viosa Osmani), Albanijos vadovas Bajramas Begaj (Bairamas Begaj), Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Kaip BNS informavo Prezidentūra, asmeniškai G. Nausėdą taip pat pasveikino Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riute), Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas), Čekijos premjeras Petras Fiala.

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių