G. Landsbergis: po „Wagner“ maišto Rusijoje svarbu sutelkti dėmesį į paramą Ukrainai

Po „Wagner“ maišto Rusijoje svarbu sutelkti dėmesį į paramą Ukrainai, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Pastarosios dienos turėjo mus pamokyti, kad nereikia galvoti apie režimo pakeitimą Rusijoje. Rusija yra visiškai pajėgi tai padaryti pati. Mums reikia nesiblaškyti, nes tokie įvykiai gali pasikartoti ateityje, viskas, ką turime daryti, tai sutelkti dėmesį į Ukrainą“, – pirmadienį Liuksemburge prieš Europos Sąjungos Užsienio reikalų tarybos susitikimą sakė ministras.

Anot G. Landsbergio, dėl įvykių Rusijoje reikia dvigubinti paramą, ypač finansinę, Ukrainai, aprūpinti ją įranga.

Jis pridūrė sąjungininkų prašantis į situaciją Rusijoje žiūrėti rimtai.

„Prireikė pusės dienos, kad karinis būrys pajudėtų 200 kilometrų nuo Maskvos, tad įsivaizduokite, kaip greitai jie gali tai padaryti kirsdami Baltarusiją ir pasiekdami Lietuvos sieną“, – kalbėjo ministras.

Prireikė pusės dienos, kad karinis būrys pajudėtų 200 kilometrų nuo Maskvos, tad įsivaizduokite, kaip greitai jie gali tai padaryti kirsdami Baltarusiją ir pasiekdami Lietuvos sieną.

Neramumai Rusijoje prasidėjo penktadienį, privačiai karinei grupuotei „Wagner“ paskelbus, kad šalies kariuomenės vadovybė įsakė apšaudyti jų pozicijas.

Netrukus „Wagner“ užėmė karines bazes pietiniame Rusijos Rostovo prie Dono mieste ir pagrasino žygiu į Maskvą nuversti šalies karinę vadovybę.

Po derybų šeštadienio vakarą „Wagner“ vadeiva Jevgenijus Prigožinas paskelbė atsitraukiantis, jo pajėgos paliko užimtas pozicijas.

Kremlius pranešė, kad J. Prigožinas išvyks į Baltarusiją, o teisėsaugos tyrimas jo atžvilgiu bus nutrauktas.

„Manyčiau, kad Aliaksandras Lukašenka taip pat nėra tikras dėl savo ateities, o tai reiškia, kad jei jis būtų leidęs situacijai vystytis natūraliai, tai taip pat galėtų reikšti, kad jo ateitis Baltarusijoje yra abejotina“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Pasak jo, įvykius Rusijoje buvo galima nuspėti, tą rodo ir šalies istorija, kur „būta panašių momentų, kai Rusija persistengdavo ir tada Maskvoje kildavo problemų.“

Savaitgalį buvo kilęs vienas didžiausių iššūkių Rusijos prezidento Vladimiro Putino ilgamečiam valdymui ir rimčiausia saugumo krizė šalyje nuo jo atėjimo į valdžią 1999 metais.


Šiame straipsnyje: Gabrielius Landsbergisministrų susitikimaskaras Ukrainojemaištas Rusijoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių