Prieš NATO viršūnių susitikimą G. Nausėda sako, kad Lietuvos dangus yra patikimai apgintas

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog sąjungininkams Lietuvoje dislokavus oro gynybos ginkluotę šalies dangus yra pakankamai apsaugotas prieš kitą savaitę vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

Jis penktadienį Vilniaus oro uoste apžiūrėjo Vokietijos šalyje dislokuotas ilgojo nuotolio priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemas „Patriot“.

„Noriu pasidžiaugti puikiu Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimu. Turime dar vieną pavyzdį, kuomet mūsų patikimas sąjungininkas Vokietija ne tik buvo pasirengęs mums suteikti „Patriot“, bet ir jas jau dislokavo“, – žurnalistams oro uoste sakė G. Nausėda.

„Jos yra pajungtos prie sistemų, jos yra visiškai operacinės nuo šio ryto ir mūsų dangus tikrai yra patikimai apgintas“, – kalbėjo šalies vadovas.

Noriu pasidžiaugti puikiu Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimu.

G. Nausėda pažymėjo, jog kitą savaitę Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo metu Lietuvoje Ispanija taip pat dislokuos vidutinio nuotolio oro gynybos sistemas NASAMS, šalyje veiks ir trumpojo nuotolio sistemos.

„Tikrai vaizdelis man patinka. Geriausia, aišku, būtų gyventi be ginklų, bet gyvename tokiame pasaulyje, kuomet matant tokius vaizdus mūsų oro uoste jautiesi saugiau“, – sakė prezidentas.

Jis tvirtino besitikintis, jog galiausiai „Patriot“ sistemas Lietuvoje sąjungininkai dislokuos nuolatos.

NATO neseniai sutarė dėl rotacinio oro gynybos modelio rytiniame savo sparne.

„Puikiai žinote, iš kur kyla pavojus“

Lietuvoje dislokuoto Vokietijos karinio kontingento vadas pulkininkas leitenantas Steffenas Liebas (Štefenas Lybas) teigė, jog į Vilnių vokiečiai atgabeno tris „Patriot“ baterijas su iš viso 12 paleidėjų, 270 karinių sunkvežimių, „nedidelį kiekį“ lengvųjų automobilių ir 250 karinio personalo.

Jo teigimu, pagrindinis „Patriot“ sistemos tikslas – gynyba prieš taktines balistines raketas.

„Jūs žinote, kokia jūsų geografinė padėtis ir, manau, kad jūs puikiai žinote iš kur kyla pavojus“, – žurnalistams sakė S. Liebas.

„Jūs turėsite tai nustatyti patys, bet aš manau, kad jūs galite tai matyti“, – teigė Vokietijos kariuomenės atstovas, atsakydamas į klausimą, ar „Patriot“ sistemos yra nukreiptos į Baltarusiją bei Kaliningrado sritį.

Lietuvos Karinių oro pajėgų vadas pulkininkas Antanas Matutis sakė, kad Lietuvoje dabar veikianti oro gynybos sistema yra sudaryta iš keleto dalių.

„Turime visų trijų sluoksnių oro gynybos sistemą – ilgo nuotolio, vidutinio nuotolio oro gynybą užtikrins lietuviška baterija NASAMS ir trumpas nuotolis – lietuviška sistema RBS-70“, – žurnalistams sakė A. Matutis.

„Be šio elemento bus ir ketvirta dedamoji, apie kurią turbūt mažiausiai kalbame. Skraidantys orlaiviai taip pat yra priešlėktuvinės gynybos dalis ir šio summito gynybai bus panaudotas taip pat kovinių orlaivių patrulis, kuris visada bus ore“, – kalbėjo Karinių oro pajėgų vadas.

Pasak A. Matučio, oro gynybos sistemos valdomos iš Vilniaus oro uoste esančios bataliono vadavietės, kuri per Lietuvos Karinių oro pajėgų centrą yra sujungta su operacijų valdymo ir pranešimų centru.

„Netgi mūsų pajėgos veikia NATO pajėgų sudėtyje“, – teigė A. Matutis.

NATO viršūnių susitikimas Lietuvoje vyks liepos 11 ir 12 dienomis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai kad Ameriksonai

Tai kad Ameriksonai portretas
Dabar jau vertina tik 10 procentu,po Khyevo APGYNIMO,o tai reiskia kad realiai tik 0,1 procento.

Senukas

Senukas portretas
Nemalonūs vata nūnai , prigozino troliai buvo malonūs nors daug nesamoniu raše

Gitanuk

Gitanuk portretas
O jeigu kokie KOLIBRIAI-KINZALIUKAI atskris in tavo narveli,a priimsi paukstukus ,ar palesinsi?PUTRAJOTAM neysejo Khyevo apsaugot,visi 5 divizionai buvo isgarinti ant detalikiu,musiau pagal biblija varai-PIRMA BUVO ZODYS,A TIKRAI,O MAN ATROD KAD PIRMA TUREJO ATSIRAST SMEGENAI KAD PAGIMDYT ZODI,PAMISLEK,GIRDEJAU KAD DOMIESI FILOSOFIJA.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių