R. J. Dagys ragina nedelsiant sustabdyti politinį puolimą prieš LGGRTC vadovą

Krikščionių sąjungos pirmininkas Rimantas Jonas Dagys reikalauja nedelsiant sustabdyti politinį puolimą prieš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovą Adą Jakubauską ir užtikrinti, kad ši svarbi Lietuvos istorijai ir jos ateičiai institucija galėtų dirbti be politinio spaudimo.

„Reikalaujame suteikti LGGRTC galimybę savarankiškai ir netrukdomai vykdyti šiai institucijai iškeltą tikslą: „atkurti istorinę tiesą ir teisingumą, tirti okupacinių režimų 1939–1990 m. vykdytą Lietuvos gyventojų fizinį bei dvasinį genocidą ir pasipriešinimą šiems režimams, įamžinti laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimą, inicijuoti okupacinių padarinių teisinį įvertinimą,“ – sakoma Krikščionių sąjungos pareiškime, kurį pasirašo jos pirmininkas Rimantas Jonas Dagys.

Jo nuomone, vykdomas organizuotas puolimas prieš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrą ir jo vadovybę.

„Paskutiniu metu pastebime, kaip nežinia kam tarnaujantys asmenys pradėjo organizuotą puolimą prieš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrą ir jo vadovybę. Jų tikslas vienas – pašalinti iš šios svarbios istorinę atmintį saugančios ir ją tiriančios institucijos visus nuoširdžius ir tiesą mylinčius istorikus ir juos pakeisti klusniais nedraugiškoms Lietuvai jėgoms dirbančiais specialistais“, – sakoma Krikščionių sąjungos pareiškime.

Jame pažymima, kad yra ypač svarbu, jog Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre dirbtų atsidavę Lietuvai žmones.

Priekaištaujama, kad centrui vadovauja ne istorikai. O kiek prieš tai dirbusių centro vadovų buvo istorijos specialistų?

„Priekaištaujama, kad centrui vadovauja ne istorikai. O kiek prieš tai dirbusių centro vadovų buvo istorijos specialistų? Kartais visa širdimi atsidavęs tyrinėjimams žmogus daugiau pasiekia nei biurokratinis ir siauro profilio istorikas. Juk ir Lietuvos Nepriklausomybės Aktą atrado chemijos profesorius, ne istorikas, bet aistringas tyrinėtojas Liudas Mažylis. Ir į jį istorikų bendruomenė žvelgė su pašaipa... Lietuvoje netrūksta nuoširdžių, tiesą ir tėvynę mylinčių istorikų, kurie supranta istorijos, kaip tautos atmintį saugančio sargo, pašaukimą ir tik dėl jų kantraus ir pasiaukojančio darbo tautoje neblėsta patriotizmo ir tėvynės meilės apraiškos“, – pažymima partijos pareiškime.

ELTA primena, kad centro darbuotojai kreipėsi į Seimo pirmininkę, susirūpinę dėl LGGRTC vadovybės. Kreipimesi teigiama, kad LGGRTC darbuotojams kelia susirūpinimą istorijos mokslo nuvertinimas kreipiant istorinius tyrimus ideologizacijos, politizacijos linkme.

Pažymima, kad LGGRTC vadovybė skatina visuomenę užsiimti „istorijos gynyba“ ir „atminties karais“. Darbuotojai taip pat reiškė susirūpinimą, esą centre vyrauja įtemptas emocinis klimatas, ir kad dėl vadovybės spaudimo tenka darbą palikti patyrusiems istorikams.

Po kilusių diskusijų dėl Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovybės Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad Seimo valdybai bus siūloma sudaryti darbo grupę, kuri turėtų detaliai išsiaiškinti priežastis, kodėl kai kurie centro istorikai naują LGGRTC vadovybę kaltina siekiant politizuoti tyrimus.

A. Jakubauskas centro direktoriumi paskirtas pernai birželio pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zvalgas

Zvalgas portretas
Uzslaptinti kgbistai vis labiau kelia galva. Jau i savo gretas prijunge ir iskrypelius. Ar ne laikas parodyti, kad ju laikai nebegris?

runkelis

runkelis portretas
Išviešinti visus KGBsąrašus ir pradėti kelti bylas už masines sukčiavimo bylas valstybiniu mastu,.

o

o portretas
kas ta sovietvatniku pekla verda jei netie patys ireminti dar nuo kuodytes laiku /specai/ sedintys /savo/ siltose kedese ir kaip /kardinolai/ nustatantys ka priimt i /kolektyva/ kam pinigiukai o kam trupiniukai tai p sidlauskas kurio deka as tik po 17m isikovojau per teisma teisingo nukentejusio statuso iki siol man liko skolingi uz tuos metus tai tokie sovietstatytiniai ir naikina mus visus po euroisgamu /saule/ kuri sviecia tik ju geroves pajacams?...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių