S. Skvernelis: rezultatas galėjo būti dar geresnis

Demokratų Sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad jo vadovaujamai partijai gauti vieną mandatą Europos Parlamento (EP) rinkimuose yra geras rezultatas. Vis tik, jo manymu, esant didesniam aktyvumui, pasiekimas galėjo būti dar geresnis.

„Mūsų jaunai politinei jėgai tai yra pirmi tokie tarptautiniai rinkimai ir džiaugiuosi, kad lūkestis, kurį turėjome, atstovas Europos Parlamente, pasiteisino. (...) Nebijome sakyti to, ką iš tiesų galvojame, nesivaikome pigaus populizmo, nedaliname pinigų, nerealių pažadų. Solidžios politinės jėgos, turinčios atsakomybę prieš tautą, Lietuvą, įvaizdis išlieka. Tai mūsų partijos vizitinė kortelė“, – pirmadienį spaudos konferencijoje teigė S. Skvernelis.

„Gaila, kad buvo toks mažas aktyvumas, tikiu, jog esant didesniam aktyvumui, rezultatai būtų dar geresni. Bet šiandien vertiname pasiekimą kaip puikų rezultatą ir stiprų pamatą kalbant apie ateitį, rudenį vyksiančius Seimo rinkimus“, – kalbėjo jis.

Tuo metu eurokomisaras, EP mandatą gavęs Virginijus Sinkevičius tikino besididžiuojantis nudirbtu darbu. Tačiau jis atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuvos gyventojai tiesioginės įtakos savo gyvenimui EP vis dar nemato.

„Didžiuojuosi nudirbtu darbu, kurį su komanda padarėme. Manau, ne tik pristatėme stiprią programą, tačiau nevengėme žmonių, važiavome į atokiausius Lietuvos kampelius ir kalbėjome apie Europos politiką, kas nėra lengva užduotis“, – sakė V. Sinkevičius.

„Deja, nors 20 metų esame ES nariai, eurooptimistai (...), į EP rinkimus žmonės žiūri pakankamai atsainiai ir nemato tiesioginės įtakos jų gyvenimui EP. Tą parodė ir rezultatai, kiek žmonių atėjo“, – pažymėjo jis.

V. Sinkevičius tikisi, kad žalieji bus EP valdančiojoje koalicijoje

V. Sinkevičius tikisi, kad žaliųjų grupė, kuriai priklauso ir jo atstovaujama Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, bus valdančiojoje koalicijoje EP.

„Mūsų žaliųjų frakcija bus apie 50 mandatų, klausimas, ar mes būsime dalis koalicijos ar ne, aš labai tikiuosi ir žinau, kad daugelis deda vilčių ir kitose frakcijose, kad aš būsiu tas balsas, kuris atves žaliuosius į koaliciją, aš manau, kad žaliesiems reikia būti koalicijoje“, – pirmadienį spaudos konferencijos metu sakė V. Sinkevičius.

Praėjusią EP kadenciją valdančiąją koaliciją parlamente sudarė Europos liaudies partija (ELP), socialistai ir liberalai.

Demokratai yra Europos žaliųjų partijos nariai. Pasak V. Sinkevičiaus, nors Europos Komisija (EK) akcentavo žaliąjį kursą, koalicijai nepriklausantys žalieji neturėjo įtakos EK darbotvarkei.

„Žalieji nebuvo ir jokiu būdu neturėjo tiesioginės įtakos nei EK, nei EP darbotvarkei, nes jie nebuvo daugumoje. Labai juokinga, kai Europos žaliesiems reikia už žaliąjį kursą prisiimti atsakomybę, taip, tai buvo jų programos dalis, bet jei grįžtume į 2019-uosius, tai visi mojavo žalia vėliava“, – kalbėjo demokratas.

Žalieji yra vieni daugiausia vietų būsimajame EP praradusių frakcijų – jie iškovojo 52 mandatus ir prarado 19 vietų parlamente.

Preliminariais duomenimis, ELP turėtų likti didžiausia frakcija naujos sudėties EP, jai prognozuojama 191 vieta.

Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso (S&D) frakcija turėtų būti antra pagal dydį su 135 vietomis, taigi, jos dydis išliktų maždaug toks pat.

Trečia vieta turėtų atitekti frakcijai „Atnaujinkime Europą“ su 83 mandatais.

Nuo jų atsilieka dvi kraštutinių dešiniųjų frakcijos – Europos konservatoriai ir reformuotojai (71 vieta) ir mažesnė Identiteto ir demokratijos frakcija (57 vietos).

Jis teigė nesureikšminantis kraštutinės dešinės partijų sėkmės Europoje.

„Prancūzijoje rezultatas palankus toms radikalioms dešinėm, Vokietijoje jų neblogas pasirodymas, bet bendrai proeuropietiškos partijos gali sudaryti komfortabilią koaliciją, turėti apie 450 balsų EP ir sėkmingai reformuoti Europą“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

V. Sinkevičius nuo 2019 metų dirbo eurokomisaru atsakingu aplinką, vandenynus ir žuvininkystę

Sekmadienį pasibaigusiuose EP rinkimuose daugiausiai mandatų iškovojo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Konservatoriams pavyko išlaikyti 3 savo atstovus Europos Parlamente. Antroje vietoje liko Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Kairioji politinė jėga iškovojo 2 mandatus. Po vieną mandatą atiteko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS), Laisvės partijai, Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS), Tautos ir teisingumo sąjungai (centristai, tautininkai) bei Liberalų sąjūdžiui.

Spaudos konferencijos vaizdo įrašas:

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių