Seimo nariai įsitikinę, kad I. Šimonytės sprendimą lėmė prezidentas: jis gali pasiekti pakeitimų

Premjerei Ingridai Šimonytei pasiūlius keisti sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį ir žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką, tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai bene vieningai sutaria, kad tai buvo prezidento, o ne Ministrės pirmininkės, sprendimas.

Pasak Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūno Eugenijaus Gentvilo, akivaizdu, jog šalies vadovui Gitanui Nausėdai galiausiai pavyko pasiekti pokyčių, apie kuriuos pastaruoju metu kalbėjo Prezidentūra.

„Prezidentas parodė, kad jis gali pasiekti pakeitimų, ir bakstelėjo pirštu į du ministrus, kuriuos aklai ginti premjerei būtų keistoka ir politiškai žalinga. Tai premjerė irgi pasirinko nekonfrontacijos kelią ir tiek žinių“, – Eltai penktadienį teigė E. Gentvilas.

Visgi, pažymėjo jis, reikšmingiems pokyčiams įgyvendinti naujiesiems ministrams laiko praktiškai nėra.

„Manau, nieko čia neatsitiks – Starkevičius atėjęs vietoje Navicko nepradės revoliucijos daryti, to ir nespėtų, net jei ir norėtų. O viceministras Pečkauskas vietoje Dulkio net teoriškai negali pradėti revoliucijų daryti, nes jis buvo tos komandos narys ir nesakys „atsiprašau, iki šiandien su ministru Dulkiu darėme nesąmones, o dabar nebedarysiu“. Jis yra tos pačio komandos narys ir, akivaizdu, kad jokių didelių permainų čia neįvyks“, – kalbėjo politikas.

S. Skvernelis kelia klausimą, kodėl ministrai pakeisti tik dabar

Tuo metu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos Seime seniūnas Saulius Skvernelis pripažįsta, kad pakeisti ministrai buvo silpnosios Vyriausybės grandys. Todėl, pažymi politikas, pastarieji Ministrų Kabineto pokyčiai vėluoja bene kelis metus. Be to, keičiamų Vyriausybės narių, S. Skvernelio nuomone, yra ir daugiau.

Galvoju, kad čia padarytas tikrai geras ir teisingas žingsnis iš premjerės pusės

„Vėl klausimas – tai ministrai, dėl kurių mes kalbėjome jau pakankamai seniai ir darėme interpeliacijas – kodėl (jie keičiami – ELTA) tik dabar? Jei tie žingsniai būtų buvę padaryti laiku, prieš porą metų, matyt, šiandien nebūtų tokios tragiškos situacijos ir sveikatos sistemoje, ir žemės ūkyje“, – Eltai sakė S. Skvernelis.

„Aišku, pokytis galėjo būti ir didesnis – ten dar yra pora tokių pačių, kurie galėtų šiandien pat susirinkti visus daiktelius į dėžutes ir išeiti. Bet, matyt, vis tiek Vyriausybei reikia pabaigti darbą ir nereikia, matyt, tų institucinių kovų. Tai gerai, kad premjerė išgirdo prezidentą“, – kalbėjo buvęs ministras pirmininkas, pabrėždamas, jog akivaizdu, kad I. Šimonytė sprendimą priėmė po prezidento iškeltų sąlygų.

„Pagal vaizdą iš konferencijos matosi, kad tai premjerei daug kainavo ir tai nėra jos sprendimas. (...) Taip, prezidentui pavyko pademonstruoti savo tam tikrą poziciją ir negali sakyti, kad tai kažkokios prezidento užgaidos. Jis išties šiuo atveju iš visos ministrų plejados pasirinko tas silpniausias grandis“, – sakė politikas.

R. Budbergytė: tikiuosi pozityvo

Premjerės I. Šimonytės sprendimą keisti A. Dulkį ir K. Navicką sveikina ir socialdemokratų frakcijos Seime seniūnė Rasa Budbergytė.

„Galvoju, kad čia padarytas tikrai geras ir teisingas žingsnis iš premjerės pusės. (...) Šitas gana racionalus sprendimas turėtų turėti atgarsį tose visuomenėse, kurios yra politikoje žemės ūkio ir sveikatos apsaugos srityse, ir tai, galbūt, padėtų nuraminti tam tikras įtampas“, – Eltai penktadienį sakė R. Budbergytė.

„Galbūt tie naujieji ministrai prisidės prie naujų biudžetų formavimo kitiems metams ar bent pabaigtų jį planuoti atsižvelgdami į prioritetus. Tai tikiuosi, kad kažkokio pozityvo pamatysime“, – pridūrė Seimo narė.

ELTA primena, kad penktadienį premjerė Ingrida Šimonytė pateikė prezidentui Gitanui Nausėdai dekreto projektą dėl atnaujintos Vyriausybės sudėties. Naujajame sąstate nebėra žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko – jį ketinama keisti dabartiniu Seimo Ekonomikos komiteto vadovu, konservatoriumi Kaziu Starkevičiumi. Taip pat keičiamas sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Jo poziciją užims dabartinis viceministras Aurimas Pečkauskas.

Kitose ministerijose pokyčių nematyti – teikiamos tvirtinti tos pačios ministrų kandidatūros.

Praėjusią savaitę, pirmadienį, G. Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo paskyrė I. Šimonytę ministre pirmininke. Politikė turi sudaryti ir pateikti prezidentui naują Vyriausybę iki kito pirmadienio – tuomet baigiasi įstatyme numatytas 15 dienų terminas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Labai teisingai , kodėl ministrai keičiami tik dabar o ne anksčiau.

psd vezdu nuzmogintas ir vakcina supilietintas

psd vezdu nuzmogintas ir vakcina  supilietintas portretas
PSD yra bet jis niekaip nesusijessu gydimu...

omg

omg portretas
nebekalbinkit to Gentvilo, jau bloga nuo jo nuomonių. Laikas eiti į pensiją. Nureitinguotas Europarlamento rinkimuose ponas pasidarė labai piktas, nes dar rūpėjo pensiją pasididinti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių