A. Skaisgirytė apie D. Trumpo kandidatą į viceprezidentus: kai kurie jo pasisakymai kelia rūpestį

Lietuvos prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė pripažįsta, kad kai kurie į Baltuosius rūmus sugrįžti siekiančio Donaldo Trumpo kandidato į viceprezidentus Jameso Davido Vance‘o pasisakymai kelia nerimą. Visgi, kaip pažymi ji, atėjus į valdžią, šio politiko kalbos gali kisti.

„Taip, kai kurie J. D. Vance‘o pasisakymai mums kelia rūpestį, (...) bet vienas dalykas, kaip žmonės kalba, kai jie yra dar tik kandidatai, ir kitas dalykas, kai jie ateina į valdžią, pajaučia jos sunkumą. Dažnai tos kalbos koreguojasi“, – antradienį Žinių radijui teigė prezidento patarėja.

Kalbėdama apie santykius su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis (JAV) A. Skaisgirytė nurodė, kad tiek Lietuvos, tiek Europos tikslas išlieka toks pats.

„Siekiame, kad JAV ir toliau būtų Europoje, kad transatlantinis ryšys būtų užtikrintas. Saugumo prasme Europa be JAV būtų gerokai susilpnėjusi“, – pabrėžė ji.

ELTA primena, kad Respublikonų partijos kandidatas į JAV prezidentus D. Trumpas įvardino galimą savo viceprezidentą. Juo tapo 39 metų senatorius iš Ohajo J. D. Vance‘as.

Nors prieš 2016 metais vykusius JAV prezidento rinkimus buvęs finansininkas buvo griežtas D. Trumpo kritikas, šiuo metu jis yra vienas karščiausių buvusio Baltųjų rūmų šeimininko rėmėjų ir vienas iš populistinio partijos sparno lyderių.

Tapęs senatoriumi, J. D. Vance‘as taip pat buvo vienas garsiausių pagalbos Ukrainai priešininkų. Viename interviu politikas pareiškė, jog jam „nerūpi“, kas atsitiks Ukrainai.

D. Trumpo pasirinkimą griežtai sukritikavo dabartinio JAV prezidento Joe Bideno kampanijos štabas bei dalis Europos Sąjungos (ES) diplomatų.

Prezidentūra pozityviai vertina K. Harris kandidatūrą

A. Skaisgirytė taip pat teigia, kad prezidentas Gitanas Nausėda jau yra pažįstamas su viena realiausių demokratų kandidačių į JAV prezidento postą Kamala Harris. Ji akcentuoja, kad prieš kelis metus įvykęs Lietuvos vadovo ir JAV viceprezidentės susitikimas buvo labai produktyvus ir davė gerą rezultatą.

„Su Kamala prezidentas susitiko prieš porą metų Miuncheno saugumo konferencijos paraštėse, kur aptarinėjo labai Lietuvai aktualius klausimus – konkrečiai Jungtinių Amerikos Valstijų karių buvimą Lietuvoje. Tada buvo aptarta ir sutarta, kad JAV karių rotacinis batalionas bus dislokuotas Lietuvoje, kas nuo to laiko ir buvo daroma“, – Žinių radijui teigė A. Skaisgirytė.

„Tai, sakyčiau, kad jų susitikimas buvo labai produktyvus ir davė gerą rezultatą“, – sakė prezidento patarėja, pažymėdama, kad jei K. Harris laimėtų rinkimus, tokių pozityvių rezultatų tikėtųsi ir ateityje.

Iš JAV prezidento rinkimų kovos sekmadienį pasitraukęs J. Bidenas išreiškė paramą viceprezidentei K. Harris. Žinia apie jo traukimąsi tapo krizės, kurią sukėlė katastrofiškas pasirodymas debatuose su D. Trumpu, kulminacija. Kiek vėliau palaikymą K. Harris išreiškė ir buvęs prezidentas Billas Clintonas, taip pat daugybė įstatymų leidėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių