Susitikęs su Albanijos prezidentu G. Nausėda pabrėžė gynybos finansavimo svarbą

  • Teksto dydis:

Vilniuje pirmadienį susitikęs su Albanijos vadovu Bajramu Begajumi (Bairamu Begajumi) prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė būtinybę didinti gynybos finansavimą.

G. Nausėdos teigimu, NATO sąjungininkėms būtina toliau sparčiai didinti investicijas į gynybą, siekiant 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) dydžio, ir ypatingą dėmesį skirti oro gynybai.

Pasak Lietuvos vadovo, savaitgalį Latvijoje nukritęs rusų dronas dar kartą rodo būtinybę stiprinti oro gynybą NATO rytiniame flange ir efektyviai įgyvendinti NATO rotacinį oro gynybos modelį, kuriam pritarta NATO viršūnių susitikime Vilniuje.

G. Nausėda taip pat akcentavo paramos Ukrainai tęstinumo svarbą, nes Ukrainos pergalė – kelias į ilgalaikę taiką Europoje.

Šalies vadovas išreiškė Lietuvos palaikymą Albanijos eurointegracijos siekiams ir pasirengimą dalytis patirtimi bei ekspertinėmis žiniomis Albanijai siekiant narystės ES.

„Esu įsitikinęs, kad ES plėtra Vakarų Balkanuose užtikrins regiono stabilumą ir prisidės prie gerovės kūrimo. Albanija nuosekliai demonstruoja ištikimybę europinėmis vertybėms – jungiasi prie ES bendros užsienio ir saugumo politikos, palaiko ES sankcijų politiką, laikosi principingos pozicijos Rusijos agresijos prieš Ukrainą klausimu. Vertybės yra tai, kas mus suburia į stiprią europinę šeimą. Tikiu, kad Albanijos ateitis yra būtent šioje šeimoje“, – teigė G. Nausėda.

P. Peleckio / BNS nuotr.

B. Begajus prezidentų pareiškime tvirtino Albaniją pasikliaujant Lietuva ir Europos Sąjungos (ES) parama šaliai siekiant narystės Bendrijoje, Vakarų Balkanų valstybių eurointegracijos.

„Siekiame dar labiau sustiprinti ES ir Vakarų Balkanų bendradarbiavimą, ir tai yra nepaprastai svarbus žingsnis siekiant sukurti atsparią bei tvirtą Europą. Tai yra strateginis Albanijos siekis, Albanija siekia suderinti savo užsienio reikalų politiką su ES užsienio reikalų politika“, – kalbėjo B. Begajus.

„Noriu pabrėžti, kad Albanija yra visiškai solidari su Ukraina ir mes toliau aktyviai nesvyruodami remsime Ukrainos teritorinį vientisumą, jos nepriklausomybę pagal tarptautiniu mastu pripažįstamas sienas. Albanija remia Ukrainos euroatlantinius siekius“, – sakė Albanijos vadovas.

B. Begajus taip pat sakė „turintis išreikšti susirūpinimą“, kad Lietuvos ir Albanijos ekonominis bendradarbiavimas, prekybiniai ryšiai dar nėra pasiekę tokio pat aukšto lygio kaip politinė bendrystė.

„Nors dvišalės prekybos srautai per pastaruosius penkerius metus gerokai išaugo, mes matome dar dideles galimybes išplėsti prekybos srautus ateityje“, – teigė Albanijos prezidentas.

„Norėtume matyti daugiau tiesioginių Lietuvos investicijų Albanijoje informacinių ryšių technologijų, turizmo, energetikos, žemės ūkio, kultūros ir infrastruktūros srityse“, – pažymėjo jis.

B. Begajus kvietė lietuvius pasinaudoti Albanijos siūlomomis turistinėmis galimybėmis, G. Nausėdą – apsilankyti šalyje.

Šis Albanijos vadovo vizitas į Lietuvą – pirmasis nuo 2007 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nors visi viska mato ir zino

nors visi viska mato ir zino portretas
nu aisku apie ka daugiau sneketi juk nesigirsi kad nustekinai sali paskleidei rusofobija suzlugdei teisesauga kurstai kara parsidavei jankiams ir gyliai draugauji su ukronacistu salies zudyku zelionka

Bobutė sakydavo :

Bobutė sakydavo :  portretas
Skysto šūdo pilnos kelnės ..dar ir tą žmogelį gąsdina...

Anonimas

Anonimas portretas
lovio saugumas svarbiausia
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių