V. Čmilytė-Nielsen: diskusija dėl koalicijos būtų sudėtinga, tačiau nėra neįmanoma

Seimo pirmininkė ir Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad diskusija dėl bendros koalicijos su socialdemokratais būtų sudėtinga, tačiau nėra neįmanoma.

„Galimos koalicijos galėtų būti svarstomas, bet kaip ne kartą esu sakiusi, programinių skirtumų tikrai nemažai turime, ypač su socialdemokratais“, – pirmadienį BNS ir LRT surengtoje porinkiminėje spaudos konferencijoje Valdovų rūmuose Vilniuje sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Anot Liberalų sąjūdžio pirmininkės, jos vadovaujamai partijai „programinė raudona linija“ yra socialdemokratų yra pažadai didinti mokesčius ir perskirstymą.

„Jeigu tokia diskusija būtų, ji būtų ganėtinai sudėtinga, tačiau ji nėra neįmanoma“, – pridūrė ji.

Liberalų lyderė sakė, kad diskusijoje dėl galimos koalicijos partijai svarbiausios temos būtų politika mokesčių srityje, ekonomikos augimo skatinimas, žmogaus teisių darbotvarkė.

„Tai yra tie dalykai, kuriuos Liberalų sąjūdis ryškino per rinkimų kampaniją, kurie mums tikrai yra svarbūs ir jų negalima išmainyti tuščiai į postus valdžioje“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

„Rasti kompromisus galime dėl daug ko, bet yra svarbiausi klausimai, kurie Liberalų sąjūdžiui yra esminiai ir, mano vertinimu, žmonės dėl jų už mus ir balsavo“, – teigė ji.

V. Čmilytė-Nielsen pakartojo per rinkimų kampaniją išsakytą nuostatą, kad liberalai nemato galimybės koalicijoje dirbti su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei partija „Nemuno aušra“.

„Ta pozicija, natūralu, tokia ir išlieka“, – sakė liberalų lyderė.

Išrinktų į parlamentą partijų lyderiai pirmadienį susitinka su prezidentu Gitanu Nausėda. Anot V. Čmilytės-Nielsen, susitikimas su šalies vadovu nepaveiks liberalų apsisprendimo dėl dalyvavimo koalicijoje.

„Liberalų sąjūdžio sprendimas yra mūsų politinės bendruomenės sprendimas, tai yra sprendimas, kuris tiesiogiai susijęs su programiniais punktais ir potencialiais partneriais. (...) Dėl prezidento vaidmens, matysime, kiek jis bus ryškus, tikriausiai bus mėginimų kuo ryškesnį vaidmenį vaidinti koalicijos formavime“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio pirmininkė.

Liberalų vicepirmininkas, kultūros ministras Simonas Kairys teigė, kad koalicijos formavimas – socialdemokratų ir demokratų rankose.

„Jų dabar susitarimai vykdyti konsultacijas, formuoti kažkokias kryptis, o mums, kalbant apie bet kokį scenarijų, reikia aiškumo tam tikrais esminiai klausimais“, – kalbėjo S. Kairys.

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, liberalai naujajame Seime turės 12 vietų.

Seimo rinkimus laimėjo socialdemokratai, iškovoję 52 mandatus, konservatoriai liko antri su 28 mandatais.

Partija „Nemuno aušra“ laimėjo 20 mandatų, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ turės 14 mandatų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – aštuonis.

Socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė į konsultacijas dėl koalicijos kūrimo pakvietė demokratus ir „valstiečius“.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių