Vilniuje susirinkę visuomenininkai: sankcijos Rusijai turėtų būti platesnės

  • Teksto dydis:

Sankcijas siūlo plėsti

Jis sako, kad šiai problemai „vaistų nėra“, tačiau nepaisant to pritaria tolesniam sankcijų taikymui.

„Vis dėlto manau, kad sankcijos yra efektyvios. Man teko susipažinti su oligarchais - jie labai skundžiasi, kad jie nebegali pasiekti savo vyno kolekcijos Šveicarijoje. Tai galbūt ir neatrodo daug, bet tai priverčia juos nuolat mąstyti: jie turi pinigų, bet nebegali būriuoti aplink Sardiniją, nebegali slidinėti, nebegali apsipirkinėti Niujorke. Visi žino, kad Britanijoje galima įgyti geriausią išsilavinimą. Bet ar jie gali ten siųsti savo vaikus? Ne, nebegali. Todėl tai lyg ir nieko, bet tai yra kažkas, kas paveikia žmones“, - svarstė jis, sakydamas, kad asmenų, kuriems taikomos sankcijos, ratas privalo būti didesnis.

L.Hardingas palaiko ir Vokietijos užuominas apie galimas naujas sankcijas Rusijai dėl karinių veiksmų Sirijoje.

„Girdėjau kalbų apie 10 tūkst. žmonių. Bet neabejotinai reikėtų daugiau, kad jie išgirstų žinutę: vogti gali, bet negali atvykti į vakarėlį, - sako jis. - Niekas nenori karinio konflikto Sirijoje tarp Rusijos ir JAV, niekas nenori numuštų Rusijos ar JAV lėktuvų. Manau, kad tai turi būti ekonominiai ir politiniai veiksmai. Tai nėra bloga idėja taikyti sankcijas dėl Sirijos. ir ne dėl to, kad mes būtumėme rusofobai ar nekęstumėme Putino, bet dėl to, kad yra nužudoma 15 tūkst. civilių kasdien“.

A.Litvinenkos teismas - be pasekmių Kremliui

Diskusijoje L.Hardingas taip pat kalbėjo, kad teisiniai procesai susiję su Rusijos vadovybe, Vakaruose vyksta nenoriai. Jis priminė ir Britanijoje vykusį teismą dėl A.Litvinienkos nužudymo - britų teisėjas Robertas Owenas (Robertas Ouvenas) Londono aukštajame teisme šių metų pradžioje pareiškė, kad A.Litvinenko nužudymui „tikriausiai pritarė ponas Patruševas (buvęs FSB direktorius Nikolajus Patruševas - BNS) ir prezidentas Putinas“. Tačiau tai ir baigėsi pareiškimu.

„Tai ne bjaurūs žmonės, kaip jūs, ar bjaurūs žurnalistai kaip aš, kurie daro prielaidas apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, tai yra teisėjas, sėdintis anglų teisme, turėdamas šešerius mėnesius rinktų įrodymų, tūkstančius dokumentų daro išvadą, kad Putinas yra lyg koks Mafijos gangsteris, kuris asmeniškai žudo žmones, kurie jam nepatinka. Aišku, mes tai žinome, bet negalime įrodyti, ir tai yra svarbu“, - kalbėjo jis.

BNS žurnalistas priminė surinkęs daugybę įrodymų, kad prie to turėjo prisidėti Rusijos vadovai. Jis sako keliskart kalbėjęs ir su Andrejumi Lugovojumi, kuris, anot britų išvadų, nunuodijo A.Litvinenką, su kitais galimais įvykio dalyviais.

„Kalbėjau su Britų ambasadoriumi, kuris patvirtino, kad tai yra valstybės užsakymu. Paklausiau, kodėl? Jis teigė, kad tik valstybinė institucija ar agentūra gali gauti polonio. Tu juk nenusipirksi vaistinėje. Kai aš surinkau daugiau medžiagos, buvau išspirtas iš šalies“, - tvirtino L.Hardingas.

----

ES rugsėjo viduryje pusmečiu pratęsė sankcijas 146 fiziniams ir 37 juridiniams Rusijos ir Ukrainos asmenims, kuriuos blokas laiko atsakingais už krizę Rytų Ukrainoje. Sankcijos numato turto įšaldymą ir kelionių po ES suvaržymus.

Pastaruoju metu Rusijai vykdant aktyvius karinius veiksmus Sirijoje ypač bombarduojant Alepo miestą, Vokietijos Vyriausybė kalba apie galimą naujų sankcijų Rusijai įvedimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių