VRK spręs dėl kandidatų Seimo rinkimuose registravimo

Baigusi būsimų kandidatų duomenų patikrinimą, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) spręs dėl kandidatų registravimo spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Preliminariais VRK duomenimis, pasibaigus pareiškinių dokumentų teikimui, dėl Seimo nario mandato planavo varžytis 1766 kandidatai. Šis skaičius, po komisijos vertinimo ir kandidatų patikrinimų, gali keistis. Kaip skelbta anksčiau, dvylika Seimo rinkimuose ketinusių dalyvauti kandidatų persigalvojo ir atsiėmė pareiškinius dokumentus.

Iš viso 71 vienmandatėje rinkimų apygardoje ketina dalyvauti 713 kandidatų.

Dėl baudžiamojo poveikio priemonių neregistruos keleto kandidatų

Ketvirtadienį posėdžiausianti VRK dėl tebevykdomų baudžiamojo poveikio priemonių keleto Seimo nario mandato siekiančių politikų ketina neregistruoti kandidatais į parlamentą.

VRK sprendimo projekte numatoma neregistruoti kandidatu Lietuvos liaudies partijos sąraše esančio Ediko Jagelavičiaus. Kandidatas partijos sąraše įrašytas 36 numeriu. Visgi, VRK duomenimis jis neatitinka numatyto reikalavimo, jog kandidatas turi gyventi Lietuvoje. Kaip pranešė portalas delfi.lt, E. Jagelavičius nuo 2022 metų gyvena Baltarusijoje, nes yra įtariamas ir teisėsaugos ieškomas dėl veikimo su kitomis valstybėmis prieš Lietuvą, taip pat dėl melagingai įstaigai pateiktos informacijos.

Taip pat kandidato statusas nebus suteiktas ir kitam Lietuvos liaudies partijos atstovui – Raimundui Purvinskui. Nurodoma, kad jis nėra baigęs atlikti baudžiamojo poveikio priemonės ir teismo paskirtos bausmės. Politikas Lietuvos liaudies partijos sąraše kandidatuoja 5 numeriu, taip pat iškeltas Justiniškių-Viršuliškių vienmandatėje apygardoje. Kandidatu nebus registruojamas ir rinkimų užstatą per elektroninių pinigų įstaigą „Monese“ sumokėjęs Mažvydas Misiūnas. Jis iškeltas vienmandatėje Nalšios šiaurinėje rinkimų apygardoje.

Dėl tebegaliojančios baudžiamojo poveikio priemonės tapti kandidate į Seimą negalės ir partijos „Laisvė ir teisingumas“ narė Dalia Štraupaitė. Partijos daugiamandačiame sąraše ji įrašyta 14 numeriu, taip pat kandidatuoja Nalšios šiaurinėje vienmandatėje rinkimų apygardoje. D. Štraupaitė jau ir anksčiau ne kartą sulaukė neigiamų VRK sprendimų dėl jos registravimo kandidate, „Laisvės ir teisingumo“ atstovė negalėjo siekti ir Europos Parlamento (EP) mandato birželį vykusiuose rinkimuose.

Kandidatu negalės tapti ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąraše 137 numeriu įrašytas Gintautas Karmonas. VRK duomenimis, politikas turi kitos valstybės pilietybę. Be to, šios aplinkybės jis nebuvo nurodęs savo pareiškiniuose dokumentuose, tad laikoma, kad G. Karmonas informaciją nuslėpė.

Kandidatu ketinama neregistruoti ir socialdemokrato Mindaugo Maciulevičiaus. Politikas kelia savo kandidatūrą Kalniečių vienmandatėje apygardoje, o Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) sąraše yra įrašytas 96 numeriu. Visgi, komisija nurodo, kad M. Maciulevičius nėra baigęs atlikti baudžiamojo poveikio priemonės, todėl neatitinka Rinkimų kodekse keliamų reikalavimų.

VRK nusprendė kandidate neregistruoti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) sąraše 5 numeriu įrašytos kandidatės Romualdos Poševeckajos. VRK duomenimis, politikė nuslėpė turėtą kitos valstybės pilietybę.

Kandidatais negalės tapti ir keletas Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) sąrašo narių – 99 numeriu įrašytas Ruslanas Kitovas bei 103 – Edvardas Liutkevičius. Abu politikai nėra baigę atlikti baudžiamojo poveikio priemonės. Taip pat kandidatu nebus registruojamas ir vienmandatėje Gargždų rinkimų apygardoje iškeltas Viktoras Kura. VRK duomenimis politikas rinkimų užstatą sumokėjo pašto perlaida, o ne iš kredito įstaigos sąskaitos.

Dėl nuslėptos turėtos kitos valstybės pilietybės kandidate negalės tapti ir Nalšios šiaurinėje rinkimų apygardoje Tautos ir teisingumo sąjungai (centristams, tautininkams) atstovaujanti Nataliya Rukosujeva.

Rinkimų kodeksas numato, jog asmuo negali būti renkamas, jeigu yra nebaigęs atlikti teismo paskirtos bausmės ar baudžiamojo poveikio priemonės – tokiu atveju yra apribojama jo pasyvioji rinkimų teisė.

VRK sprendimas neregistruoti gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Du vienmandatininkai nesurinko parašų

VRK praėjusią savaitę suskaičiavus kandidatų surinktus parašus, paaiškėjo, kad du save išsikėlę vienmandatininkai dėl nepakankamo pasirašiusiųjų skaičiaus negalės tapti kandidatais į Seimą.

Vienas jų – Panevėžio vakarinėje apygardoje norėjęs kandidatuoti Tomas Jukna.

Kitas – Algirdas Mačiulaitis – savo kandidatūrą kėlė Šilainių rinkimų apygardoje. Pastarasis visuomenės dėmesio sulaukė ir dėl Kauno Šilainių turgavietėje po eurą pardavinėtų lašinių. Šilainių rinkimų apygardos komisija pripažino, kad tokiu būdu parlamentaru norėjęs tapti ūkininkas papirkinėjo rinkėjus.

ELTA primena, kad Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

Dėl 141 parlamentaro mandato varžysis 14 partijų ir viena koalicija – Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Laisvės partija, Liberalų sąjūdis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS), Lietuvos liaudies partija, Lietuvos regionų partija, Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), Lietuvos žaliųjų partija, Nacionalinis susivienijimas, partija „Laisvė ir teisingumas“, politinė partija „Nemuno aušra“, Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) bei Taikos koalicija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių