Atranka į elitinį pareigūnų būrį: pagrindinis siekis – ištestuoti galimybių ribas

  • Teksto dydis:

Elitiniai Lietuvos pareigūnai pirmą kartą viešai parodė, kaip vyksta atranka į itin slaptą saugumo padalinį – Operatyvaus reagavimo kontratakos komandą (ORKA). ORKA saugo strateginius objektus, reaguoja į ginkluotus užpuolimus. Norint patekti į itin slaptą padalinį, pagrindinis siekis – ištestuoti žmogaus galimybių ribas.

Į itin slaptą ORKA kandidatai atvežami su maišais ant galvos. Kiekvienas su savimi turi mažiausiai 20 kilogramų kuprinę, medinį ginklą, kuris sveria tiek, kiek tikras. Komanda į paskirties vietą turi nugabenti itin svarbų ir pavojingą krovinį sveriantį 20 kilogramų, tačiau einant mišku pasigirdo šūviai.

Reikia išsaugoti krovinį, išlikti gyviems ir surasti kelią per mišką. Padalinys slaptas, tad ir pareigūnų tapatybė kruopščiai saugoma.

Užduotis, kai per vandens pilną pralaidą reikia surasti kelią į kitą miško pusę – kandidatams sudėtingiausia. Šaltis, vanduo, klaustrofobijos jausmas vamzdyje po žeme, o praėjimai užversti medžiais ir šakomis.

Pareigūnai su savimi pasiima kuprinę, į kurią gali įsidėti ko jiems prireiks per 24 valandų atrankos išbandymą.

Pasak atrankos vado, viena pagrindinių užduočių – išbandyti galimybių ribas.

„Vieni kandidatai praeis nepatyrę sunkumo, kiti viršys ribas. Jeigu privedėme žmogų iki lygmens, analizuojame, toliau nespaudžiame, galime šioje vietoje įvertinti“, – kalbėjo ORKA viršininkas Ričardas Alzbergas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Keturis metus veikiančio padalinio užduotys – išskirtinės, o pareigūnai –  itin retai matomi viešumoje.

„Didelis dėmesys įkalinimo įstaigoms, galimoms įkaitinėms situacijoms. Pareigūnai būna rezerve, kai vyksta masiniai renginiai. Jie pasiruošę greitai reaguoti į ginkluotas grėsmes, sustiprinti strateginių objektų apsaugą“, – pasakojo Viešojo saugumo tarnybos vadas Arūnas Paulauskas.

Į elitinių pareigūnų būrį bet kas patekti negali. Pretenduoti gali tik jau kurį laiką dirbantys statutiniai pareigūnai, norintys kilti aukščiau.

„Psichofizinių gabumų patikrinimai. Atlieka aukščio baimės, uždarų patalpų, šaudymo testus. Taip pažiūrima, ar iš jų galima kažką padaryti“, – sakė R. Alzbergas.

Viena iš ORKOS užduočių – saugoti rusų opozicionierius Lietuvoje.

„Užpuolimų nepagausėjo. Kalbant apie opozicijos narius – jų daugiau nebuvo, situacija valdoma. Šiuo metu nesaugome nei vieno. Saugojimo operacija pabaigta“, – kalbėjo A. Paulauskas.

Esant dabartinei geopolitinei situacijai ORKA pareigūnai tapo itin reikalingi.

„Labai svarbu turėti gerai paruoštus pareigūnus, kurie nėra kariuomenė. Svarbu, kad būtų geras pasirengimas. Kad galėtų greitai sureaguoti į „žaliųjų žmogeliukų“ situacijas, kurios Lietuvoje gali įvykti“, – kalbėjo A. Paulauskas.

Svarbu, kad būtų geras pasirengimas. Kad galėtų greitai sureaguoti į „žaliųjų žmogeliukų“ situacijas, kurios Lietuvoje gali įvykti.

Visgi, tokias atrankas pereina ne visi.

Komandinis darbas – vienas svarbiausių. Pavyzdžiui, jeigu pultų priešas, o  vienas dalyvis balansuotų ant pasidavimo ribos, kitiems reiktų juo pasirūpinti.

Vienas slapčiausių ORKA padalinių veikia tik Kaune, tačiau norima tokį padalinį įkurti ir Vilniuje. Prie rytinių valstybės sienų.

Karo metu ORKA kovotojai tampa Lietuvos ginkluotojų pajėgų dalimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Parašyk kokias pasekmės nuo 35m atsiras tai liečia ir spec.pajėgas kariuome .Kaip sakoma nepakeičiamu nėra,Priedai tik vilioja ...jokiu soc garantiju nėra po tarnybos galas su galu sudusite jai sulauksite pencijos.

Kaip CIA

Kaip CIA  portretas
Taip gi visas pasaulis nekencia rusu jus vadina orkais... O CIA matai lietuvaicai spets bury savo vadina orkais..... Ar nebjuokas...m

Spenius

Spenius portretas
Kietas tik pavadinimas, o visa kita tai klounai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių