„Carito“ paramos Ukrainai kampanija kvies paaukoti ir mokyklinių reikmenų

  • Teksto dydis:

Tris dienas nuo pirmadienio daugiau nei 30-yje Lietuvos miestelių ir miestų „Caritas“ rinks paramą Ukrainai lėšomis ir daiktais, pranešė organizacija.

Šeštajame paramos rinkime „Caritas“ prašo paaukoti ne tik higienos priemonių suaugusiems ir vaikams, buitinės chemijos, negendančio maisto produktų, bet ir mokyklinių reikmenų: kuprinių, penalų, sąsiuvinių, rašymo, piešimo, spalvinimo priemonių. Taip pat tikimasi surinkti bent 100 tūkst. eurų, kurie padėtų ukrainiečiams atstatyti ar susiremontuoti karo nuniokotus būstus.

Ukrainos švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, Rusijos kariuomenė visiškai sugriovė apie 180 Ukrainos mokyklų, o daugiau nei 1 300 švietimo įstaigų buvo apgadintos. Šalies vyriausybė skyrė 1,5 mlrd. grivinų (apie 36,7 mln. eurų) iki mokslo metų pradžios bombų slėptuvėms įrengti.

Anot „Carito“, 75 proc. Ukrainos mokyklų jau įrengtos slėptuvės nuo bombų, tačiau tai nereiškia, kad dauguma mokinių galės grįžti į savo klases. Prioritetas – atnaujinti gyvas pamokas ten, kur tai įmanoma dėl saugumo, tačiau regionuose netoli karo veiksmų zonų jos vyks nuotoliu.

Nuo pirmadienio iki trečiadienio renkami mokykliniai reikmenys, kaip tikimasi, bus naudingi ne tik mokantis, bet ir vaikams leidžiantis į priedangas, laukiant, kol pasibaigs oro pavojų.

Per dvejus metus Lietuvos Švietimo, mokslo ir sporto ministerija karo pabėgėlių vaikams ugdyti skyrė 57 mln. eurų.

„Atvykusius priėmė jų bendraamžiai, mokytojai padeda adaptuotis, pramokti lietuvių kalbos, tačiau svarbi parama ir Ukrainoje likusiems vaikams, kurie dar vienus metus pradės karo sąlygomis“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

Ukrainos nepriklausomybės dieną rugpjūčio 24-ąją Irpinėje oficialiai atidarytas vaikų darželis „Rūta“, Lietuvos pastangomis šiame mieste iškilo ir 36 šeimoms skirta mobili gyvenvietė, Borodiankoje netoli Kyjivo Lietuva atstato apgriautą licėjų.

Surinktą piniginę paramą Lietuvos Caritas pirmą kartą skirs per atakas apgriautų namų atstatymui, ypatingai senjorų ir šeimų. Pasak Lietuvos Carito vadovės Deimantės Bukeikaitės, vieniems reikia plytų ir cemento, kitiems – langų ar durų, tretiems – medžiagų „kamšyti“ raketų išmuštų skylių.

Močiutė Nina./ Lietuvos Carito nuotr. 

Vieną tokią skylę šalia Bučos gyvenančios močiutės Ninos namo stoge Lietuvos karitiečiai išvydo vos pakviesti į kiemą – namo langus pavyko sudėti sulaukus pagalbos, tačiau ji vis dar savo jėgomis dangsto skylę stoge.

„Šios kampanijos metu norisi surinkti bent 100 tūkst. eurų, kad prieš žiemą atlieptume bent 100 tokių žmonių, kaip močiutė Nina, pagalbos prašymų“, – sakė D. Bukeikaitė.

Ukrainos karitiečių patirtis rodo, kad vienišo žmogaus apgriauto būsto remontui reikia nuo 300 iki 1000 eurų, o šeimos su vaikais būstui – iki 3000 eurų. Grynų pinigų žmonės negauna, už paaukotas lėšas „Caritas“ perka ir į vietas atveža statybinių medžiagų, kai reikia, sumoka už darbą.

Piniginę paramą Ukrainai galima pervesti į specialią Lietuvos „Caritas“ sąskaitą – LT257300010115125026, paskirtyje nurodant „Parama Ukrainos žmonėms“. 


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeparama UkrainaiLietuvos Caritas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių