Gąsdina vaikų patikra Kauno mokyklose: kaip kalėjime

  • Teksto dydis:

Tokių priemonių imamasi per pareigūnų patikras mokyklose pastebėjus, kad vaikai neretai atsineša šūsnį neleistinų daiktų, tarp kurių peiliukai, elektroninės cigaretės. Jeigu papildomos saugos priemonės pasiteisins bandomosiose mokyklose, apsauga bus sustiprinta visame Kaune, pranešta LNK.

Kauno tarptautinėje gimnazijoje besimokantis Nikita iškviečiamas į mokytojų kambarį, įtarus, kad vaikinas į mokyklą atsinešė neleistinų daiktų. Gimnazija turi rankinius metalo detektorius, kuriais tikrina mokinius. Tai – pavyzdys, kaip mokyklos darbuotojai tikrina, ar kuprinėse ar kur kitur neslepiami daiktai. Dabar nuspręsta gimnazijoje įrengti metalo detektorius prie įėjimo į mokyklą, lyg oro uostuose.

Moksleivis sako, kad tokios priemonės – perteklinės. „Prarandamas žmogiškumas galbūt, daugiau taisyklių ir negalima pakalbėti, susitarti žodžiu, reikia su metalo detektoriumi (tikrinti) ir t. t. Tačiau jei nuo to bus saugiau, tai gerai“, – kalbėjo Nikita Zolotin.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Kiti moksleiviai sako, kad jausis saugiau. „Galbūt truputį sumažinsime tą problemą. Ir šiaip tikrai kartais baisu būna pasaulyje, nes būna ir teroro aktų. Tai gal tikrai nepakenktų“, – sakė kita gimnazijos moksleivė.

Gimnazijos direktorius sako, kad saugumo niekada nebūna per daug. „Kai žmonės ateina į mokyklas, tai, aišku, jie registruojami, tikrinama jų asmens tapatybė. Vėliau prašysime jų praeiti, kaip oro uostuose daroma, per metalo detektoriaus rėmelį ir pasitikrinsime, ar neatneša draudžiamų daiktų“, – pasakojo Kauno tarptautinės gimnazijos direktorius Erikas Griškevičius.

Esą į mokyklas ateina ir tie, kas nesimoko ir mokykloje nedirba, tad metalo detektoriai padės tikrinant ir pašalinius. „Į mokyklą vis tiek ateina ne tik vaikai, mokytojai ir tėveliai, bet ir šiaip interesantai. Tad kad išvengtume galimų nesusipratimų, tuos interesantus mes patikrinsime kruopščiau“, – sakė E. Griškevičius.

Bene didžiausia problema kone visose mokyklose – elektroninės cigaretės. Nieko panašaus įsinešti į mokyklą nei vaikams, nei tėvams ar kam kitam nebepavyks. „Į mokyklas negalima atsinešti nei tabako, nei narkotinių medžiagų, tad tai ir tikrinsime. Jeigu turės draudžiamų daiktų, prašysime juos pasilikti ar automobilyje, ar kažkur kitur ir neįsinešti“, – teigė direktorius.

Vienose mokyklose – metalo detektoriai, kitose – daugiau vaizdo stebėjimo kamerų. Jono Jablonskio gimnazijoje yra 48 kameros, tačiau jų atsiras dar daugiau. Kameros bus prijungtos prie bendro tinklo, kurį stebės nebe mokykla, o policija.

Mokykloms tenka iššūkis įtikinti ir tėvus, kam tokių priemonių reikia. „Požiūriai yra labai skirtingi. Vienus tai gąsdina, sako, kaip kalėjime, ar klausia, kokia tai mokyklas, jeigu reikia tokių priemonių. Kiti sutinka, nes žino, kad visokių atvejų yra ir pasaulio praktika rodo, kad nelaimingų atsitikimų vis dėlto įvyksta. Žinoma, pirmas žingsnis ir turėtų būti bendruomenės švietimas“, – įsitikinusi gimnazijos direktorė Danguolė Miškinienė.

Gerokai stiprinti saugumą mokyklose pasiūlė pareigūnai, kurie jau kurį laiką stebi situaciją aplink ugdymo įstaigas. „Teko daryti keletą patikrinimų, be abejo, buvo rasta tam tikrų dalykų, kurių mokinys mokykloje tikrai neturėtų turėti, – komentavo Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus viršininkė Agnė Greblikaitė. Ką rado? – Radome ir tokių dalykų, kaip elektroninės cigaretės, jas metalo detektorius aptinka, radome vadinamųjų suvenyrinių peiliukų.“

Radome ir tokių dalykų, kaip elektroninės cigaretės, jas metalo detektorius aptinka, radome vadinamųjų suvenyrinių peiliukų.

Nuo pareigūnų moksleiviams Kaune pasislėpti vis sudėtingiau. Policija dronais tikrina teritorijas, kur jie gali rūkyti ar ką nors vartoti. „Mokyklos prieigose, netoli mokyklos, kai kas buvo labai drąsūs ir mokyklos kieme rūkydavo. Matome, kad to mažėja. Prevencija veikia“, – tikina A. Greblikaitė.

Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyrius sako, kad kol kas metalo detektoriai ir kitos papildomos saugos priemonės bus išbandytos keliose mokyklose. Jeigu pasiteisins, jos bus įrengiamos visame mieste. „Situacija keičiasi, atsiranda įvairių narkotinių medžiagų, todėl reikia imtis priemonių, kad užkirstume tam kelią, kad nepateiktų į mokyklas“ – komentavo Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Vien kameroms atnaujinti ir naujoms įrengti Kauno savivaldybė skirs apie pusę milijono eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rima

Rima portretas
Labai puiku visose mokyklose turėtų taip tikrinti. Vaikų saugumą privalu užtikrinti.

kaunietis

kaunietis portretas
seniai laikas svetainę pervardinti į LNK diena

Aštri Akis Indėno

Aštri  Akis Indėno portretas
O kodėl nė viena pusdurnė necypia , kad oro uoste tikrina ? Ši antraštė mums primena ir apykvailių basų mamų protestą prie savivaldos------kai rėkavo prieš tikrinimą dėl kiniškojo kovido. Tada rėkavo : Vaikų genocyyyyydas !!!!
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių