Dainuojanti Seimo narė D.Meiželytė bus tik pabarta

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) žada tik oficialiai pabarti parlamentarę Donaldą Meiželytę-Svilienę, konstatavusi, kad ji pažeidė galiojančią tvarką, pernai gruodį svarbų plenarinį posėdį iškeitusi į pramoginį renginį.

Praėjusių metų gruodžio 22 dieną, Seimui plenariniame posėdyje svarstant ypatingos svarbos klausimą - priimant šių metų biudžetą, D.Meiželytė vedė Kaune surengtą Rusijos koncernui „Gazprom“ priklausančios įmonės vakarėlį.

Paaiškėjus šiam faktui ir kilus dėl to triukšmui, D.Meiželytė išreiškė apgailestavimą ir viešai atsiprašė rinkėjų bei savo kolegų. Be to, ji paskelbė labdarai atiduodanti 3,5 tūkstančio litų, gautų už šio vakarėlio vedimą.

Savo ruožtu Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcija, kuriai priklauso D.Meiželytė, kreipėsi į etikos sargus, prašydama įvertinti „paslydusios“ parlamentarės elgesį ir pasakyti, ar ji pažeidė Konstitucijos bei Seimo Statuto reikalavimus.

EPK posėdyje trečiadienį dalyvavusi D.Meiželytė pripažino pažeidusi galiojančią tvarką: „Iš tikrųjų, be pateisinamos priežasties praleidau posėdį ir važiavau į renginį Kaune. Tai buvo likutinis įsipareigojimas, duotas dar tuomet, kai neturėjau Seimo nario mandato. Savo veiklą nutraukiau dar rugsėjį, nuo tada nebepasirašinėjau jokių sutarčių dėl dalyvavimo renginiuose. O sutartis dėl to renginio buvo sudaryta dar vasarą“.

„Pagalvojau, kad 70 žmonių, susirinkę į renginį, verti pagarbos, todėl turiu savo pareigą atlikti iki galo, vykdydama sutartį“, - pridūrė ji.

Tačiau paklausta, kuri pareiga yra svarbesnė – dalyvauti Seimo posėdyje ar vykdyti anksčiau duotą įsipareigojimą dėl dalyvavimo koncerte, parlamentarė pripažino: „Žinoma, dalyvauti Seimo posėdyje yra didesnė pareiga“.

EPK nariai nusprendė atsižvelgti į tai, kad D.Meiželytė pripažįsta padariusi klaidą ir apgailestauja dėl jos, todėl nežada imtis griežtų sankcijų. Galutinį sprendimą komisija ketina priimti kitame posėdyje, iki kurio bus suredaguota formali išvada. Tačiau joje bus tik konstatuota, kad pažeidimas padarytas ir netaikomos jokios sankcijos.

Dalis komisijos narių siūlė pripažinti, kad Seimo narė pažeidė Konstituciją ir nesilaikė duotos priesaikos. Bet etikos sargams vadovaujantis socialdemokratas Algimantas Salamakinas atkreipė dėmesį, jog tokia formuluotė reikštų, jog D.Meiželytei gresia konstitucinė apkalta. Todėl po diskusijų EPK narių dauguma šio pasiūlymo atsisakė.

Komisijos posėdyje buvo paskelbta, kad žadama parašyti labai konkretų išaiškinimą, kuo gali užsiimti Seimo narys, kuo ne.

Prieš porą savaičių EPK buvo nusprendusi, kad dainuojantys parlamentarai neturi teisės gauti honorarų už muzikos kūrinių atlikimą. Tačiau kilo klausimų, ar šis draudimas galioja ir savo kūrybos dainas atliekantiems Seimo nariams. „Išties, žmonėms turi būti aišku, kas galima, o kas ne. Nes dabar susidaro įspūdis, kad lyg ir galima už pinigus skaityti savo kūrybos eilėraščius ar dainuoti savo dainas“, - gūžčiojo pečiais poetė, Seimo narė Dalia Teišerskytė.

„Taip, turbūt teks parašyti elementorių, ką galima, ko negalima, jeigu kyla tiek klausimų ir neaiškumų“, - sutiko A.Salamakinas.


Šiame straipsnyje: Meiželytėetikos komisija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių