R. Vaikšnoras: vokiečių brigados atvykimas yra puiki galimybė investuotojams

Lietuvos kariuomenės vadas Raimundas Vaikšnoras tikina, kad šalies karinių pajėgų plėtra, didėjančios išlaidos gynybai ir galiausiai vokiečių brigados atvykimas kurs naujas galimybes šalies verslui ir investuotojams. Generolas pažymi – atvykę vokiečiai bus ne tik kariai, bet ir vartotojai.

„Vokiečių brigada atvyksta į Lietuvą ir tai yra puiki galimybė mūsų verslams ir investuotojams. Brigados atvykimo pasiruošimo darbams bus išleisti milijardai eurų, papildomų poreikių sukurs ir brigados išlaikymas. Negalime pamiršti, kad atvyksta 5000 karių, kurie gyvens būstuose, eis į restoranus, naudosis viešuoju transportu, vartos mūsų rinkoje – jų giminės taip pat atvyks į Lietuvą, gyventi ar kaip turistai“, – penktadienį kasmetiniame užsienio investuotojų forume kalbėjo R. Vaikšnoras.

Kariuomenės vado teigimu, valstybė turi interesą, kad kuo daugiau visų kariuomenės poreikių patenkintų būtent Lietuvoje įsikūrusios įmonės. Jis priminė, kad bendradarbiavimas tarp karinių pajėgų ir verslo vyksta nuolatos.

„Viskas, ką mes darome gynybos srityje yra kaip nors susiję su privačiu sektoriumi. Žinoma, kariuomenė turi ir savo specialistų, bet jų nėra gana. Jei kalbame apie aukšto lygio, pažangias technologijas, kiekvienais metais jos tobulėja – tiek techninė įranga, tiek programinė įranga. Dėl to neišvengiamai turime bendradarbiauti su verslu, ypač taikos periodu“, – aiškino generolas.

„Galiu pasakyti, kad ilgalaikėje perspektyvoje turime užtikrinti, kad Lietuvoje esančios įmonės mūsų karinėms pajėgoms pagamintų daugiau. Tai leistų mums būti mažiau priklausomiems nuo užsienio įmonių“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad Berlynas 2022 metų vasarą įsipareigojo Lietuvoje dislokuoti brigados dydžio karinį vienetą. Iš viso į Lietuvą ketinama perkelti apie 5 tūkst. Vokietijos brigados karių ir civilių. Dalis jų atvyks su savo šeimomis.

Planuojama, kad iki 2026 metų į Lietuvą bus perkelta didžioji brigados dalis. Vokietijos gynybos ministro B. Pistoriuso teigimu, pilną operacinį pajėgumą brigada įgis 2027 metais.

Šį pavasarį į Lietuvą atvyko pirmasis Vokietijos brigados elementas – per 20 karių, kurie yra atsakingi už brigados perkėlimo į Lietuvą planavimą bei karinei infrastruktūrai keliamų reikalavimų derinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu

pritariu portretas
KaM geros investicijos - patriotų įmonės kaip erkės aplipę mokesčių mokėtojų kraują siurbia.

Siaubas

Siaubas portretas
“Toli” eisime, jei kariuomenes vadui eme rupeti investicijos.,,

idomu

idomu portretas
Saldafonai yra matę Lietuvos Konstituciją?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių