Įsiuto dėl naujo reikalavimo verslams: ministerija įves visuotinį žmonių sekimą?

Nuo liepos įsigalioja naujas įpareigojimas apgyvendinimo įstaigoms. Jos savo svečius turės per 24 valandas registruoti Nacionalinėje turizmo informacinėje sistemoje. Ekonomikos ministerija sako, kad taip skaičiuos turistų srautus ir užtikrins saugumą, kad į Lietuvą neprivažiuotų nepageidaujamų asmenų. Tuo metu kaimo turizmo atstovai atkerta, jog vadžia bando įteisinti visuotinį sekimą, o tvarka perteklinė, nes vienkiemiuose esančios sodybos dažnai neturi gero interneto ryšio.

Kaimo turizmo sodybos šeimininkas Vytis Štelbys šiame versle jau septyniolika metų. Prie sodybos išlaikymo prisideda visa šeima. Pasak vyro, nuo liepos įsigaliosianti tvarka – per 24 valandas internete suvesti svečių duomenis – perteklinė.

„Ji akivaizdžiai sukurta biurokratų kabinetuose neatsispiriant nuo realybės. Negalima tos pačios formulės taikyti viešbučiams, kaimo turizmo ir kitiems sektoriams“, – tvirtino sodybos „Kliukai“ savininkas V. Štelbys.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija sako, kad naujasis reikalavimas verslams didesnių problemų neturėtų sukelti.

„Mūsų tikslas, kad duomenys būtų pateikti operatyviai. Iš kitos pusės, galima tuos duomenis pateikti ir anksčiau, jeigu lankytojas neužklumpa viešbučio netikėtai“, – teigė ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis.

Tačiau sodybos šeimininkas sako, kad jo verslas – ne viešbutis.

„Neturime personalo, neturime recepcijų, neturime dirbančių žmonių, kurie sėdi kiaurą parą ir budi. Viską darome patys“, – aiškino V. Štelbys.

Pasak verslininko, dar viena problema, su kuria jie susiduria, jog sodybos neturi gero interneto ryšio.

„Kaimiškose vietovėse patys kuriame infrastruktūrą. Netgi yra tokių vietų, kuriose dar ir dabar nėra jokio internetinio ryšio“, – kalbėjo V. Štelbys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Kaimo turizmo asociacijos prezidentė Agnė Vaitkuvienė sako, kad dėl naujos tvarkos piktinasi net klientai.

„Nuo liepos 1 d. Ekonomikos ir inovacijų ministerija įveda visuotinį žmonių sekimą. Tai reiškia, kad jūs važiuojate pažvejoti prie ežero, turite per 24 val. tai užregistruoti su visais savo paso duomenimis. Važiuojate pas draugą į vestuves – turite užregistruoti, į krikštynas – užregistruoti, jubiliejų – užregistruoti“, – sakė ji.

Viceministro teigimu, vienas iš asmens duomenų rinkimo tikslų yra matyti bendrą turizmo sektoriaus vaizdą, kitas – saugumas.

„Tai yra svarbu ir Šengeno zonos apsaugai, dėl to reikalavimas yra visoje Europoje, ne tik Lietuvoje“, – nurodė K. Žemaitis.

Tuo metu teisininkai sako, kad yra dvi medalio pusės.

Kai turėsiu laiko – pildysiu, kai neturėsiu – nepildysiu, kas baisiausio gali atsitikti, tai administracinė bauda.

„Kalbant apie statistikos duomenų rinkimą, tai paso duomenų rinkimas yra pertekliniai duomenys“, – tvirtino „Averus“ advokatė Lina Taletavičiūtė-Misiūnienė.

Tačiau pagal Šengeno konvencijos nutarimus, užsienio piliečiams taikoma kita praktika.

„Pagal Konvencijos reikalavimus, tai nėra pertekliniai duomenys, nes būtent jie renkami užsieniečių kontrolės ir apsaugos tikslais“, – teigė L. Taletavičiūtė-Misiūnienė.

Kaimo turizmo asociacijos vadovė neslepia, kad dėl naujos prievolės dalis verslo nukeliaus į pogrindį, kuriame jau esama nemažai verslininkų.

„Su Molėtų rajono turizmo informacijos centru atlikome tyrimą, tai apie 40 proc. verslų dabar dirba šešėlyje“, – teigė Kaimo turizmo asociacijos prezidentė A. Vaitkuvienė.

Ministerija sako, kad atitinkamos institucijos turėtų susidomėti tais verslais, kurie neteiks svečių duomenų.

„Jeigu verslininkai net ir dabar piktybiškai neteikia duomenų, gali kilti klausimų dėl skaidrumo“, – sakė K. Žemaitis.

„Kai turėsiu laiko – pildysiu, kai neturėsiu – nepildysiu, kas baisiausio gali atsitikti, tai administracinė bauda. Tai turėsime dar vieną cerberį virš galvos“, – kalbėjo V. Štelbys.

Planuojama, kad šiemet sulauksime 1,7 mln. užsienio turistų, tai – ketvirtadaliu daugiau nei pernai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ĖĖĖ

ĖĖĖ portretas
Tik davai gal neverkiam. Kaimo sodybų savininkai šika į kenes, nes nebegalės lengvai nusukinėti mokesčių ir juos bus lengviau susekti, todėl peza belekokius argumentus kad tik pasipriešint

išvada

išvada portretas
Per pastaruosius keturis metus Lietuva tapo rusakalbė, žydros pakraipos ir juodos odos, o visuotinis sekimas senei pranoko stalinistinį sovietmetį, tik metodai daug išmanesni. Nebereikia agentams "magnolijai" ar "dėdulei " paskui disidentą Terlecką iš paskos sekioti, viskas labai išmanu ir žinoma pačių piliečių labui.

vis labjau

vis labjau portretas
mums deda apynasrį. Veržia moralinę kilpą. Todėl bjauru. Čia mano žemė Lietuva? Čia galiu jaustis saugiai? Kada valdžia didina sekimą. Bankai tyčiojasi ir didina mokesčius. Už savo pinigu pasiėmima. Gauni baudas už nežinai ka. Įpareigojimus nežinai kodėl. Perteklines pareigas, prievoles be paprasčiausios logikos, naudingumo ar reikalingumo. O tuo metu perbėgėliai eina skersai. Per mano šalį. Pabūna. Pasėdi pas mus. Paskui dingsta. Ir nežinom kodėl. Ir ko jie čia sėdėjo. Kodėl mes juos šėrėm. Davėm stogą. Pamiršę savo ubagus ir neygalius. Ligonius. Vėžininkus. Vaikus ir senukus. Tyliai mirštančius. Nes nėr pinigų. Tai va ir išeina kad neviltis ir apmaudas. Ant mano dūšios. Pykstu. Ne dėl pinigų. Dėl neteisybės ir silpnųjų skriaudos. Visiško pažeminimo negirdint, neklausant ir nemylint paprasto žmogaus. *#* Lenda i galvą J.Marcinkevičiaus eilėrasčio Mokytojui eilutės ,,..Dėk mamą prie žvaigždės. Dėk paukštį prie dangaus. Teisybę kas pridės prie paprasto žmogaus?"Beviltiška ir apgailėtina
VISI KOMENTARAI 118

Galerijos

Daugiau straipsnių