Desovietizacijos komisija ragina pervadinti S. Nėries gatves, palikti tik gimtinėje

Vadinamoji desovietizacijos komisija ragina tris šalies rajonų savivaldybes – Telšių, Akmenės, Radviliškio – pakeisti sovietmečio rašytojos Salomėjos Nėries vardo gatvių pavadinimus, tačiau jos gimtajame Vilkaviškyje tokį pavadinimą palikti.

„Bendras vertinimas nekinta, tačiau mes papildomai priėmėme rekomendaciją palikti gatvės pavadinimą, pridedant paaiškinamąją lentelę, kad tai yra jos gimtinė“, – BNS ketvirtadienį sakė komisijos pirmininkas Vitas Karčiauskas.

„Dėl kitų miestelių vis tik turėtų būtų pakeisti, užtenka, kad viename pagrindiniame mieste yra jos gatvės pavadinimas“, – kalbėjo jis.

Tuo metu kitas S. Nėries vardu pavadintas gatves Vilkaviškio rajone komisija rekomendavo pakeisti.

Ji taip siūlo pakeisti rašytojo ir sovietų veikėjo Petro Cvirkos vardo gatvių pavadinimus Vilkaviškio, Jurbarko, Telšių, Akmenės ir Širvintų rajonų savivaldybėse.

Pasak V. Karčiausko, Zarasų rajono savivaldybei rekomenduota nukelti rusų kario su šautuvu paminklą, kuris yra Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietoje Turmante.

Komisija taip pat sulaukė Radviliškio rajono savivaldybės prašymo įvertinti gatvių pavadinimus, skirtus inžinieriui, architektui Vytautui Landsbergiui-Žemkalniui ir dainininkui Romanui Marijošiui.

„Du žinomi žmonės, ką jie turi su totalitariniais režimais (bendro – BNS), nelabai yra aišku. Kad jie gyveno tuo laikmečiu, kad aktyvūs buvo? Tai va čia tokie keistesni prašymai“, – sakė V. Karčiauskas.

Lietuvos medžiotojų draugija savo ruožtu prašė įvertinti Tadui Ivanauskui skirtą paminklą Kauno zoologijos sode, tačiau desovietizacijos komisija nurodė, kad nėra priežasčių rekomenduoti šalinti šio objekto.

Iš viso posėdžio metu buvo išnagrinėti 36 klausimai, priimtos 34 išvados.

Totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo draudimas Lietuvoje galioja nuo praėjusių metų gegužės. Pagal jį, iš viešųjų erdvių turi būti pašalinti totalitarizmo ir autoritarizmo simboliai – paminklai, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimai, kitokie simboliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

D.

D. portretas
"Sovietmečio rašytojos" ? Ar žinote, kiek daug Salomėja sukūrė eilių dar tada, kada net "nekvepėjo" Lietuva "sovietmečiu" ?.. O ar suvokiate, kad nežinia, ar dar kada nors apskritai Lietuva turės tokio lygio poetę ?.. "LAKŠTINGALA NEGALI NEČIULBĖTI"... Atsiranda karksinčių varnų ar čirškiančių žvirbliukių, bet Saliutei jos niekad neprilygo ir neprilygs... Tokie "geručiai" - bent jau gimtinėje "leidžia" palikti jos vardą... Baisesni, ko gero, net už chunveibinus... Jei tai mūsų miestas, mūsų gatvė, o poetė taip pat mūsų, tai kodėl kažkas nurodinėja mums, kaip pavadinti savo miesto gatvę ?

isvaikyt

isvaikyt portretas
sita seno ozio komisija, dirbkit naudinga darba veltedziai

siulau desovietizacijos komisija sodint y kalejima uz

siulau desovietizacijos komisija sodint y kalejima uz  portretas
paminklu ir istoriniu vertybiu niokojima ir naikinima , tautos kirsinima ir provokaciju rengima --sukioms ypirdolinciau kaip prie stalino 25 metus lageriu ,Komijos respublikoj
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių