A. Galvonaitė: vasaros orų prognozės net kelia juoką

Klimatologė dr. Audronė Galvonaitė, kalbėdama apie ilgalaikes šios vasaros orų prognozės, teigė, kad jos esančios tokios skirtingos ir taip greitai keičiasi, kad jas skaitant norisi juoktis.

„Tie, kurie sudarinėja ilgalaikes prognozes – Amerikos ir Rusijos meteorologijos centrai, jau visiškai yra sutrikę dėl prognozių. Jie pateikia tokias skirtingas prognozes, kad skaitai ir darosi juokinga. Pavyzdžiui, prognozuota, kad birželis bus įprastai „šiltas“, liepa – „šilta ir sausa“, o rugpjūtis – „įprastas“. Supraskite, kaip norite: kada jis „įprastas“, koks „įprastas“ ir taip toliau. Viskas atrodo „įprasta“, tačiau, manau, bus pilna kontrastų“, – ketvirtadienio LRT televizijos laidoje „Labas rytas, Lietuva“ kalbėjo dr. Audronė Galvonaitė, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja.

Argumentuodama A. Galvonaitė pateikė pavyzdį iš gegužės pradžios oro temperatūros istorijos: 1981 m. fiksuota  29 laipsniai šilumos, 2002 m. buvo panaši temperatūra kaip ir šiandien, o gerokai seniau šią dieną buvo ir neigiama temperatūra.

Tiesa, klimatologė teigė, kad ateinančią savaitę orai bus šilti ir lietingi, o šalnų tikimybė – nebent teorinė.

„Kai buvo giedros naktys – šalnų tikimybė buvo daug didesnė nei dabar. Šiuo metu debesys neleidžia žemei labai smarkiai atvėsti, tad šalnų tikimybė, sakyčiau, teoriška“, – sakė dr. A. Galvonaitė.

Jos teigimu, šiomis dienomis orai bus labai kontrastingi, tad labai lengva ir peršalti, ir perkaisti.

„Daugelis žmonių esant 28 laipsnių temperatūrai apsirengia inertiškai, tarsi būtų 10 ar 12 laipsnių šilumos. Tinkamai apsirengti yra tikrai sudėtinga. Temperatūra per vieną dieną gali staiga nukristi per 10 laipsnių – susiorientuoti yra sunku“, – sakė A. Galvonaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sakė

Sakė portretas
sakė ir nieko nepasakėbalvonaitė, gal lis gal snigs o gal taip pasiliks, mat rusai maišo...tai kam dar rašyti, jei nieko aiškaus negali pasakyti

JO

JO portretas
Ir čia bus Landsbergis pirštus prikišęs.

o

o portretas
O taip teko girdėti per Lietuvos televiziją(nepamenu koks tai kanalas) sakant "gal lis, o gal snigs" prajuokino iki ašarų
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių