Kaimynystėje įsikūrusiame bare ar restorane per daug triukšminga: kur kreiptis?

  • Teksto dydis:

Vasarą daug laiko praleidžiame lauke, o tai didina triukšmą lauko kavinėse, terasose, o gal padaugėja triukšmo kaimynų namuose? Kada ir kokios yra nustatytos ramybės valandos bei ką daryti, jei kaimynystėje įsikūrusiame bare ar restorane per daug triukšminga – kam skųstis ir į ką kreiptis? Į šiuos klausimus atsakė advokatas Vilius Mačiulaitis. 

– Dienoje yra trys laikotarpiai. Vienas – dienos laikotarpis, nuo 7 val. iki 19 val. Kitas – vakaro laikotarpis, nuo 19 val. iki 22 val. Trečias – nakties laikotarpis, nuo 22 val. iki 7 val. Visiems jiems yra taikomi skirtingi triukšmo lygiai. 

– Tyliausias laikotarpis yra nuo 22 val.? 

– Taip, tai yra nakties, visiškos ramybės metas, kada taikomi didžiausi apribojimai bet kokiam triukšmo šaltiniui.  

– Savaitgaliais tai nesikeičia? Pavyzdžiui, dėl 7 val. ryto įjungtos žoliapjovės negali pykti?

– Ne, visomis dienomis lygiai taip pat. 

– Jeigu gyventojai, įsikūrę netoli barų, naktinių klubų, įtaria, kad yra viršijamas triukšmo lygis tam tikromis valandomis, ką jiems reikėtų daryti? Kur kreiptis? 

– Apskritai, kad suprastume triukšmo lygius, yra tokia higienos norma, kuri kiekvienam tam laikotarpiui nustato atitinkamus triukšmo lygius. Tikslių skaičių galbūt neprisiminsiu, bet gyvenamose patalpose dieną galėtų būti, tarkime, 55 decibelai, vakare 45, naktį 35. Jeigu tai maitinimo įstaiga ir vyksta uždara šventė, gali būti iki 80. Jeigu koncertai, žinoma, triukšmo daugiau – dieną 85, vakare 75-80, o nakties laikotarpiu nukrenta iki 35 ir panašiai.  

Skirtingoms vietoms taikomi skirtingi triukšmo lygiai, bet reikalavimai netriukšmauti nakties metu ar sumažinti triukšmą vakaro metu yra taikomi absoliučiai visiems subjektams. Žinoma, skirtingu lygmeniu tie decibelai yra leidžiami. 

Atsiranda įvairių institucijų. Jeigu kalbame apie baro veikimą, kuris niekaip nereaguoja į gyventojų nusiskundimus ir panašiai, jie gali kreiptis į savivaldybę ir dėl viešos rimties trikdymo. Savivaldos institucijos gali spręsti klausimus apskritai dėl baro veiklos nutraukimo. Yra Visuomenės sveikatos centras kaip ekspertinė organizacija, kuri taip pat gali atlikti matavimus, pamatuoti tam tikru laikotarpiu ir įpareigoti nedaryti to arba skirti sankcijas, nors jos ir nelabai didelės, bet Nusižengimų kodekse jos yra numatytos. Žinoma, turėčiau pasakyti, kad policijos neužkrauti triukšmo bylų sprendimais, kraštutiniu atveju kreiptis į policiją bendru telefonu 112, kur klausimas sprendžiamas vietoje, atitinkamomis priemonėmis. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar reikia surinkti įrodymus, nes triukšmas būna kintantis. Dabar triukšminga, kol atvažiavo institucija – jau tylu. Ar reikėtų nufilmuoti, įrašyti, surinkti kažkokių įrodymų? 

– Teisine kalba galbūt nėra viskas taip paprasta. Vienas dalykas, teisine kalba turi būti atitinkamo lygio triukšmas. Antras dalykas, tas triukšmas turi trikdyti rimtį, reiškia, jis turi kažkam trukdyti. Reikia surinkti įrodymus, kad tas triukšmas yra ir kokio lygio ir tada turi atsirasti antras elementas, kad jis tikrai kažkam trukdo. 

– Kaimynas, kuriam taip pat triukšminga. 

–Taip, pavyzdžiui, du triukšmauja ir vienas kitą skundžia dėl to, kad blogai sugyvena. Tai, matyt, nei vienam, nei kitam netrukdo ir abu gaus baudas dėl bendros tvarkos, kad vienas kito neskustų. Tai gali būti ir vienas asmuo, nereikia, kad visam kvartalui transliuotume muziką, jeigu kaimynas garsiai klausosi televizoriaus, trankios muzikos, tarkime, nakties laikotarpiu, kai leidžiami 35 decibelai, o yra daugiau. Jeigu nereaguoja į jokius paraginimus, tai turėtų būti kažkokiomis priemonėmis užfiksuota, o čia visos leistinos įrodinėjimo priemonės – liudytojai, kiti kaimynai. Žinote, nebūtinai iki baudos iškart nueis, jeigu institucijos sureaguos, parodys dėmesį, įspės, jeigu kaimynai nesusikalba, galbūt institucijos paaiškins. 

Reikia surinkti įrodymus, kad tas triukšmas yra ir kokio lygio ir tada turi atsirasti antras elementas, kad jis tikrai kažkam trukdo.

Turime savo išmaniuose telefonuose įvairių, kad ir nekalibruotų matavimo priemonių, kurios taip pat gali fiksuoti vietą, laiką, triukšmo lygį, kas taip pat gali būti tam tikru įrodymu. 

– Ar yra tos pačios žmogaus teisės, jeigu jis ne savo gyvenamame plote fiksuoja padidintą triukšmą, sakykime, yra apsistojęs viešbutyje? Prasidės atostogų metas, kažkur poilsiaujame, kur šalia įsikūrę barai, kavinės ir ten padidintas triukšmas. Ar nebūdamas tos patalpos savininkas turi teisę kreiptis ir skųstis dėl triukšmo? Ar reikia kreiptis į viešbučio administraciją? 

– Čia gal reikia suprasti, kad triukšmas kenkia sveikatai. Ne pats garsas, bet triukšmas yra vibracija. Jis turi realų poveikį sveikatai. Vadinasi, nesvarbu, esu savo bute, viešbutyje ar kavinėje, jeigu triukšmas trikdo ir sukelia sutrikimą, tokiu atveju, kiekvienas asmuo, kuriam tai padarė poveikį, turi teisę reikšti pretenziją ir reikalauti, kad to nebūtų. 

Kalbame turbūt daugiau apie tai, kad Lietuvoje tą galime padaryti, bet jeigu važiuosime į Turkiją, Graikiją ar Ispaniją poilsiauti, šalia judrios, kurortinės gatvės gyvensime ir bus baisus triukšmas, tada reikia žiūrėti tos valstybės teisinį reguliavimą.  

– Motociklų, automobilių keliamas triukšmas, jeigu gyvename šalia judresnės gatvės. Ar čia galime imtis kažkokių priemonių?  

– Man atrodo, kad dabar girdėjau labai gerą policijos iniciatyvą apie tai, kad tos plerpiančios mašinos bus stabdomos ir imamasi kažkokių priemonių. Man atrodo, kad jeigu transporto priemonė skleidžia labai didelį garsą, turbūt ji yra netvarkinga. Matyt, techniškai turi problemų, čia tam yra kitos normos, kurios įpareigoja ir liepia susitvarkyti, kad taip nebūtų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Janina

Janina portretas
Kenčiame minijos gatve taip pat laksto dideliais greičiais sukeldami triukšma motociklai neina langų pravert nuo triukšmo visi namai prie pat gatvės .galėtų greičio matuoklius pastatyt

Idiotas už vairo

Idiotas už vairo portretas
"jeigu transporto priemonė skleidžia labai didelį garsą, turbūt ji yra netvarkinga." Transporto priemonė tvarkinga, tik idiotas už vairo sėdi. Išmeta duslintuvą kuris priklauso pagal gamyklinius nurodymus. Tada už didelius pinigus perka auksarankių modifikuotą su dideliu garsu ir detonacija(šaudo važiuojant). Čia mažapimpių ir sužalotos vaikystės invalidų markė. Reikia gi kad visi matytu, kas jis važiuoja. Turi būti priimtas įstatymas - draudžiama griežtai keisti išmetimo sistemą(duslintuvą). Turi būti gamyklinis variantas ir viskas. O dabar užsideda kokį reikia, praeina TA ir keičia į perdirbtą(garsų) Klaipėdoj , Liepojos gatvėj vienas toks durnelis vakarais laksto ,garas didelis ir šaudo dar pastoviai. Galvojam su kaimynai trosą metalinį per gatvę užtraukti galvos aukštyje, gal pagausim?

...

... portretas
aisku viema, kad zmogaus niekas negina...vakarais laksto motociklininkai,greiciai ir triuksmas nezmoniskas.nemaciau niekada kad juos kas nors kontroliuotu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių