Kaip atpažinti aerozoliu besisvaiginantį vaiką?

  • Teksto dydis:

LNK žurnalistas kalbino gydytoją toksikologą Robertą Batorą.

– Svaiginimasis aerozoliu jums, kaip toksikologui, yra naujiena?

– Pati techninė problemos sprendimo kryptis yra ganėtinai nauja. Bet medžiagos, kurios vartojamos kaip priemonė apsvaigimui pasiekti, – ne. Anksčiau tik buvo įvairūs klijai. Jie buvo išnykę. Dabar, panašu, kad vėl grįžta.

– Iš kur žmonės pasisemia tokių idėjų? Socialiniuose tinkluose? Ar tos medžiagos iš tikrųjų yra tokios psichotropinės, kad veikia smegenis ir gali maišyti su bet kuo?

– Nesu patyręs soc. tinklų vartotojas, bet panašu, kad kažkokia informacija sklinda. Tai nėra didelė problema visoje Europoje, tai nėra labai paplitę. Bet tokie židiniai atsiranda turbūt nuo kažkokio informacijos šaltinio, plinta bendraamžių terpėje. Tikėkimės, kad tuo viskas ir apsiribos, nevirs masiniu reiškiniu. Pats svaiginimosi mechanizmas – ganėtinai pavojingas.

– Ar prie to priprantama?

– Taip.

– Net dvylikos- trylikos metų vaikai, kurie pabandė kartą, du toliau tęsia tą užsiėmimą?

– Pirmieji literatūros šaltiniai aprašė suaugusių žmonių priklausomybes, net ir profesines – kai tam tikrų sričių darbuotojai tampa priklausomi nuo tam tikrų medžiagų naudojimo darbe. Skiedikliai, aromatiniai angliavandeniliai yra vis dėlto jaunimo, kartais net paauglių pasirinkimo psichoaktyvioji medžiaga. Galbūt dėl lengvesnio prieinamumo. Tokios buvo tradicijos dar tuomet, kai jie buvo plačiai paplitę, XX-XXI a. susikirtime. Tai buvo rimta problema, o vėliau nebuvo apie juos girdėti. Dabar ji ir vėl atsiranda.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše: 

– Skiedikliai, aerozoliai – lengvai prieinami parduotuvėje. Kaip jaučiasi žmogus, kuris pabando tokių aerozolių, skiediklio ar klijų? Ar tai tas pats, kaip pavartojus narkotinių medžiagų?

– Negaliu pasakyti, kaip tas žmogus jaučiasi, nes pats nevartojau. Tikslas – trumpalaikės haliucinacijos, kurios kartais užsitęsia ilgiau negu planavo vartotojas. Tas vienkartinis, trumpalaikis tikslas  kartais turi per didelę kainą.

Žmogus, kuris vartoja, kažkiek įsisavina tos „kvapiosios“ dalies – lieka ant rūbų, odos tas keistas kvapas, koks neturėtų būti. Tai – vienas iš pagrindinių požymių. 

– Kaip tėvams atpažinti, ar jo vaikas vartojo aerozolinius mišinius, skiediklius?

– Labai gražiai yra pasakęs vienas iš tėvų apie tai, kad visas kambarys turi tą „gaiviklio“ kvapą. Žmogus, kuris vartoja, kažkiek įsisavina tos „kvapiosios“ dalies – lieka ant rūbų, odos tas keistas kvapas, koks neturėtų būti. Tai – vienas iš pagrindinių požymių. Kitas dalykas – haliucinacijos nepraeina taip greitai, kaip norėtųsi. Kartais vartojusiojo sutrikimas, sumišimas gali išlikti ilgesnį laiką.

– Dėmesio stoka, negalėjimas sutelkti dėmesį?

– Kai vaiką matai kasdien, pastebi, kad jis yra kitoks. Jis gali būti sujaudintas, apimtas euforijos. Arba priešingai – kurį laiką gali būti ir prislopintas.

Marihuana yra toks „oldschool’as“, kad apie ją stengiuosi net nebešnekėti. Tai – XX a. reikalai. 

– Kokios dar svaiginimosi medžiagos plinta tarp jaunimo? Juk dabar plačiai kalbama tik apie marihuaną.

– Marihuana yra toks „oldschool’as“, kad apie ją stengiuosi net nebešnekėti. Tai – XX a. reikalai. Tai, kas dabar parduodama Lietuvoje kaip marihuana, ne visą laiką tai ir yra. Dabar didžioji problema kalbant apie jaunimą – elektroninės cigaretės kaip prietaisas ir medžiagos, kurios į jį dedamos – šalia tų legalių užpildų. Nors nepilnamečiams legalių nėra, jis legaliai negali gauti nieko. Dažniausiai tai būna sintetiniai kanabinoidai. Ta mada atėjusi iš JAV. Matome ir suaugusius žmones, kurie vartoja sintetinius kanabinoidus kaip elektroninių cigarečių užpildus. Tai tie dalykai, kurie dažniausiai sukelia haliucinacijas ir psichozes.

– O iš legalių – kas patektų į tą sąrašą?

– Dievas ir Sveikatos apsaugos ministerija mane saugo nuo darbo su vaikais. Aš dirbu su suaugusiais. Vaikus tik labai retai konsultuoju. Medžiagos nesikeičia – alkoholis ir  vis daugiau vietos užima receptiniai vaistai arba tai, kas parduodama kaip receptiniai vaistai socialiniuose tinkluose. O ten – visą laiką tas pats.

– Svaiginimasis aerozoliu, klijais populiaru tarp suaugusiųjų?

– Negaliu pasakyti nei taip, nei ne. Jau daug metų neteko matyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PASTEBĖJIMAS

PASTEBĖJIMAS portretas
klauskite supermamyčių. Paaiškins...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių