Kariuomenės vadui V. Rupšiui įteiktas valstybinis Nyderlandų apdovanojimas

  • Teksto dydis:

Šeštadienį minint Valstybės dieną Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys apdovanotas Nyderlandų Karalystės valstybiniu apdovanojimu Oraniečių – Nassau ordino Komandoro Kryžiumi su kardais.

Aukštas valstybinis apdovanojimas Lietuvos kariuomenės vadui įteiktas Nyderlandų karaliaus Vilhelmo Aleksandro sprendimu už išskirtinius nuopelnus bei asmeninį indėlį stiprinant Lietuvos ir Nyderlandų tarpvalstybinius ryšius, dvišalį karinį bendradarbiavimą bei draugystę tarp tautų. Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo vizito į Lietuvą atvykęs Nyderlandų kariuomenės vadas generolas Onno Eichelsheim.

Pasak generolo Valdemaro Rupšio, valstybinis Nyderlandų apdovanojimas – visų Lietuvos karių ir karininkų nuopelnas, aukšto profesionalumo bei atsidavimo savo tarnybai įvertinimas.

„Lietuvą ir Nyderlandus sieja ypatingas ryšys. Labai vertiname tęstinį Nyderlandų karių ir visos valstybės indėlį į mūsų šalies saugumą, demonstruojama solidarumą ir NATO vienybę. Šiandien tai pirmoji sąjungininkė valstybė, kuri pratyboms atgabena tolimojo nuotolio oro gynybos sistemas „Patriot“ ir rodo pavyzdys žengiant pirmuosius NATO rotacinio oro gynybos modelio taikymo Lietuvoje žingsnius“, – sakė kariuomenės vadas.

Nyderlandų oro gynybos sistemos „Patriot“ kaip tik šiandien, liepos 6 d. atvyksta į Klaipėdos uostą ir liepos 7 – 19 d. dalyvaus dvišalėse oro gynybos pratybose „Baltic Connection 24“, kurių tikslas greitas oro gynybų perdislokavimas, integravimas ir sąveika su vietos oro gynybos pajėgumais reaguojant į Rusijos grėsmę.

Lietuvą ir Nyderlandus sieja ypatingas ryšys.

Nyderlandų kariai nuo pat NATO priešakinių pajėgų bataliono dislokavimo Lietuvoje pradžios 2017 m. yra vienas didžiausių karinių kontingentų, aktyviai prisidedantis ne tik prie priešiškų pajėgų atgrasymo, bet ir aktyviai vykdantis socialinės paramos, šviečiamuosius bei labdaringus projektus Lietuvos visuomenėje.

Šią vasarą Nyderlandai pirmą kartą perims vadovavimą NATO priešakinių pajėgų batalionui. Vokietijos nuolatinai Lietuvoje dislokavus 45-ąją tankų brigadą ir NATO priešakinių pajėgų batalionui tapus šios brigados dalimi, Nyderlandų kariai sudarys pagrindinę jo kontingento dalį.

Už ypatingus nuopelnus stiprinant Lietuvos kariuomenę, svarų indėlį plėtojant Lietuvos ir Nyderlandų gynybinę partnerystę ir tarptautinį karinį bendradarbiavimą Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi šiandien apdovanoja Nyderlandų kariuomenės vadą generolą „Onno Eichelsheim“.

Minint Valstybės dieną Lietuvos Respublikos valstybiniai apdovanojimai Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu taip pat skirti NATO sąjungininkams iš Vokietijos. Už ypatingus nuopelnus puoselėjant ir plėtojant Lietuvos ir Vokietijos valstybių santykius bei išskirtinį indėlį į Lietuvos saugumo stiprinimą, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi apdovanojamas Vokietijos kariuomenės vadas generolas Carsten Breuer. NATO Šiaurės Rytų korpuso vadas generolas majoras Jürgen-Joachim von Sandrart apdovanojamas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi. Valstybinis apdovanojimas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ karininko kryžius taip pat suteiktas buvusiam Vokietijos kariuomenės vadui atsargos generolui Eberhard Zorn.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių