Kazlų Rūdoje atšaukta ekstremali situacija dėl tvenkinyje išgaišusių žuvų

Kazlų Rūdoje trečiadienį atšaukta ekstremali situacija dėl Pilvės-Vabalkšnės tvenkinyje išgaišusių žuvų.

„Ekstremali situacija yra baigta, priimtas mero potvarkis vakar (antradienį – BNS) dėl to, jog nebetaikomi jokie apsaugos režimai ir visos užduotys, kurios buvo keltos situacijos pradžioje, yra įvykdytos“, – BNS šią savaitę sakė Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška.

Anot jo, Lietuvos geologijos tarnyba įvertino, kad esamo ar ilgalaikio pavojaus geriamojo vandens kokybei nėra.

Kaip skelbta rugsėjo pabaigoje, žuvų kritimą Kazlų Rūdoje esančiame tvenkinyje lėmė avarinė įmonės „Karpis“ užtvankos įrenginių būklė, galimai netinkamas Aplinkos apsaugos agentūros išduoto leidimo pažeminti vandens lygį įgyvendinimas ir kritiškas vandens lygio sumažėjimas dėl regione vyravusios hidrologinės sausros.

M. Varaška taip pat pridūrė, kad šiuo metu vykdomas šliuzo remontas, jį tikimasi užbaigti spalio pabaigoje. Tuo metu žuvys yra perkeltos į kitą vandens telkinį.

„Jeigu prasidės lietingas ruduo arba lietingas pavasaris, tai tokiu atveju kitais metais bus kapitaliai remontuojama visa užtvanka. Tai reiškia gal bus žeminamas vandens lygis, nes yra problemų ir su visa gelžbetonine konstrukcija, kaip ir kitų Lietuvos užtvankų“, – kalbėjo meras.

Pasak jo, po dvejų metų taip pat turėtų būti vykdomas žuvivaisos planas.

„Kadangi tai yra privatus vandens telkinys, tai, be abejo, tą planą vykdys savininkai arba tvenkinio nuomininkai“, – teigė M. Varaška.

Bendrovei „Karpis“ nuosavybės teisės į užtvanką, tvenkinį ir įrenginius suteiktas 2002 metais.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas, reaguodamas į situaciją, pabrėžė, kad būtina įvertinti užtvankos nuomos sutartį, taip pat peržiūrėti užtvankų naudotojų atsakomybę. Tuo metu M. Varaška sakė išsiuntęs protokolą S. Gentvilui su prašymu atlikti institucijų darbo vertinimą, tačiau žinių kol kas iš ministro nesulaukė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasidalino

Pasidalino portretas
lesas likvidavimui tie patys,kas ir sukele nelaime... Cia kaip Alytuje,kur patys sudegino,patys didvyriais ir milijonieriais tapo.

LT taisyklė

LT taisyklė portretas
pagauk runkelį su sugautu karosu ir gali išrašyti jam tūkstantinę baudą o va kai ponai netinkamai atlieka savo pareigas telieka likviduoti avarijos padarinius už iš mokesčių surinktus pinigus. GEROVĖ VALSTYBĖ

Klausimelis

Klausimelis portretas
Ar tersejai jau arestuoti?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių