Kelininkai žada – žiema tikrai neužklups netikėtai

Kelininkai jau užpildė sandėlius druska, įsigijo naujos barstymo technikos ir tikina, kad jų žiema tikrai neužklups netikėtai. Be to, orus ir kelių būklę stebi švediška stebėjimo sistema, duomenis esą apdoroja dirbtinis intelektas, o barstyti druską ketinama iki susidarant plikledžiui. 

Prieš kelerius metus Vyriausybė nusprendė nepirkti Baltarusiškos techninės druskos. Tiekėjai ėmė druską vežti iš Maroko ir Egipto. Buvo kalbų, kad ši druska turi didesnį poveikį aplinkai, avalynei, automobilių kėbulams, tačiau kelininkai šį mitą neigia.

„Matome, kad Egipto druskos, kuri keliauja pas mus vietoje Baltarusiškos, cheminė formulė yra ta pati“, – tikino AB „Kelių priežiūra“ generalinis direktorius Audrius Vaitkus.

Pusė tiek druskos, kiek buvo išbarstyta pernai, šiuo metu jau sukaupta visuose turimuose sandėliuose. Tikinama, kad reikalui esant, druskos bus atsivežta ir daugiau. 

„Sandėliai užpildyti 100 proc. Tiek, kiek šiais metais esame užpildę, dar nėra užpildyta nė vienais metais“, – tikino A. Vaitkus.

„Yra posakis, kad žiema kelininkus pasitinka netikėtai, tai užtikrinu, kad šį kartą to nebus“, – pabrėžė susisiekimo viceministras Julius Skačkauskas. 

Pastaraisiais metais padažnėjo temperatūrų svyravimai, kai dieną temperatūra pliusinė, o naktį minusinė, tuomet susidaro plikledis. Dėl to net pakeistos barstymo taisyklės.

„Nuo šių metų atnaujinome normatyvus, įvedėme prevencinį druskos barstymą keliuose, kad kelių priežiūra reaguotų preventyviai, nelaukiant kol susidarys ledas ant kelio“, – aiškino AB „Via Lietuva“ atstovas Martynas Gedaminskas. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Be to, jau ketvirtą sezoną naudojama švediška orų ir kelių būklės sąlygų prognozavimo sistema. Atnaujinamos ir stebėjimo stotelės, kurios nuolat siunčia duomenis kelininkų technikai.

„Iš išbėrimo sistemų ateina duomenys, kiek išbėrė prieš tai važiavęs barstytuvas, koks reljefas ir kokia vietovė. Viską apdoroja dirbtinis intelektas – suprognozuoja, kokios sąlygos bus tam tikrame kelio ruože“, – pasakojo AB „Kelių priežiūra“ generalinis direktorius.

Taip pat kelininkai žada geriau prižiūrėti trečio lygio kelius. Kaip pavyzdžiui kelią Ukmergė–Molėtai arba Alytus–Valkininkai.  

„Pereiname nuo barstymais smėlio druskos mišiniu, prie tik druskos tam, kad būtų mažiau užterštumo keliuose, mažiau dulkėtumo“, – kalbėjo M. Gedaminskas.

Kelininkų duomenimis pirmas sniegas turėtų iškristi maždaug po mėnesio. Panašiu metu jis iškrito ir pernai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių