Kodėl „Facebook“ žymės dirbtinio intelekto sukurtą turinį?

  • Teksto dydis:

„Facebook“ ir „Instagram“ savininkė „Meta“ pranešė, kad nuo gegužės pradės žymėti dirbtinio intelekto sugeneruotą turinį. Bendrovė taip siekia nuraminti dėl vadinamųjų giluminių klastočių keliamų pavojų. Kodėl prireikė tokio žymėjimo ir kokia iš to nauda vartotojui papasakojo komunikacijos ekspertas Jaunius Špakauskas.

– „Meta“ ruošiasi rinkimams. Lapkritį vyks JAV prezidento rinkimai ir šis pokytis vienareikšmiškai susijęs tik su tuo. 

– Kam reikia tokio pokyčio?

– „Metai“. Manau, kad tai absoliučiai nieko nepakeis. Bent aš tokį pokytį traktuoju kaip visiškai formalų. Po JAV prezidento rinkimų vyks dideli debatai JAV kongrese. Juose bus aptariama tai, kad ir vėl socialinius tinklus valdančios įmonės nesugebėjo užtikrinti pakankamos demokratijos kokybės. 

– Ką dažniausiai socialiniuose tinkluose kuria dirbtinis intelektas? 

– Oficialios statistikos nėra. Labiausiai baiminamasi dėl to, kad pasitelkus dirbtinį intelektą galima imituoti tam tikrą kandidato poelgį. Labai efektyviai ir beprotiškai pigiai galima imituoti ir pakeisti balsą, atvaizdą. Galima kurti vaizdo įrašus, kuriuose dirbtinio intelekto sukurtas padirbinys sakytų dalykus, kurie yra melagingi, neteisingi, o taip pat būtų suklastotas ir kalbančiojo atvaizdas.

– Tai gali turėti didelės įtakos?

– Persvara rinkimuose tarp Joe Bideno ir Donaldo Trumpo yra labai plona. Tai vienas didelis skandalas gali turėti lemiamos įtakos. Praeityje mes jau tą matėme. 2016-ųjų rinkimus didele dalimi nulėmė manipuliacijos duomenys, kurie pasitelkė rinkėjų baimes. Užsienio šalių įtaka, šiuo atveju Rusijos, bus didelė. Jie tikrai ruošis šiems rinkimams.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Giluminės klastotės gali ir ką nors daugiau padaryti negero. Kokio masto tai galėtų būti žala? Kokių matėte pavyzdžių?

– Nuolatos matau kinų ir rusų propagandą. Ji gana neutrali. Paprastai visada opozicijoje būna Amerikos arba Europos vaizdas, pavyzdžiui, sulūžęs traukinys, metro sistema. Ji pateikiama kontraste su kokiu nors romantišku vaizdu Kinijos arba Rusijos mieste. Bet manau, kad didžiausią poveikį turėtų daryti turinys, kuris tiesiogiai savo esme neatrodo labai politinis. Pavyzdžiui, D. Trumpo politinės platformos esmė šiame rinkimų cikle – nelegali migracija į JAV. Tai iš tiesų dirbtinis intelektas leidžia kurti, išdidinti turinį, kuris susijęs su nelegalia migracija JAV. Dirbtinis intelektas leidžia manipuliuoti mūsų jausmais, o rinkimai ir yra apie jausmus. 

– Ką patartumėt paprastam vartotojui? Kaip atskirti, kas yra tikra? Ar yra kokių trumpų patarimų?

– Nėra. Ir čia – didžioji grėsmė. Pasaulis bando tą išspręsti. Bet jeigu matote bet kokį turinio vienetą, vaizdo įrašą, garso įrašą, paveikslėlį, ir jis jums kelia intensyvią emocinę reakciją, reikėtų stabtelėti ir pasižiūrėt, kas už to, nes galimai jumis manipuliuoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių