Kokie orai laukia rugsėjį?

  • Teksto dydis:

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pasidalijo ilgalaike orų prognoze rugsėjui.

„Praėjusiems šių metų mėnesiams tokios prognozės bent iš dalies išsipildydavo. Štai, pavyzdžiui, rugpjūtis buvo šiltesnis kaip ir prognozuota, tačiau daug kur palijo mažai, todėl mėnuo nebuvo drėgnesnis ar artimas daugiametei normai (kaip prognozuota rugpjūčio pradžioje)“, – skelbė tarnyba.

Remiantis naujausiais ECMWF modelio skaičiavimais, prognozuojama, kad rugsėjis (standartinė klimato norma: SKN: +12,8 laipsnio ir 60 mm) bus iki 2,5 laipsnio šiltesnis, o mėnesio kritulių kiekis – apie 15 proc. mažesnis nei norma.

Anot meteorologų, panašius rezultatus pateikia kitas (CFSv2) ilgalaikių prognozių modelis. Rugsėjo mėnesis, skaičiuojama, turėtų būti maždaug 2,5–3 laipsniais šiltesnis, o kritulių kiekis – iki 10–15 proc. mažesnis nei norma.

„Apibendrinus, devintasis šių metų mėnuo turėtų būti daug šiltesnis ir truputį sausesnis už daugiametę normą“, – reziumavo tarnyba.

Žvelgiant į pastaruosius keletą metų, 2023 metų rugsėjis buvo labai sausas ir karščiausias Lietuvos stebėjimų istorijoje. 2022 metų rugsėjis pasitaikė šaltas ir sausas, 2021 metais – vėsus ir daug kur sausas, o 2020 metais – vienas šilčiausių rugsėjų matavimų istorijoje ir labai sausas. 

„Svarbu žinoti – tai yra tik eksperimentinės prognozės, jų patikimumas nėra labai aukštas. Svarbūs sprendimai, remiantis jomis, neturėtų būti priimami. Pateikta ilgalaikė prognozė nereiškia, kad visai nepasitaikys labai šaltų ir/ar drėgnų dienų“, – teigė tarnyba.

Žemėlapiuose: ECMWF modelio oro temperatūros (viršuje) ir kritulių kiekio (apačioje) anomalijų prognozės artimiausioms savaitėms. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos iliustracija.

Antradienį Vakarų Lietuvoje palis, vyraus trumpi lietūs. Kai kur lis smarkiai. Vėjas pietinių krypčių, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra 17–22, rytiniuose rajonuose vietomis iki 25 laipsnių šilumos.

Trečiadienį daug kur trumpas lietus, dieną nedidelis. Vėjas pietinių krypčių, naktį 3–8 m/s, dieną 6–11 m/s. Temperatūra naktį 11–16, vietomis 8–10, dieną 19–24 laipsniai šilumos.

Ketvirtadienio naktį vietomis, dieną daug kur trumpas lietus. Vėjas pietryčių, rytų, 5–10 m/s. Temperatūra naktį 11–16, dieną 21–26 laipsniai šilumos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių