Komunistinių šmėklų medžioklė – be šūvių

Interneto erdvės apsauga laikoma svarbia saugumo garantija, mat čia klaidžioja pjautuvais ir kūjais mojuojančios šmėklos, šlovinančios Josifą Staliną, Mykolą Burokevičių, sovietinius partizanus.

Generalisimai ir draugai

Gegužės 1-ąją įsigaliojo viešųjų erdvių desovietizacijos įstatymas. Juo siekiama uždrausti propaguoti priešišką informaciją ir sudaryti prielaidas pašalinti iš viešųjų erdvių totalitarizmo ir autoritarizmo simbolius – paminklus, kitus memorialinius objektus, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimus, užkirsti kelią skleisti prokremlišką ideologiją.

„Kauno diena“ pasidomėjo, ar į minėto įstatymo veikimo zoną patenka interneto erdvė, kurioje esama lietuviškų tinklalapių, propaguojančių sovietinius naratyvus, bolševikinio komunizmo veikėjus, – pradedant generalisimu J. Stalinu, baigiant draugu M. Burokevičiumi.

Ar Desovietizacijos įstatymas turi galimybių filtruoti internetą, kuriame galima aptikti suskaitmenintos komunistinės literatūros klondaikų – lietuviškų bolševikinių „maldaknygių“, į padanges keliančių sovietinius stabus, ir įvairių klastočių.

Spekuliacijos esmine tema

Atsidarius vieną iš prokremliškų lietuviškų portalų, matome J. Stalino, Lenino nuotraukas, Lietuvos socialistinės respublikos vėliavą su pjautuvu ir herbu, skaitome apie Maksvos nurodymus vykdančius narsius sovietinius partizanus, apie principingą komunistą M. Burokevičių ir t. t.

Detalės: kartais propagandą ir saviraišką sunku atskirti ir tai delikatu. (P. Paleckio/BNS nuotr.)

Kaip ir galima tikėtis, yra spekuliacijų, sąmokslo teorijų. Bene labiausiai žinoma – neva Sausio 13-ąją į Nepriklausomybės gynėjus šaudė savi ir taip buvo siekiama diskredituoti tarybinę armiją ir partinius aktyvistus. Kalbama apie Lietuvoje neva vis ryškiau rusenančią nepasitenkinimo kibirkštį, kuri įsiplieks, ir pan.

Vienos iš Desovietizacijos įstatymo rengėjų Seimo narės Paulės Kuzmickienės tvirtinimu, interneto portalai nepatenka į minėtą įstatymą.

„Jau be šio įstatymo dėl priešiškos informacijos, prokremliškos ideologijos skleidimo buvo galima kreiptis į teisėsaugą pagal Visuomenės informavimo įstatymą. Taip pat dar galima vadovautis Administracinių nusižengimų kodeksu, kuriame aiškiai pasakyta, kad viešojoje erdvėje draudžiama propaguoti totalitarinių režimų simbolius. Naujas įstatymas yra apie vadinamuosius betoninius daiktus, pavadinimus“, – pabrėžė parlamentarė.

Situacija: P. Kuzmickienės tvirtinimu, interneto portalai nepatenka į minėtą įstatymą. (I. Gelūno/BNS nuotr.)

Į vienus vartus

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Istorinės atminties įamžinimo skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas svarstė, ar interneto tinklalapiai patenka į Desovietizacijos įstatymo veikimo sritį.

„Įstatyme kalbama apie viešuosius objektus. Tiksliau, kalbama apie įrenginius, paminklus, skulptūras, obeliskus, memorialines lentas, kitus atminimo įamžinimo objektus. Kalbant apie įstatymo veikimo zoną, minimi fiziniai objektai. Pagal tokią apibrėžtį tinklalapiai nepakliūva. Nemanau, kad galėtume į jų veiklą kištis, nes tai yra viešasis informavimas, jam galioja kitos priemonės“, – sakė V. Karčiauskas.

Anot jo, kartais propagandą ir saviraišką sunku atskirti ir tai gana delikatu.

„Yra tarnybų, kurios turi žiūrėti, kad nebūtų skleidžiama propaganda. Nesu tikras, ar karas su nuomonėmis yra teisingas. Visuomenė gali būti visokių nuomonių ir komunizmas savo esme yra utopija, neturinti nieko nusikalstamo, nes kai kurios idėjos yra įdomios. Tačiau jei portale M. Burokevičius vadinamas didvyriu, tai viskas aišku – į vienus vartus, promaskvietiškas portalas. Kažkas turėtų tai prižiūrėti“, – tvirtino V. Karčiauskas.

Jei portale M. Burokevičius vadinamas didvyriu, tai viskas aišku – į vienus vartus, promaskvietiškas portalas. Kažkas turėtų tai prižiūrėti.

Vyksta stebėsena

Tinklalapius blokuoti arba skirti jų rengėjams baudas gali Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK).

LRTK Ūkio subjektų veiklos priežiūros skyriaus vedėjas Andrius Katinas „Kauno dienai“ sakė, kad prokremliškų informacijos šaltinių skaičius Lietuvoje akivaizdžiai mažėja.

„Pavyzdžiui, valstybinių institucijų veiksmais iš kanalo „YouTube“ buvo pašalinti V. Lekstučio, K. Juraičio, L. Ragelskio ir A. Nako oficialūs kanalai. Be minėtų atvejų blokuojant svetaines ar skiriant baudas, LRTK gegužės 10 d. priėmė pirmą tokio masto ir pobūdžio sprendimą blokuoti daugiau nei 260 IP adresų, kuriais buvo prieinami ES sankcionuoti kanalai“, – informavo specialistas.

Skyrė piniginę baudą

LRTK 2022 m. spalio 19 d. skyrė 2 tūkst. eurų baudą „Mūsų TV“ už interviu turinį, kuriuo, kaip sakoma komisijos išvadoje, „bandoma formuoti palankią nuomonę Rusijos Federacijos vykdomos politikos atžvilgiu, diskredituojant Lietuvos valdžios institucijas, jų teisėtumą.“

Interviu, dėl kurio buvo paskirta bauda, neigiamas Lietuvos ir Ukrainos valstybių egzistavimas, teigiant, kad tai yra kapitalistinių globalistų kolonijos, o valdžią Ukrainoje perėmė fašistai, nacionalistai. (Cituojama kalba netaisyta.)

Pokalbio dalyviai dėsto: „Jos (Ukrainos) niekada nebuvo...Nu, tai dabar yra tipo...Nu, tipo yra, bet aš neskaitau, kad yra Lietuva, yra Ukraina, čia yra kolonijos.

Apokaliptiškai kalbama apie ateitį: „Ta chunta, tas režimas, kuris dabar priėjo prie tautos naikinimo, tauta gi dabar įkalinta ir ji dabar naikinama, o naikinama labai gražiai, apribojama medicina, viskas apribojama, žmogus niekur beveik negali prieiti ir miršta žmonės, miršta, miršta, miršta… ir viskas, covid covid covid...



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentaras

Komentaras portretas
Pastudijavus Markso ir Engelso raštus vizijos nuostabios. Bande gyventi. Kas nepaėjo?Dabar kita sajunga. Kodèl dabar neina? Amžinas konfliktas ieškoti kaltu. Dabar kaip byrės bus dar baisiau. Gal užtenka knistis praeityje? Pagalvokime apskritai kaip išsaugoti savo net triju milijonu nesiekiancia tauta. Pasaulio lygmeny kaip 0,001 Londono gyventoju. Atvejis įdomus, vienas kita ryja, net vaikai negali augti šioje žemėje, nes salygu nera, artoju žemė nudvėsus. Pliekiaisi išrinktieji kas kuriam laisveje gerkles perkas pirmas.Nuostabios lietuviu tradicijos , vietoje užaugintas maistas, gamta, tapo atmaina visiškai ne lietuviškai kultūrai, kuria bando per prievarta grsti valdzioje sedintys žmonės. Ir ko jus ieškote praeityje, jei neturite ateities.

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Apibūdinimas gana išraiškingas ir tikslus - "klaidžioja pjautuvais ir kūjais mojuojančios sovietinių okupantų komunistinės šmėklos",

Teisėja

Teisėja portretas
Gal pradėkite nuo Landzbergio, kuris piestu stojo prieš desovietizaciją...
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių